na 160 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 2x3 ks |
|
| 2x10 PL |
|
| 2x10 PL |
|
| 2x10 PL |
|
| 2x z 1 ks |
|
| 2x1 ks |
|
| 2x20 PL |
|
| podľa potreby |
|
| Krém: | |
| 6 ks |
|
| 200 g |
|
| 200 ml |
|
| podľa potreby preosiaty |
|
| Okrem toho: | |
| 1 ks |
|
| (najlepšie pomarančový) |
|
| Kandizovaný pomaranč: | |
| 1 ks |
|
| 175 ml |
|
| 155 g |
|
| Posyp: | |
| 100 g |
|
| 1 PL |
|
| 2 PL |
|
Postup
-
1
Najprv si v tortovej forme upečieme 2 žĺtkové korpusy. (Ak chcete môžete upiecť 1 vysoký zo 6 žĺtkov ale ten by sa horšie krájal na 4 časti.) Žĺtky jemne zamiešame s cukrom (nešľaháme!), postupne pridávame olej, mlieko, postrúhanú pomarančovú kôru a múku s kypriacim práškom. Ak je cesto veľmi husté, pridáme ešte pomarančovú šťavu. Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160°C asi 25-30 minút. (Samozrejme, ak by ste sa rozhodli upiecť naraz zo 6 žĺtkov, tak dlhšie.) Upečené korpusy necháme dobre vychladnúť na kuchynskej mriežke. Vychladnuté korpusy prekrojíme na polovicu, takže máme 4 diely. Vypuklý povrch zarovnáme.
-
2
Kým vychladnú korpusy pripravíme kandizované pomaranče. Pomaranč nakrájame na polcentimetrové plátky a poukladáme do hrnca. Plátky zasypeme cukrom a zalejeme vodou . Varíme 20 minút na miernom ohni. (Hotové sú vtedy, keď kôra zmäkne a biela časť je priesvitná.) Uvarené pomaranče vyberieme zo sirupu a necháme vychladnúť.
-
3
Na krém nalámeme čokoládu a rozpustíme (ja som rozpúšťala v mikrovlnke). Smotanu vyšľaháme do tuha a dáme do chladničky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme tekutú čokoládu a opatrne zapracujeme vychladenú smotanu. Vznikne tak nadýchaná čokoládová pena. Krém vložíme do chladničky.
-
4
Na podnos si položíme 1. časť korpusu a pokvapkáme ju sirupom, v ktorom sme varili pomaranče. Potrieme lekvárom ( ja som použila marhuľový) a krémom. Prikryjeme ďalšou časťou korpusu a tento postup opakujeme až po vrchný diel, ktorý ešte pokvapkáme sirupom a potrieme lekvárom, ale krémom už nie. Časť krému by nám mala ostať na ozdobenie. Tortu necháme stuhnúť v chlade najlepšie do druhého dňa.
-
5
Nakoniec celú tortu natrieme vyšľahanou šľahačkou. Boky torty obsypeme opraženými mandľovými lupienkami, ktoré opražíme na rozpustenom masle, zasypeme cukrom a odstavíme keď začne karamelizovať, necháme vychladnúť. Ozdobíme kandizovanými kúskami pomaranča a zvyšným krémom. Pred podávaním udržujeme v chlade. Dobrú chuť.









Diskusia k receptu