Medové rezy
Medové rezy

Čokoládové medové rezy s piškótami fotorecept

beatacsontosova - bez fotkybeatacsontosova, 13. augusta 2019
Čokoládové medové rezy s piškótami (fotorecept)
Foto: Beatacsontosova

K mojím narodkám som už dlhšie hľadala nejaký zákusok, ktorý by som upiekla kolegom do práce. Milujem medové rezy, ale tie som už robila Zobraziť celý popisK mojím narodkám som už dlhšie hľadala nejaký zákusok, ktorý by som upiekla kolegom do práce. Milujem medové rezy, ale tie som už robila minule, tak to chcelo zmenu. Už aj dobošky mali svoju premiéru v práci, tak som vymýšľala. Napadlo mi spraviť čokoládové medové cesto a trošku to ozvláštniť. Nuž, posúďte sami :-)

60 minút
príprava
7 minút
na 190 °C

Suroviny

600 g
170 g
1 ks veľké
3 PL
80 g
1 ČL
8 PL
80 g (do cesta)
Krém:
1200 ml
12 PL
300 g
300 g
Ganache poleva:
220 g
180 ml
2 PL
3 PL (um, brandy)
50 g
Na naplnenie okrem krému:
1,5 bal.
4 dl uvarená vychladnutá




Postup

  1. 1

    Moja prvotná inšpirácia na cesto pochádza od @margaretka28, jej klasické medové rezy sú na zožratie kedykoľvek ich spravím. Dlhšie som však hľadala čokoládové (nie kakaové) cesto (no zbláznim sa keď milujem čokoládu, však?) s medovou príchuťou, tak som experimentovala. Napodiv to docela vyšlo a kolegovia majú dnes tieto rezy aj s pagáčikmi na stole :-)

  2. 2

    Takže pekne krásne sa pustíme do výroby tejto šmakocinky. Najprv si urobíme krém (v tomto teple chladne dlhoooo). Do hrnca šupneme mlieko s múkou a cukrom, za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Ja mám každú lyžicu polievkovú inú, vždy je krém inak hustý, ak je príliš hustý tak pridajte masielko, ak je menej hustý tak ho zase nedajte veľa. Ja osobne preferujem málo maslové krémy, aj keď robím pudingové tak to pri masle iba prebehne :-) Po uvarení necháme za občasného miešania vychladnúť, potom prišľaháme vymiešané maslo (priznám sa, spravidla ho nechám iba na linke zmäknúť a funguje to).

  3. 3

    Po tejto fuške si uvaríme kávu. Aj sebe do šálky, aj do koláčika, odhadom som minula tak 4 dl. Do tejto kávičky budeme namáčať neskôr piškóty, aby sme si palce nepopálili, tak si ju spravíme radšej skôr a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Tak a teraz sa pustíme do cesta. Cukor, vajíčko, med, mlieko, horkú čokoládu (odporúčam ju dať trošku zmäknúť do mikrovlnky, inak sa rozpúšťa veľmi ťažko), maslo a sódu bikarbónu dáme do hrnca nad paru a ohrievame, kým sa nám všetko nespojí a nezačne krásne voňať. Potom to dáme do misky, v ktorej na nás už čaká preosiata múka a spracujeme na cesto. Moja múka je trošku viac savá, tak zvyčajne ešte pridám lyžicu mlieka, ak by sa vám to ťažšie spracúvalo, tak dodajte cestu trošku mlieka, ale opatrne, zase nech to nie je príliš mäkké, bude sa veľmi lepiť. Takto vyzerá hotové cesto, pracujeme rýchlo, nenecháme vychladnúť. Celkove cesto mi vážilo vyše kila, budeme ho deliť na 4 rovnaké časti.

    Čokoládové medové rezy s piškótami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ešte rozdeliť cesto na rovnaké časti mi ide, no vyvaľkať na 4 rovnaké...ehm...trošku pokulhávam. Nevadí. Snažíme sa ich mať čím viac rovnaké, mne ich rozličná veľkosť až tak neprekáža, aspoň mi ostanú na ochutnávku odrezky :-). Prvé cesto mi lepilo viac ako ostatné, tak som naň minula trošku viacej múky, inak ide vaľkanie docela dobre. Odhadom som ich mala na plech 25x35 cm, mám trošku väčšie plechy ako bežné, ale nezaberali mi celú plochu. Takto ich pekne upečieme na plechu cca 190 °C 5 - 7 minút, treba pri tom striehnuť, aby sa nespálili. V tomto momente dobehol polovičiak či pečiem zase koláč. Ja reku nie, pečiem zákusok. Debata na 10 minút o rozdiele medzi koláčom a zákuskom. Polovičiak porovnáva rozdiel ku hotovému pivu a sladovej vode. Nevysvetlíš a tak pokračujem v diele...

    Čokoládové medové rezy s piškótami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pláty necháme vychladnúť, krém vytiahneme z chladničky, dáme si k ruke domáci džem (ja som mala otvorený jahodový), piškótky a vychladenú kávu. Krém si rozdelíme na 4 rovnaké časti a podľa popisu na papieriku si začneme skladať, aby som sa nepoplietla vždy si spravím takýto ťaháčik:

    Čokoládové medové rezy s piškótami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na spodok plechu si dáme papier na pečenie (alebo ho vynecháme), naň dáme prvé cesto, potrieme plnkou, ďalšia vrstva sú v káve namočené piškóty, na krém ukladáme bruškom dolu (teda tou oblou stranou), takto:

    Čokoládové medové rezy s piškótami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A pokračujeme krém, plát, džem, plát, krém, namočené piškóty rovnou stranou dolu, krém a posledný plát. Uff, toto mi dalo zabrať, ale konečne to máme hotovo. Teraz už len zaťažiť, ideálne plech + niekoľko kíl múky alebo cukru alebo čohokoľvek ťažšieho. Mne sa nechcelo do pivnice po múku ani cukor, tak som použila kuchárske knihy, poslúžili:

    Čokoládové medové rezy s piškótami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A teraz snáď tá najnáročnejšia časť - počkať, kým zákusok zmäkne. Ja som ho dala na noc do chladničky a ráno dorábala, ale predpokladám, že mu postačí aj pár hodín. Na dobre vychladnutý zákusok dáme polevu. Robím vždy ganache (https://varecha.pravda.sk/recepty/cokoladova-poleva-ganache/15490-recept.html) , nemám rada, keď sa mi plnka láme a ganache je v tomto úplne dokonalá. Skúšala som robiť ganache aj z bielej čokolády - poučenie do budúcna, nerobiť. Bola moc riedka a to som ani maslo nedávala už. Nič to, na zákusok dáme tmavú ganache a potom iba pofŕkame bielou čokoládou, v mojom prípade teda tá redšia verzia, bolo dosť ťažké ju nejako rovnomerne pekne naniesť, tak som použila páratko a spravila takéto vzory:

    Čokoládové medové rezy s piškótami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A necháme dobre vychladiť, môžeme krájať:

    Čokoládové medové rezy s piškótami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A ukladať do misky pre kolegov:

    Čokoládové medové rezy s piškótami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A už prichystané na stole ako dezertik k rannej kávičke aj s pagáčikmi, krásny slnečný deň prajem, priatelia!

    Čokoládové medové rezy s piškótami (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

babka123
K narodeninám srdečne blahoželám, prajem všetko dobré, pevné zdravie a ešte veľa kuchárskych nápadov v podobe takých zákuskov. Aj ja chcem byť Tvojou kolegyňou.
jerica
Paráda nad parádu !’ To čítanie ma viac potešilo , usmievam sa aj nad, ako sám super zákusok, nie koláč, to v rozhovore s “polovičiakom” ďalší “ docela dobre”, a ten ťahák je tiež potešenie pri práci, želám Ti, v zdraví si užívaj života a tak ako v recepte, v dobrej nálade, narodeninový deň :-)
haji
Všechno nejlepší k narozeninám, pevné zdraví a plno dalších vložených receptíků! Pěkný recept, časosběrná studie s postřehy a zkušenostmi v postupu mě pobavila. Povedené rezy, s radostí bych ochutnala. Polovičák je pro mě nové slovo, super trefné!! haha Krásný den a hezkou oslavu jak v práci, tak doma!
tatranka
Príma recept!
Krásne a výborne spracovaný aj s veselým slovným komentárom.Medové rezy robievam,ale veru tento recept sa mi zdá veľmi chutný,aj šťavnatý. / Už je v KK/.
Takto nejako si predstavujem popis receptu,ktorému porozumejú aj také slabšie cukrárky ako som ja.Páči sa mi tá jednoduchosť surovín,bez krkolomných alkoholových dodatkov.
Tiež mám najradšej v koláčikoch maslo a ničím ho nenahrádzam.
K tvojmu sviatku dodatočne blahoželám a nech sa ti darí !