Cozonac fotorecept

nicopopa - fotkanicopopa, 10. novembra 2011
Cozonac (fotorecept)
Foto: nicopopa

Správne sa čita "KOZONAK." Ide to tradičný kolač ktorý sa robí v Rumunsku na sviatky. Je z kysnutého cesta, podobne ako vaša vianočka. U Zobraziť celý popisSprávne sa čita "KOZONAK." Ide to tradičný kolač ktorý sa robí v Rumunsku na sviatky. Je z kysnutého cesta, podobne ako vaša vianočka. U nás sa jedáva na Veľkú noc spolu s veľkonočnými vajíčkami. Papá sa však aj ku vínu (pije sa viac polosladké a sladké, nie suché) pri spoločných stretnutiach či už rodinných alebo susedských počas týchto sviatkov. Nesmie samozrejme chýbať ani na žiadnej svadbe kde ho pop podáva mladomanželom pri obrade.

5
porcií
180 minút
príprava
100 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 kg
630 ml
3 ks
450 gr
225 ml
3 baliky
3 ks
Plnka:
podľa chuti
3 PL
10 PL
3 ks
podľa chuti
Na potieranie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Ako vždy si pripravíme všetky suroviny. Ak máme múku uskladnenú v chladnejšej špajzi, noc pred pečením si ju dáme do kuchyne aby mala izbovú teplotu.

    Cozonac (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky si dáme polovica mlieka, tri celé vajcia a tri žĺtky, cukor a trochu soli kde ich spolu dobre vymiešame. Dala som sem hneď aj postrúhanú citronovú kôru, keďže som išla zo začiatku ako vždy podľa domáceho receptu. Nebol to však teraz celkom dobrý nápad. Ďalej sa dozviete prečo.

    Cozonac (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Druhú polovicu mlieka si dáme do hrnca, necháme ju zovrieť a potom prisýpame postupne časť múky. Keď ju začneme dávať, oheň na sporáku vypneme. Sypeme toľko aby nám vznikla hustejšia (nie však veľmi hustá) hmota, pretože sa s ňou potom ťažko pracuje. Podľa receptu som mala ďalej ako vždy ručne zmiešať zmes vajec a mlieka z bodu 1. s touto vypracovanou hmotou. Ale je to dosť tažký proces a tak som si povedala, že si to skúsim zjednodušiť a tak som všetko dala do mixéra (nemám kuchynský robot) a chvíľku pomixovala kým sa to spojilo. Mala som šťastie a skoro všetko mi vyšlo dobre - hlavne mi nezostali mi žiadne hrčky. Ale na druhej strane , prišla som aj na to, že ak budem robiť s mixérom, musím dať citrónovú kôru až po mixovaní, lebo takto sa rozseká a nie ju v koláči cítiť tak, ako by to bolo treba. Predtým som miešala vždy pracne podľa receptu, ale nabudúce už robím iba s mixérom. Jednoduhšie, hm...

    Cozonac (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do velľkej misky dáme múku čo zostala, nasypeme sušené droždie a zmiešame. Do toho nalejeme zmixovanú zmes. Miesime dokedy sa absorbuje celá múka. Potom postupne pomaly pridávame olej, dokiaľ cesto nezačne robiť bublinky a odlepovať sa od ruky.

    Cozonac (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec si vypracujeme pekný bochníček cesta.

    Cozonac (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zakryjeme ho a dáme do rúry kde ho necháme pri malej teplote kysnúť maximálne hodinu. Medzičasom si pripravíme a vymastíme formičky na pečenie ako na fotke. V takých istých formičkách si pečiem aj chlebik.

    Cozonac (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takisto si môžeme v tomto čase pripraviť aj potreby na plnku. Nakrájame si na kocky rahat, hrozienka namočíme do rumu a pomelieme orechy.

    Cozonac (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bielka si vyšľaháme a keď máme krásnu penu vmiešame do nej zľahka kakao a práškový cukor podľa chuti.

    Cozonac (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na doske ktorú sme si potreli olejom, rozvaľkáme cesto, resp jeho časť. Počet závisí samozrejme od toho aké veľké kto použije formy. ( mne sa osvedčilo 5 formiček takej veľkosti ako sú na obrázku). Na cesto nanesieme plnku. Akú, to už závisí od chuti každého. Ja som tu robila tri. 1. Zmes z bielkov a kakaa, posypanú mletými orechmi; 2. Ak dávame rahat nepoužijeme bielkovú zmes, ale kladieme ho rovno na cesto; 3. Zmes z bielkov a kakaa, posypanú hrozienkami.

    Cozonac (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zrolujeme cesto a dáme ho do formičky. Prikryjeme ho utierkou a necháme zasa v rúre pri minimálnej teplote kysnúť. Pred pečením potrieme naše "cozonac" žĺtkom a môžeme ich aj jemne posypať kryštalovým cukrom. Pečieme na 180 stupňoch, dokedy majú peknú farbu. Aby sa vrch rýchlejšie neupiekol a nechytil hneď zlatú farbu,môžete ich prikryť aj papierom na pečenie (závisí od rúry).

    Cozonac (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po pečení maju by mali vyzerať asi takto.

    Cozonac (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tu je jeden rez s kakaom a mletými orechmi.

    Cozonac (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A tu zasa cozonac s rahatom. Všetky boli ako pampúšiky mäkučké, voňavé a mali vynikajúcu chuť. "VIVA RUMUNSKO".

    Cozonac (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    "VIVA RUMUNSKO". A vraj máme iba cigáňov .... Majte sa dobre, Nicolet.

Diskusia k receptu

dorisa
Veľmi pekný recept, aj koláčik,môj adept na výhru.
hortenzia51
veľmi zaujimavy recept-ukladam do KK-- keďže mám rahat TURKISCH DELIGHT z Turecka je to iste..vyskúšam tvoj recept určite je výýborny..
tatranka
Tento koláčik určite vyskúšam Ku kakavku a káve ako stvorený.Pekný koláč.Už je v KK.
remcula
Moc prosím, co je to "rahat"? Jinak nádhera!!! Já bych si to udělala z poloviční dávky.
hortenzia51
@remcula-- ,,rahat" sú to typické Turecké želatinové kocky obalené v škrobe z cukrom.. sú tu aj na fotke- tu take som nevidela dajú sa kúpiť aj v Grecku ja som si ich doniesla z Turecka..želatinu ako viem vynašli Turci...
dorisa
Recept som dobre tipovala na výhru, blahoželám zo srdca.
tinca
krásny recept teda aj výsledok, perfekt popis, no úžasné. Kedysi, keď som bola decko tak tieto cukríky boli aj u nás dostať,chodili sme na ne k jednému súkromníkovi, ktorý nám ich vážil za pár halierov do kornútkov. Kde sú tie časy...
hortenzia51
P.S. zabudla som dopísať ,že mamiesto ,,rahat" sa da použiť sušené ovocie ako marhuľe alebo niečo mix z južného ovocia papaja atď.....
mojack
gratulujem k vyhre, ale budem si musiet podelit suroviny na mensiu davku
evanaaa
Dobrý koláč, pripomína mi to " štólu" pečenú na Vianoce. A čo sa týka rahat cukríkov, nedávno boli v Lídli cez grécky týždeň, u nás tuším ešte sú, nevypredali sa.
nicopopa
Ďakujem všetkým za milé komentáre. Pre tých čo nevedia čo je rahat ( alebo sa nazýva aj rahat lokum) odporúčam stránku  restauracie.etrend.sk/udalosti/lokum-jedna-najstarsich-cukrov...
kde nájdete viac informacií.
Rahat čo som použila má takú istú kvalitu ako v Turecku a veľmi nám chutí. Pre troch varecháčov ktorí by ho chceli vyskúšať ponúkam po 750 g zadarmo ako darček pred Vianocami. Ozvite sa mi tu. Budem sa tešiť.
Samozrejme že sa dá použiť aj suché ovocie, ale potom to pre mňa nebude cozonac. Mám rada keď sa dodrží recept ak hovoríme o špecialite nejakej krajiny.
Čo sa týka dávky, ak sa vám zdá , že ho bude veľa, dá sa aj zamraziť.
Pekný večer, Nico
anaska
@nicopopa , chcela by som vyskúšať Tvoj recept, vyzerá ukážkovo, určite aj tak chutí. Zmestím sa aj ja do počtu tých troch, ktorým ponúkaš 750 g Rahat ako darček k Vianociam? Diky
wegar
Mňam, cozonac poznám ten s lokumom. Pripomína mi taliansky panettone, vďaka za recept.
cica2
nádhera 1* a tiež sa pripájam a gratulujem :D
andys
Nico, krásny recept, ukladám si, použijem ako spestrenie vianočného pečenia. A blahoželám k výhre.
hubata
@nicopopa , na tom Cozonacu je vidno, aké je krásne, ľahučké to cesto. Ja som tak stará že si pamätám nielen rahat ale aj krásne rumunské teplučké more, pieskové pláže, priateľských a pracovitých ľudí. Ukladám už len pre to nadýchané cesto, krásne foto a zrozumiteľný popis receptu.
jazavka
...mňam, vyzerá úžasné, také ja môžem vianočku, sladký biely koláč určite najbližšie vyskúšam aj tento, kysnuté sú moje najobľúbenejšie...
jamarlen
kysnuté veľmi nemusím, ale tvoje kysnuté vyzerá naozaj nádherne a lákavo, nie je to pekárenský koláč, lež naozaj cukrárenská lahôdka. pustím sa aj ja do toho - keď budem starší:) a na dlaniach budem mať ten zvláštny peľ, ktorý dá každému jedlu, ktorého sa dotknem tú jedinečnosť. tak som tom aspoň počul od mojej babičky a tá o tom naozaj vedela, aj ho na tých rukách mala....
nicopopa
Práve dnes som dostala baliček od Dr. Oetkera. Potrebné veci ktoré ma velmi potešili. Ďakujem ešte raz všetkých. Nico
kucharka
Robila som z 0,5kg muky... a aj tak som sa bala, ze sa mi nezmesti do formy ako je v recepte, tak som urobila kruh a hotovo.
Kolac je velmi dobry, akurat si na nom pochutnavam s salkou cierneho caju.
Plnila som mandlami, marhulami a kuskami cokolady.
Dakujem za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia