Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 3. júla 2013
Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept)
Foto: mariamka

Chutná ľahká nátierka z pečeného cesnaku, olivového oleja a rozmixovanej bielej fazule. ochutená citrónom, bylinkami, vhodná ako príloha ku grilovanému mäsu, čerstvej zelenine, nachos, Zobraziť celý popisChutná ľahká nátierka z pečeného cesnaku, olivového oleja a rozmixovanej bielej fazule. ochutená citrónom, bylinkami, vhodná ako príloha ku grilovanému mäsu, čerstvej zelenine, nachos, toustom alebo tortillám.

Suroviny

3 hlavička veľká
280 g (alebo konzerva)
0,5 dl
z 1 citrónu
1 ČL
Na dozdobenie:
Príloha:




Postup

  1. 1

    Očistíme 3 veľké hlavičky cesnaku.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vystrihneme 2 pláty alobalu cca 20x30 cm, uložíme na seba. Cesnak uložíme na alobal, posolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Môžeme ho piecť aj v celosti neošúpaný tak, že skrojíme vrchnú časť hlavičiek a po upečení strúčiky vylúpneme.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zabalíme, urobíme voľnejšiu kapsu, okraje poriadne uzatvoríme, ak treba, pridáme ďalší plát alobalu. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C asi na hodinu.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesnak by mal zmäknúť a mierne skaramelizovať. Po upečení opatrne otvoríme a necháme vychladnúť. Ak sme piekli hlavičky, strúčiky jemne vytlačíme.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Fazuľu /použila som konzervovanú/ zlejeme z nálevu, dáme do mixéra, pridáme cesnak a olivový olej. Rozmixujeme na hladký krém.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dochutíme soľou, citrónovou šťavou, chilli papričkou a čerstvým mletým korením. Môžeme ochutiť bylinkami, alebo ich použijeme iba na posypanie. Vrch ešte hojne polejeme olivovým olejom.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s čerstvou zeleninou (uhorka, paprika), zajedáme nachos alebo kúskami tortilly. Ja som ho dnes použila ako dip k marinovaným pečeným kuracím krídelkám.

    Dip z pečeného cesnaku a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

hjarta
recept vyzera super. Ja mam rada taketo recepty. Dakujem.
julica
Mnam (chcelo sa mi zvolat kriste na nebi mnam!) :)
irenaw
to si super namiešala, aj palce na nohách hore ;-)
mariamka
uff ,, fakt je dobry a asi som sa ho na noc prejedla :)) zaujimave, ze to nie je vobec typicky cesnakove, je to taka zvlastna chut, ak mate radi peceny cesnak pri pecenom mesku, nieco podobne, sladkaste, a ten citron tomu da smrnc,
dakujem @hjarta @katkat @julica @snicla @iren :))
mariamka
@izabelka to chapem, lebo vy mate svoj poctivy domaci, toto bol ten sietkovy vraj spanielsky, taky "dietny" :))
izabella929
jaj,,,ja nemôžem absolutne cesnak,,,ak ho dám do fašírky, alebo zemiakovej harule, celú noc nespím...strašne mi robí zle..prečo, to neviem, lebo to je liek...mám síce domáci, aj teraz mám nasadené veľa, ale to iba trošíčka dávam do jedál...úplne ho môj žalúdok nedokáže spracovať...práve dnes som ho už poohýňala, začína usychať,čoskoro budem vyberať krásny veľký...ja nekupujem na šťastie...
mariamka
mne tiez nerobi dobre cerstvy a na noc, teraz robim pokus sama na sebe s tymto pecenym, uvidim co to spravi, ci tu nebudem halabusit do rana :) ste sikulka a pracovita, ja som tiez od malicka bola zvyknuta v zahradke pri dome u rodicov, ale teraz, ked sa mam niekde trepat autom alebo na bycikli, rychlo makat, sadit, kopat a este pedalovat domov s motykou pod zadkom, nemam z toho tu radost ako predtym, a to nevravim, ze pol urody bezne "pokapalo".. takze zahradka padla..
evusik
ja som voľakedy cesnak nemohla ani cítiť aj keď som si len hrianku postrašila cesnakom už mi bolo zle... doktor povedal, že to mám z nízkeho tlaku, ktorý mi cesnak ešte viac zníži... teraz mám tlak o niečo vyšší a cesnakom som môžem napchávať od rána do večera.. takže tvoj recept vyskúšam... určite to bude dobré .-)
palokuchki
Paci sa mi tento tvoj recept ale aj recept na marinovane kridelka. Obidva si ukladam. Rozbehla si sa s peknymi receptami.
marianne
teda si zabodovala,si mi trafila strunu, u mna mas 1*,fazulu mam sice hnedu,ale to nemoze vadit...a urobim to s adzuki...dakujem Ti za recept @mariamka.
mariamka
no tak podavam spravu, peceny cesnak na noc kedykolvek :) ziadne stopy palenia zaludku ako mavam pri cerstvom.. fazula chvilku robila sarapatu, ale s tym treba pocitat :)
@dakujem za komentare, mozem tento dip ci natierku vrelo doporucit a budem rada ked vyskusate
@evusik .. som rada, ze aj profikov ako si ty, zaujal :)
@palokuchki dakujem za pochvalu, to si velmi vazim, pomaly skusam obcas nieco nove a ked to stoji za to, tak sa rada podelim, este sa mam vela co ucit, aj od teba :)
@marianne ty jeden svetobeznik :) tu hadzes na mna pojmy hned tak zrana, esteze ujo gugl ma zachranil, myslim, ze tebe bude chutit :)
irenaw
@izabella929 Izka, skúsila si z cesnaku vybrať ten stred/klíček? raz som niekde čítala, že iba ten klíček spôsobuje ľuďom problémy a vraj sa má zo strúčikov vyberať aj malým ďeťom. poradila som to kamoške a nevie si to vynachváliť. možno to stojí za pokus.
eviana
Teda @mariamka , toto vyzerá famózne... fazuľka dá dipu jemnosť a krásne ho zahustí, cesnačik pečený pridá úžasnú arómu a chuť... veľmi chválim a ukladám do KK a nesmierne rada vyskúšam... máš môj obdiv :)
mariamka
@eviana som potesena a dakujem za mily komentar :) presne si tie chute vystihla :) a velmi dolezity je ten citron, najprv som dala polovicu, ale fakt si to pyta cely, nech "usi vykruca" :))
musim sa cestne priznat, recept nie je z mojej hlavy, je kombinacia viacerych zahranicnych stranok z netu,, zaujalo ma, ze je to taka obdoba hummusu, ktory som este nikdy nerobila, tak som zacala takto :)
lusinkab
Tak toto musi chutit vyborne :-) ja som par krat robila takto cesnacku ale to som pouzila 10 cesnakov v celku rozrezala na polovicu dala dolu hlavou a piekla v rure. Potom len zlahka popucila a potom som robila polievku. vyskusam aj tvoju pomazanku kedze my sme cesnakovy :-)
marikafil
Zajtra grilujeme, tak pridám na gril aj tri hlávky cesnaku (môj prvý vlastnoručne dopestovaný) a potom urobím tento dip. To už asi bude pre ďalšiu návštevu, ale hlavne pre nás:-)
izabella929
@irenaw...veru som to neskúsila, hoci som tiež o tom čítala...bojím sa ho ako čert kríža...)stačí, že krájam nožom cesnak do jedla, neutriem ho a natieram si tým nožom maslo na chlieb a už mi je zle...a to som cesnak vôbec nejedla..a pri tom je to tak zdravé, liečivé, no ja si pre seba ani do fašírky ani harule nedávam...a tak sa mi žiadajú aj topinky aspoň trošíčka potrieť cenačikom...no musím vyskúšať tvoju radu...ďakujem pekne, že na mňa myslíš.-)
irenaw
teraz pozerám, že som ti nenapísala, to som dobrá. bolo to veľmi dobré, polovicu sme zjedli len tak hneď za čerstva a druhú polovicu sme zraňajkovali na cesnakovom toaste. určite neostane pri jednom raze, ďakujeme :-)
mariamka
dakujem @iren aj ja ,, velmi si ma potesila, aj takto dodatocne, priznam, furt mi vrtal cervik, ze ci nechutilo, lebo mne ohromne, dorazila som ju sama len tak s cerstvou zeleninou, nazaj lahodka :) som velmi rada, ze si vyskusala, ze ste si pochutili a ze si napisala :))
haji
Tento receptík určo vyzkouším, moc se mi líbí, milá @Mariamka na kváskovém chlebíku bude úžasný. Díky za něj!
katka78
Koľko sa u mňa v KK naležal, kým na rad prišiel.. ale nedá sa všetko, aj keď ja bych od rána do večera varila, piekla, miesila.. ale aj iné povinnosti a záľuby sú, tak aspoň raz za čas sa v kuchyni vyšantím.. no späť k téme: parádny dip @Mariamka , veľmi chutný, čosi do "hummusu" má, trocha sa mi žiadalo tam rímskej rasce dať, ale nedala, nechala chute také, dobre bolo, veľmi dobre! Pochvalu, aj pusu som zaňho dostala, pochvalu ti píšem a pusu takto cmuk :-*, nech aj ty máš :-) Ďakujem a prajem pekný deň!


mariamka
@Katka78 (4.11.2017 03:18)

Katka ty si teda riadna betarka! :) Prekvapis cloveka, ked to najmenej caka. Fakt uz som bola napalena na túto Varechu ako diskriminuje ludi a ty mi tu pusinky posielas :) hned som sa "roztopila" :) Je mi potesenim, ze si dip vyskúšala /aj ked to trvalo! :))/ a zozal uspech, dúfam, ze to pri tej puse neskončilo :)) fotka nema chybu, s radosťou aj nabudúce, tiez pekný deň prajem!
mariamka
@Haji (9.10.2016 10:44)

bistu Haji s rocnym opozdenim, dakujem dodatočne za komentar. A som rada, ze uz si opat "plnopravna" .. uz nezvyknem komentovat recepty sólo, ale tvoje sa mi páčia a urcite ich vyskúšam. Závidím ti tvoju húževnatosť a odhodlanie. Ste naozaj s @Radost take slniečka Varechy. Týmto sa prihováram za VIP prístup pre @Radost bez ohľadu na pridane recepty, rada ich pridám za ňu, ked bude treba
2x haji a radost
mariamka
@Patroveckypitrs (4.11.2017 07:53)

Patrovecky, na teba sa nechytam, tvoje mäsové kreácie... mam co dohanat, budem rada, ked dáš vediet ako chutilo, dakujem za povsimnutie
radost
@Mariamka (4.11.2017 08:01)

no ktože ma tu spomína..??a takto milo..!!to sa mi ani v noci ne-snilo...že ma niekto rád..chce sa s radosťou na Vareche hrať..
želám pokojný úsmevný deň..dcérenka..nakoniec-všem...:-)
mariamka
@Radost (4.11.2017 09:18)

a ja už sa tu sponujem, ze chleba s mastou, maslom, bambinom :)) vsak som dobre to vip vybavila? konecne normalne pravidla
strucik
Perfektné, pre mňa ako stvorené, poznám podobnú verziu, niekedy vyskúšam aj podľa teba.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia