Mrkvový zákusok

Delikatesné mrkvové rezy s pomarančovým krémom

Autor receptu: siuuu

Veľmi lahodný zákusok. Nadýchaný lahodný korpus voňajúci po škorici a jemný pomarančový krém tvoria veľmi harmonický celok.* https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/09/delikatesne-mrkvove-rezy-s-pomarancovym.html

20-25
porcií
15-20 minút
príprava
15-16 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej, jogurt, orechy, prešľaháme a postupne zľahka vmiešame obe múky zmiešané so sódou bikarbónou, práškom do pečiva a voňavým korením alebo škoricou. Úplne nakoniec ručne vmiešame najemno postrúhanú mrkvu, nahrubo postrúhané jablká, posekané sušené alebo kandizované ovocie a sneh z bielkov. Úplne najviac sa hodí kandizovaná pomarančová kôra - ja som nemala, tak som dnes použila kandizované čerešne, sušené marhule a lyofylizované čučoriedky a jahody, ktoré už bolo potrebné minúť.
  2. Cesto rozotrieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme asi 15 minút - vyskúšame špajdľou (každá rúra pečie inak, preto sa čas pečenia môže líšiť). Korpus netreba príliš vysušiť, stratí sa potom jeho vláčnosť. Korpus necháme vychladnúť, stiahneme papier, nerovné okraje orežeme a korpus prerežeme na dve polovice (vertikálne alebo horizontálne).
  3. Pokiaľ korpus chladne, pripravíme krém - zmixujeme mascarpone, tvaroh, cukor, pomarančovú kôru - ja som ochutila aj pár kvapkami pomarančového esenciálneho oleja DoTerra Wild Orange (určeného na potravinárske účely) a trochou pomarančového likéru Cointreau.
  4. Korpusy potrieme džemom - úplne najviac sa hodí pomarančový džem - robila som verziu s džemom "horký pomaranč" a bola výborná. Dnes som použila pomarančový džem s kúskami zázvoru, ktorý som dostala od kamarátky, do ktorého som pridala 1 PL domáceho marhuľového džemu, pretože samotný bol príliš zázvorový.
  5. Na korpus potretý džemom pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme krém (časť krému som odložila na ozdobu). Odporúčam vrecko, pretože pri natieraní pomocou noža alebo stierky sa krém šmýka po džeme. Priklopíme druhou polovicou korpusu - ja som potrela džemom aj túto polovicu, zľahka pritlačíme a necháme v chlade pár hodín alebo cez noc stuhnúť. Po stuhnutí pokrájame a ozdobíme. Ja som zdobila zvyškom krému, ktorý som posypala posekanými pistáciami, nadrobno pokrájanou sušenou marhuľou a postrúhanou Margot čokoládou, ktorá výborne dopĺňa túto kombináciu.