Cuketový koláč

Cuketovník s kyslou smotanou (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Jednoduché rýchle pečenie.* Vynikajúca sladká „prešpega“, ktorú sa oplatí upiecť.

20 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Ošúpanú a jadierok zbavenú cuketu nastrúham na malých očkách a jemne zbavím prebytočnej šťavy, nie celkom.
  2. Na cesto vyšľahám celé vajcia s cukrami, štipkou soli a olejom do svetlej masy. Do vaječnej masy primiešam po častiach nastrúhanú cuketu a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  3. Cesto vylejem na hlboký plech 24x24 cm vopred vystlaný papierom na pečenie. Pečiem 20 minút vo vyhriatej rúre na 175 stupňov do suchej špajle.
  4. Vychladnutý upečený koláč natriem domácim ríbezľovým džemom a na džem rozotriem vrstvu kyslej smotany, ktorú som vymiešala s cukrami. Ja som dala smotany viac, lebo naši nechceli „dušačij“ koláčik... Povrch štedro posypem horkočokoládovými hoblinami. Spravila som ich pomocou škrabky. Dobrú chuť prajem.
  5. Po niekoľkohodinovom pobyte v chlade smotana zatuhne. Koláč potom vyzerá aj chutí perfektne.