Danish pastry - Plundrové cesto (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Recept na tieto kolaciky mam zo slovenskej kucharskej knihy. Kolaciky sa daju zmrazit a su vyborne ohriate po rozmrazeni. Su vhodne na sladke ranajky ku kave.

12ks
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z jednej polovice muky spracujeme s maslom bochnik.
  2. V 100 ml vlazneho mlieka rozmiesame drozdie s lyzicou cukru a nechame vykysnut. Vykysnuty kvasok, zvysne mlieko, zltky a sol pridame do druhej polovicy muky. Cesto dobre vypracujeme a nechame kysnut asi 30 minut.
  3. Vykysnute cesto vyvalkame na placku, doprostred dame maslovy bochnik a rozvalkame.
  4. Cesto zlozime zo styroch stran ako ked robime listkove cesto.
  5. Skladanie a rozvalkanie cesta zopakujeme trikrat, potom cesto rozvalkame a sformujeme ziadane tvary. Cesto pokrajame na stvorce 10/10cm. Krizom narezeme. Do prostriedku stvorca polozime koliesko z mandlovej pasty asi 1cm priemeru. Narezane konce cesta poohyname do prostriedku na mandlovu pastu. Na vrch do prostriedku ulozime zavaranu marhulu.
  6. Do prostriedku cesta si dame valcek z mandlovej pasty.
  7. Cesto prelozime napoly a dobre uzavrieme. Po dlhsej strane cesto poprekrajujeme a potom ohneme.
  8. Odkrojime si cesto velkosti 7/7cm. Na spodnu cast dame lekvar. Na vrchnej casti cesta poprekrajujeme pasiky, potom polozime na spodne cesto a dobre uzavrieme.
  9. No a na koniec si spravime klasicky roztek naplneny postruhanou cokoladou.
  10. Kolaciky potrieme rozslahanym vajickom, ale len po povrchu, nie po bokoch a posypeme jemnym krystalovym cukrom. Poukladame na vymasteny plech a pecieme vo vyhriatej rure asi 10-15 minut. Este teple upecene marhulove a jahodove kolaciky som potrela teplym marhulovym lekvarom.