Mrkvový zákusok
Mrkvový zákusok

Delikatesné mrkvové rezy s pomarančovým krémom

siuuu - fotkasiuuu, 12. septembra 2021
Delikatesné mrkvové rezy s pomarančovým krémom
Foto: siuuu

Veľmi lahodný zákusok. Nadýchaný lahodný korpus voňajúci po škorici a jemný pomarančový krém tvoria veľmi harmonický celok. https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/09/delikatesne-mrkvove-rezy-s-pomarancovym.html

20-25
porcií
15-20 minút
príprava
15-16 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
2 ČL (alebo voňavé korenie)
2 ČL
1 ČL
3/4 hrnčeka
4 ks väčšia
2 ks
120 g hustý neochutený
3/4 hrnčeka
1 hrsť (alebo kandizované)
1 štipka
Krém:
250 g
250 g
2-3 PL
1 ks
1 ks
0,2 dl
Na potretie korpusu:
3-4 PL




Postup

  1. 1

    Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej, jogurt, orechy, prešľaháme a postupne zľahka vmiešame obe múky zmiešané so sódou bikarbónou, práškom do pečiva a voňavým korením alebo škoricou. Úplne nakoniec ručne vmiešame najemno postrúhanú mrkvu, nahrubo postrúhané jablká, posekané sušené alebo kandizované ovocie a sneh z bielkov. Úplne najviac sa hodí kandizovaná pomarančová kôra - ja som nemala, tak som dnes použila kandizované čerešne, sušené marhule a lyofylizované čučoriedky a jahody, ktoré už bolo potrebné minúť.

  2. 2

    Cesto rozotrieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme asi 15 minút - vyskúšame špajdľou (každá rúra pečie inak, preto sa čas pečenia môže líšiť). Korpus netreba príliš vysušiť, stratí sa potom jeho vláčnosť. Korpus necháme vychladnúť, stiahneme papier, nerovné okraje orežeme a korpus prerežeme na dve polovice (vertikálne alebo horizontálne).

  3. 3

    Pokiaľ korpus chladne, pripravíme krém - zmixujeme mascarpone, tvaroh, cukor, pomarančovú kôru - ja som ochutila aj pár kvapkami pomarančového esenciálneho oleja DoTerra Wild Orange (určeného na potravinárske účely) a trochou pomarančového likéru Cointreau.

  4. 4

    Korpusy potrieme džemom - úplne najviac sa hodí pomarančový džem - robila som verziu s džemom "horký pomaranč" a bola výborná. Dnes som použila pomarančový džem s kúskami zázvoru, ktorý som dostala od kamarátky, do ktorého som pridala 1 PL domáceho marhuľového džemu, pretože samotný bol príliš zázvorový.

  5. 5

    Na korpus potretý džemom pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme krém (časť krému som odložila na ozdobu). Odporúčam vrecko, pretože pri natieraní pomocou noža alebo stierky sa krém šmýka po džeme. Priklopíme druhou polovicou korpusu - ja som potrela džemom aj túto polovicu, zľahka pritlačíme a necháme v chlade pár hodín alebo cez noc stuhnúť. Po stuhnutí pokrájame a ozdobíme. Ja som zdobila zvyškom krému, ktorý som posypala posekanými pistáciami, nadrobno pokrájanou sušenou marhuľou a postrúhanou Margot čokoládou, ktorá výborne dopĺňa túto kombináciu.

Diskusia k receptu

haji
Povedený receptík, samé dobré suroviny, o chuti nepochybuji. Kouzelné foto! S radostí bych ochutnala. Velikost plechu by milá.
olinecka
Samé zdravé suroviny takže koláčik naozaj musí byť fantastický, chválim.
1x siuuu
ivana50
Pomarančovú kôru rozmixovať celú alebo len nastrúhať žltú vrstvu? Dužina alebo šťava sa asi nepridáva(?) Voňavé korenie: asi klinčeky, badyán, muškátový oriešok ... alebo iné?
siuuu
@ivana50 (14.9.2021 11:45)

Kôru iba nastrúhať žltú (oranžovú) vrstvu ... keď dávam tvaroh, šťavu nepridávam - mala som nízkotučný tvaroh, ten tak pevne nedrží - preto bez šťavy, keď robím iba s Mascarpone tak pridám aj šťavu ... voňavé korenie podľa chuti - tentoraz mám zmes "Jablkový závin", ale robievam iba so škoricou alebo s perníkovým korením, voňavým korením od Davídkovo koření - všetky verzie boli super.
ivana50
@siuuu (14.9.2021 13:42)

Ďakujem za doplňujúce informácie. Upečené, vychladené, super!, 4 veľké mrkvy sa v korpuse úplne stratili, akoby tam vôbec neboli.
1x siuuu
siuuu
@ivana50 (15.9.2021 07:42)

Som rada, že chutilo - áno tie mrkvy sa úplne rozpečú a pekne zafarbia cesto ;-) Ja idem dnes znovu robiť pre zajtrajšiu návštevu na želanie - vo forme menšej torty.
evvanka
V priebehu 3 tyzdnov som ich robila uz druhy krat. Su fantasticke, ten pomarancovy dzem robi uzasnu chut
Vďaka za receptík 👍
2x siuuu a haji