Dak-jjim – dusené kura

redakcia - fotkaredakcia, 29. júna 2014
Dak-jjim – dusené kura
Foto: Shutterstock
4
porcie

Postup

  1. 1

    Príprava kuracieho mäsa a cestovín:
    Odstráňte prebytočný tuk a blany z približne 1350 g kuracieho mäsa (kuracie stehná alebo prsia, prípadne krídla) a nakrájajte ich na kúsky s veľkosťou 2,5 cm x 6 cm.
    Opláchnite kuracie mäso v studenej vode a nechajte ho nasiaknuť pár minút. Vodu vylejte a mäso odložte.
    Nechajte nasiaknuť 100 gramov sklovitých cestovín zo sladkých zemiakov v studenej vode a odložte.

  2. 2

    Príprava omáčky:
    Zamiešajte v miske ¼ hrnčeka sójovej omáčky, ¼ hrnčeka krabej omáčky, ¼ hrnčeka ryžového sirupu (alebo kukuričného sirupu) a polievkovú lyžicu hnedého cukru a odložte.

  3. 3

    Príprava zeleniny:
    Nakrájajte 3 stredne veľké zemiaky na kúsky s veľkosťou cca 3,5 cm.
    Nakrájajte 1 stredne veľkú mrkvu na kúsky s veľkosťou 2 cm šikmým rezom.
    Nakrájajte 1 stredne veľkú cibuľu.
    Posekajte na malé kúsky 1 červenú čili papričku a 2 zelené čili papričky.
    Nakrájajte šampiňóny na malé kúsky.
    Nakrájajte 5 – 7 jarných cibuliek alebo póru (zelené a biele časti) na kúsky s dĺžkou 5 cm.
    Nastrúhajte bielu časť cibule na tenko pozdĺžne. Pred nastrúhaním cibuľku namočte do studenej vody na 10 minút.

  4. 4

    Varenie:
    Zohrejte panvicu wok. Pridajte 1 – 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja. Nakrájajte 2 – 3 suché červené papriky na kúsky s dĺžkou 1,25 cm. Pridajte ich do teplého oleja a opražte 10 – 15 sekúnd, potom ich vyberte.
    Pridajte kuracie mäso.
    Premiešajte mäso s drevenou vareškou niekoľkokrát. Nechajte mäso opekať 3 – 5 minút bez pokrievky.
    Pridajte pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a krátko opekajte (1 – 2 minútky). Pridajte kúsky zemiakov, zarobenú omáčku a 2 – 3 poháre vody. Varte 10 minút pri vysokej teplote zakryté pokrievkou.
    Otvorte pokrývku a pridajte mrkvu, cibuľu a pokračujte vo varení ďalších 10 minút bez pokrievky. Pridajte namočené a odkvapkané sklovité cestoviny, kúsky červenej papriky, zelené čili papričky, šampiňóny a uhorky. Pokračujte v dusení 7 – 10 minút pri vysokej teplote, pokiaľ šťava nezhustne a cestoviny nebudú sklovité.
    Vypnite sporák a pridajte do panvice štipku mletého čierneho korenia a 1 polievkovú lyžicu sezamového oleja a zamiešajte.
    Preložte do servírovacej misy a ozdobte s nakrájanou jarnou cibuľkou (zelenou časťou) a pred servírovaním posypte troškou opražených sezamových semienok.

Diskusia k receptu