Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou fotorecept
Cvikla, alebo červená repa. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, vlákninu, vápnik, fosfor, kyselinu listovú, a tak ďalej a tak ďalej... Prečo jesť ale iba Zobraziť celý popisCvikla, alebo červená repa. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, vlákninu, vápnik, fosfor, kyselinu listovú, a tak ďalej a tak ďalej... Prečo jesť ale iba zaváranú, keď sa z nej dajú urobiť všakovaké mňamky? Cviklové guľky, cviklové fašírky. Jedny sú smažené, druhé sú pečené. Chutia odlišne, pritom sú z rovnakej hmoty. Smažené sú chuťovo lepšie, pečené zas o niečo zdravšie. Skúste oba varianty ;)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Pripravíme si suroviny. Cviklu si očistíme a nastrúhame. Mungo som nechala v miske 2 dni, kým nezačalo klíčiť. Vodu som do misky dopĺňala.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Takto pekne mungo zaklíčilo.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Nastrúhanú cviklu, mungo a tekvicové semienka rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme ovsené vločky, slnečnicové semienka, nadrobno nakrájanú šalotku, pretlačený cesnak, olej, korenie, papriku, soľ a dobre premiesime. Pomúčime, vytvarujeme bochníkový tvar. Hmotu necháme odležať polhodinu až hodinu na chladnom mieste prikrytú utierkou. Medzitým si varíme zemiaky v šupke a prichystáme avokádový dip.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Potom z hmoty tvarujeme guľky alebo fašírky, alebo aj aj. Mne vyšlo 20 fašírok a 12 guliek.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Guľky som vyválala v múke a dala smažiť na slnečnicovom oleji. Takto pekne vyzerajú a voňajú.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Fašírky som dala piecť na 180 stupňov na polhodinu do rúry. Piekla som ich na papieri. Tie vyzerajú a voňajú takto pekne. Dajú sa samozrejme tiež smažiť, no chcela som ich odlíšiť tvarovo aj tepelnou úpravou.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Guľky aj fašírky chutia super s varenými zemiakmi v šupke, osolenými, s provensalským korením a s avokádovým dipom.
                                                     - 
                                                    8
                                                    
P.S.: Fašírky sú skvelé a skladné aj v žemli so zeleninou. Na cesty, na olovrant...
- 9
 Recept na avokádový dip: Avokádo očistené zmixujeme so smotanou kyslou (vegánskym jogurtom), pridáme citrónovú šťavu, dva strúčiky cesnaku, čerstvý petržlen a bazalku, sušený medvedí cesnak, čierne korenie, soľ. Zmixujeme a máme.
                                                     - 9
 

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


Dakujem :)
Hrasok je super napad. Vyskusam i ja. Da sa pouzit hocico. Cicer, sosovica... :) aj uplne vynechat strukovinu. Vlocky to drzia.