Cuketový koláč
Cuketovník s kyslou smotanou (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Jednoduché rýchle pečenie.* Vynikajúca sladká „prešpega“, ktorú sa oplatí upiecť.
Postup
- Ošúpanú a jadierok zbavenú cuketu nastrúham na malých očkách a jemne zbavím prebytočnej šťavy, nie celkom.
- Na cesto vyšľahám celé vajcia s cukrami, štipkou soli a olejom do svetlej masy. Do vaječnej masy primiešam po častiach nastrúhanú cuketu a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Cesto vylejem na hlboký plech 24x24 cm vopred vystlaný papierom na pečenie. Pečiem 20 minút vo vyhriatej rúre na 175 stupňov do suchej špajle.
- Vychladnutý upečený koláč natriem domácim ríbezľovým džemom a na džem rozotriem vrstvu kyslej smotany, ktorú som vymiešala s cukrami. Ja som dala smotany viac, lebo naši nechceli „dušačij“ koláčik... Povrch štedro posypem horkočokoládovými hoblinami. Spravila som ich pomocou škrabky. Dobrú chuť prajem.
- Po niekoľkohodinovom pobyte v chlade smotana zatuhne. Koláč potom vyzerá aj chutí perfektne.