Coq au vin – kohút na víne
Peter Kulhány
šéfkuchár a majiteľ Bistra Smartfood v Banskej Bystrici, 10. októbra 2013
šéfkuchár a majiteľ Bistra Smartfood v Banskej Bystrici, 10. októbra 2013
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
porcií
20 minút
príprava
príprava
60 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Kohúta stiahneme z kože a nakrájame na menšie kusy. Varíme v červenom víne s pridaním soli, cesnaku, bobkového listu, nového a celého korenia, tymianu asi 30 minút. Slaninu nakrájame na jemné plátky a orestujeme do chrumkava. Vytiahneme z prebytočného tuku.- 2
V tuku zo slaniny orestujeme očistenú, na kolieska nakrájanú mrkvu a šampiňóny. Po orestovaní vyberieme z tuku. V tuku znovu orestujeme pór. Po orestovaní vyberieme a celý proces zopakujeme s červenou cibuľou.
- 3
Uvareného kohúta vyberieme z vína. Do vína pridáme orestovanú zeleninu, slaninu, zahustíme maslom a spolu varíme asi 5 minút. Na záver pridáme kohúta, dochutíme soľou, korením a čerstvým tymianom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
podľa môjho názoru to však nie je "Coq au vin"
podľa obrázku v postupe receptu nebola použitá ani len tá základná surovina KOHÚT, ale obyčajné brojlerové kura z marketu , to je ako by ste chceli spraviť tiramisu z miláčika a granka
Tradične sa mäso marinovalo v červenom víne aj 48 hodín, pretože sa používalo tuhé mäso z kohúta (prípadne z kapúna, čím starší tým lepšie)