Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 3. júla 2013
Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept)
Foto: mariamka

Chutná ľahká nátierka z pečeného cesnaku, olivového oleja a rozmixovanej bielej fazule. ochutená citrónom, bylinkami, vhodná ako príloha ku grilovanému mäsu, čerstvej zelenine, nachos, toustom alebo tortillám.

Suroviny

3 hlavička veľká
280 g (alebo konzerva)
0,5 dl
z 1 citrónu
1 ČL
Na dozdobenie:
Príloha:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistíme 3 veľké hlavičky cesnaku.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vystrihneme 2 pláty alobalu cca 20x30 cm, uložíme na seba. Cesnak uložíme na alobal, posolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Môžeme ho piecť aj v celosti neošúpaný tak, že skrojíme vrchnú časť hlavičiek a po upečení strúčiky vylúpneme.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zabalíme, urobíme voľnejšiu kapsu, okraje poriadne uzatvoríme, ak treba, pridáme ďalší plát alobalu. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C asi na hodinu.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesnak by mal zmäknúť a mierne skaramelizovať. Po upečení opatrne otvoríme a necháme vychladnúť. Ak sme piekli hlavičky, strúčiky jemne vytlačíme.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Fazuľu /použila som konzervovanú/ zlejeme z nálevu, dáme do mixéra, pridáme cesnak a olivový olej. Rozmixujeme na hladký krém.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dochutíme soľou, citrónovou šťavou, chilli papričkou a čerstvým mletým korením. Môžeme ochutiť bylinkami, alebo ich použijeme iba na posypanie. Vrch ešte hojne polejeme olivovým olejom.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s čerstvou zeleninou (uhorka, paprika), zajedáme nachos alebo kúskami tortilly. Ja som ho dnes použila ako dip k marinovaným pečeným kuracím krídelkám.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Koľko sa u mňa v KK naležal, kým na rad prišiel.. ale nedá sa všetko, aj keď ja bych od rána do večera varila, piekla, miesila.. ale aj iné povinnosti a záľuby sú, tak aspoň raz za čas sa v kuchyni vyšantím.. no späť k téme: parádny dip @Mariamka , veľmi chutný, čosi do "hummusu" má, trocha sa mi žiadalo tam rímskej rasce dať, ale nedala, nechala chute také, dobre bolo, veľmi dobre! Pochvalu, aj pusu som zaňho dostala, pochvalu ti píšem a pusu takto cmuk :-*, nech aj ty máš :-) Ďakujem a prajem pekný deň!


@Haji (9.10.2016 10:44)

bistu Haji s rocnym opozdenim, dakujem dodatočne za komentar. A som rada, ze uz si opat "plnopravna" .. uz nezvyknem komentovat recepty sólo, ale tvoje sa mi páčia a urcite ich vyskúšam. Závidím ti tvoju húževnatosť a odhodlanie. Ste naozaj s @Radost take slniečka Varechy. Týmto sa prihováram za VIP prístup pre @Radost bez ohľadu na pridane recepty, rada ich pridám za ňu, ked bude treba
2x haji, radost