Croissant fotorecept

lusinkab - fotkalusinkab, 13. septembra 2012
Croissant (fotorecept)
Foto: lusinkab

Viem,že je tu na vareche niekolko receptov na cesto ale chcem sa s vami podelit aj o tento môj. Recept na tento druh cesta Zobraziť celý popisViem,že je tu na vareche niekolko receptov na cesto ale chcem sa s vami podelit aj o tento môj. Recept na tento druh cesta mám z knihy na ktorú nedám dopustiť "mastering the art of baking". Už som robila podľa tohto receptu niekoľko krát a výsledok bol super,nie len na croissanty ale aj na iné druhy pečiva.Časovo náročnejší ale pokial nám cesto kysne a odpočíva v chladničke tak si môžme čo to doma spraviť a ten čas vám uletí ani neviete ako.

Suroviny

500 g
1 KL
1 KL
310 g izbovej teploty
9 g
60 ml teplá
250 ml teplé
na potretie:
2 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si urobíme kvások v miske: 60ml teplej vody posypeme 9g sušeného droždia a necháme na teplom mieste odstáť 7 minút. Po 7 minútach pridáme celý obsah teplého mlieka a 1 kl curku do kvasku a premiešame. Do väčšej misky si dáme 500g múky a 1 kl soli a premiešame.K múke pridáme 60g na kocky nakrájaného masla a pomedzi prsty mrvíme až kým nám nevznikne drobná mrvenička.

    Croissant (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme dierku v strede múky a celú zmes kvasku vylejeme dnu.

    Croissant (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou plochej varešky miešame v miske až kým sa nám cesto pekne nespojí a miska je pekne čistá.

    Croissant (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na zľahka pomúčenú dosku dáme celý obsah cesta a hnetieme cca 5 minút až kým cesto nie je pekne jemné. Misku v ktorej nám cesto bude kysnúť zľahka pretrieme olejom /hocijaký len nie olivový,ja som si kvapla trošku na spodok misky a pomocou servítky pekne povitierala po celom objeme/.Cesto dáme do misky a zo vsetkých stán po otáčame v oleji.Misku zakryjeme s kuchynskou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 1/2 hodiny.

    Croissant (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po hodinke a pol si na cesto zase spomenie,odkryjeme a buchneme do neho päsťou aby sa nám uvoľnil vzduch.Opäť zakryjeme a necháme ešte hodinku odpočívať.

    Croissant (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po hodine odkryjeme a dáme cestu ešte jednu slabšiu ranu päsťou.

    Croissant (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto preklopíme na dosku a vytvarujeme hrubý obdĺžnik,zabalíme ho celé do kuchynskej fólie a dáme do chladničky na 30 minút.

    Croissant (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po pol hodine vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske smerom od seba vaľkáme do obdĺžnika až kým nedosiahneme veľkosť 16x32 cm cca 1 cm hrubý.250g masla podrobíme po vrchu na 2/3 cesta s tým,že necháme od každého boku 2cm voľné.

    Croissant (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pomocou nožíka rovnomerne rozotrieme .......

    Croissant (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    .................preložíme časť bez masla na vrch....

    Croissant (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..........preložíme časť namastenú maslom za rovno na vrch a boky pomocou prstov popritláčame.

    Croissant (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Otočíme o 90° a smerom od seba na jemne pomúčenej doske opatrne vaľkáme tvar 16x32 cm a zase preložíme /teraz už bez masla/ ako v predchádajúcich bodoch. Zabalíme do kuchynskej fólie a dáme do chladničky na pol hodinu. Po pol hodine zase rozvaľkáme na rovnaký tvar a zase preložíme ako predtým,otočime opäť o 90° a zase rozvaľkáme a preložíme.Takže teraz máme 4 prekladania za sebou zabalíme opäť do kuchynskej fólie a dáme do chladničky na 45 minút. Takto urobéne cesto môžte dať do chladničky a použiť na druhý deň alebo aj zamraziť.Môžte ho použiť na hocijaký druh a tvar pečiva či už plnené na slano,na sladko alebo čo vám najviac chutí.

    Croissant (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ja som dnes robila klasické neplnené croissanty. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske vaľkáme smerom od seba na obvod 35x53 cm,orežeme boky aby sme dostali tvar 32x48 cm. Cesto prerežeme na polovicu a porozdeľujeme na rovnaké časti tu už je to na vás aké veľké ich chcete mať.Mne vyšlo z tohto cesta 15.Po jednom si berieme trojuholník zľahka po ňom prejdeme valčekom,pichneme do stredu s nožíkom a skrucáme smerom k cípu.Takto opakujeme so všetkými trojuholníkmi.

    Croissant (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Poukladáme ďalej od seba na plech na ktorom máme papier na pečenie zakryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať ešte na 1 hodinu. Ked ich chcete mať čerstvo upečené na rańajky tak ich poukladajte na plech,zakryte kuchynskou fóliou a dajte cez noc do chladničky,vytiahnite ráno z chladničky a nechajte hodinu postáť na teplom mieste.

    Croissant (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Rúru vyhrejeme na 220°C, každý croissant potrieme žĺtkom vymiešaným s 1 PL mlieka.Pečieme 2 minúty na 220 °C,po dvoch minutách teplotu znížime na 180°C a pečieme cca 15 až 20 minút,keďže každá rúra pečie inak.Dáme na mriežku a necháme vychladnúť.Dobrú chuť.

    Croissant (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

afataga
no teda, naozaj dost pracne, ale vysledok asi stoji za to, aspon podla fotiek, hned by som si dala :-)
margaretka28
Máš ich ako maľované, hned by som si jeden dala ku kávičke.Tvoj recept sa mi páči, určite ho vyskúšam, lebo ich máš fakt ukážkové.1***
marcy
júúúj,ale lákajú,skvelá práca :-))).....perfektná dokumentácia
maminka1
su krasne a isto aj chutne...ja som skusala raz a nepodobalo sa tomu ani zdaleka ba aj od kysnuteho mali daleko, pritom suseda ich robila tiez a boli fakt super ako kupene...no bud som ja lava alebo mam blbururu..robili sme z rovnakeho receptu...vravela mi, ze aj muka robi vela...
babina1
vyzerajú krásne a podľa receptu musia byť aj chutné, ukladám do KK
lusinkab
dakujem za mile komentariky,no to cesto je trosku na dlhsie ale popri tom ako kysne,chladne tak sa da navarit obed,popratat,poprat,poumyvat kuchynsku linku (to som vsetko vcera robila :-) ) ale nie je az taky zlozity a vysledok stoji za to. @maminka1 no u mna to je podobne s odpalovanym cestom :-( skusala som vseliake mozne recepty,vaha presne na gram,presny postup ....a vysledok stale ten isty splasnute a nenafuknute....este mam dva recepty v zaruke a ked uz ani tie nevijdu tak zase si to odskace moja akoze rura :-)
marijanka712
krásne sa ti vydarili postup zrozumitelný,iste si ich vyskúšam zdajú sa na pohlad jednoduché to nevadí , že je taká dlhá priprava o to rýchlejše sa spapajú aspon si to myslím....ukladam do kk
lusinkab
@marijanka712 presne ako pises priprava je dlha ale zas stale robis po trosku a s cestom sa velmi dobre robi :-) nelepi a netrha sa takze tvarovanie ti zaberie par minut :-)
evkalibka
ten postup je strašne pracný,nemá niekto jednoduchší recept. Ale vyzerajú a určite chutia výborne.
pusta
perfektný postup a zrozumiteľne napísaný. výsledok nádherný. gratulujem.
medovnicek
máš ich krásne, veľmi sa mi páčia a vďaka aj za super postup, ešte som ich nepiekla, ale veľmi si ma navnadila, recept už je v kk a určite ich v najbližšej dobe upečiem
jendousek
Krásná prezentace receptu a pěkné croissanty!!! Mám uloženo v KK a snad si najdu čas je upéct. :-)
sladkacokolada
krásne ich máš, tiež ich robievam, naučila som sa ich podľa receptu od mariane69, aj tvoj si ukladám
irenaw
mňam, tie sa rozplývajú už na titulnej fotke, parádne :-)
cica2
@lusinkab veľmi pekne spracovaný a nafotený recept, si šikuľka a vydarili sa ti krásne :-)



denisac
perfektné, mat na to cas, hned ich vyskušam ..:)
mama3chlapov
wooooow, krajšie ako od pekára, si macher, fakt, klobúk dole. Je to pracné, ale ty si šikovná. Na toto sa asi neodhodlám nikdy. U mňa máš 1***************************************************
lucylee
@lusinkab dnes som mala cas a tak som sa do nich pustila. Su uzasne a vydarili sa! Poslem fotku do redakcie, aby ich pridala. Vrela vdaka za recept a pozdravujem. Sa strasne tesim-moje prve croissanty a vydarili sa :)Pozdravujem do Australie.
lusinkab
vsetkym vam velmi pekne dakujem :-) @mama3chlapov je trosku narocny na prvy krat ale po niekolkych pokusoch to uz ide od ruky @lucylee jeeej tak to si ma potesila,poznam ten pocit ked nieco robis po prvy krat a to splni ocakavany vysledok,dakujem pekne za pozdrav :-) pozdravujem aj ja teba a tesim sa na fotku :-)
lusinkab
dakujem @vavan :-) no s tou pastou je to sranda :-) kedze to cesto ti pomalicky sfukuje ale ja to robim s laskou takze dostane len taku vychovnu :-)
honestka
velmi pekny postup receptu.
ja som uz velmi davno nerobila tento zazrak, pretoze si kupujeme fantasticke par minut od domu...
cesto sa zda zlozite a mnohych odradza, ale kazda kucharka by ho mala raz vyskusat.
Potom by spoznala tajomnstvo, ze to take hrozne nie je a vysledok dobrot pecenych z neho su na nezabudnutie.
Si sikovna @lusinkab !
lusinkab
dakujem @honestka , my sme kedysi mali taku malicku francuzku pekaren vedla domu a za super ceny,ale teraz je pre mna vsetko daleko,takze radsej urobit doma a zamrazit a ked mame chut tak len vecer vyberiem a dam na plech nech sa do rana rozmrazi a potom sup do rury :-)
borja
@lusinkab vyzerajú úžasne, som zvedavá čo sa mne podarí :) chcela by som sa ťa opýtať, ak by som si cesto s náplňou pripravila v sobotu ráno,ale croissanty budem piecť až v pondelok ráno, mám to dať do mrazničky alebo vydrží mi to aj v chladničke?
lusinkab
dakujem @borja kludne mozes urobit v sobotu a hned ked ich vytvarujes a poukladas na plech tak ich daj do chladnicky a poriadne zabal s kuchynskou foliou. Mozes ich bud vybrat 2 hodinky pred tym ako ich budes piect aby sa dostali na izbovu teplotu alebo ich vytiahni takto zabalene v nedelu vecer pred spanim, tym padom rano ked sa zobudis budu uz izbovej teploty a mozu ist rovno do rury. Drzim palce aby sa ti vydarili a potom mi daj cediet ako si dopadla :-)
tatianita
Ahoj Lusi, chcem sa opytat, ci sa na reze croissant pekne listkuje? ...lebo to na titulke nie je az tak dobre vidiet, co je trosku skoda. Nech sa dari v kuchyni :-)
veronika82145
Neviem kde som spravila chybu cesto sa trhalo a maslo vyšlo takmer vonku, robila som z celozrnnej múky nie z tej ako je pisana inak som dodržala celý postup a to cesto zakaždým sa trhalo.🙄 Vyšlo mi 16 kúskov keď sa dopecie pridám foto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia