Mrkvový zákusok
Mrkvový zákusok

Jemný mrkvový zákusok v jesenných farbách

razomzastolom - bez fotkyrazomzastolom, 2. novembra 2022

Veľmi chutný a jemný. Pestré farby jesene si určite obľúbite.
Zdroj: https://youtu.be/d5Z-yVmSW38

16
porcií
90 minút
príprava
2x25 minút
na 175 °C

Suroviny

Piškótový plát:
4 ks
4 PL
4 PL
Mrkvový plát:
3 ks
100 g
150 g
1 ČL
1/2 ČL
200 g
75 g
Krém:
400 ml
80 g
40 g
100 g
150 g
Slivková plnka:
300 g
20 g




Postup

  1. 1

    Piškótový plát: Bielky vyšľahať s cukrom na hustý sneh, pridať žĺtky a opäť vyšľahať. Pridať múku a dôkladne premiešať. Cesto dať na plech (25x35 cm) a piecť 20-25 minút pri 175 °C. Nechať vychladnúť na plechu.

  2. 2

    Mrkvový plát: Bielky vyšľahať s cukrom na hustý sneh, pridať žĺtky a opäť vyšľahať. Ďalej pridať múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, jemne nastrúhanú mrkvu a slnečnicový olej, dôkladne premiešať. Mrkvové cesto dať na plech (25x35 cm) a piecť 20-25 minút pri 175 °C.

  3. 3

    Krém: Cukor rozpustiť v 200 ml mlieka a priviesť do varu. V 200 ml studeného mlieka rozpustiť puding a vliať do vriaceho mlieka. Priviesť do varu a variť 3-4 minúty. Do vyšľahaného masla v malých dávkach pridávať vychladnutý puding a pokračovať v šľahaní mixérom. Pridať na kúsky nasekanú čokoládovú tyčinku a dôkladne premiešať.

  4. 4

    Slivková plnka: Lekvár rozmixovať na pyré pomocou mixéra, precediť cez sitko, pridať želatínu, premiešať a nechať 15 minút stáť.

  5. 5

    Piškótový a mrkvový plát rozrezať priečne na 2 časti. Výsledná veľkosť koláča bude 17x25 cm. Na jednu polovicu piškótového plátu dať slivkovú plnku a na plnku položiť druhú polovicu piškótového plátu. Ľahko stlačiť a nechať 10 minút postať.

  6. 6

    Zákusok zostaviť v poradí: mrkvový plát, polovica krému, piškótový plát so slivkovou plnkou, zvyšok krému, mrkvový plát. Zákusok zľahka stlačiť a odložiť na 12 hodín do chladničky. Ozdobiť podľa želania.

  7. 7

    Postup prípravy vo video recepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/d5Z-yVmSW38

Diskusia k receptu

farbuska
Dlho si tu nebola... teším sa, že opäť vidím tvoje krásne a inšpiratívne koláčiky a zákusky. Aj keď sama veľa toho cukrárskeho nevytváram, rada obdivujem šikovnosť iných a aspoň sa inšpirujem pri mojom občasnom cukrárskom "výboji". Vďaka.
mirvav
Už podľa fotografie som spoznala tvoj rukopis! Zloženie sa mi veľmi páči, chystám sa vyskúšať. Olajkovala som aj video, chcela som vidieť, aké tyčinky idú do plnky. No a idú tam moje obľúbené - vďaka za fantastický recept!
michal81
Ahoj.
Len tak nahodou som klikol na tento recept. V prvom rade ma zaujali krasne farby zakuskov ("prierez"). Tiez ma zaujali tie pisacie, v jednotlivych vrstavach. Pri "rezoch" tie pistacie vynikaju bravurne. Mozno tie zakusky skusim aj ja vyrobit :). Teda az bude viac casu a kludu doma.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia