Čokoládová torta
Čokoládová torta

Čokoládová torta bez lepku a laktózy na spôsob sacherky fotorecept

Bibi a Filip Horváthovci
Bibi Škorica Bakery, 16. apríla 2023
Čokoládová torta bez lepku a laktózy na spôsob sacherky (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Alternatívny recept na slávnu Sacherovu tortu.

12
porcií
40 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Korpus:
100 g (72 %)
100 ml (alebo bezlaktózová či sójová)
6 ks
150 g
50 g
50 g
45 g
1 g
25 g
Na potretie:
Čokoládová ganache:
200 g
130 ml (alebo bezlaktózová či sójová)

Online leták

Postup

  1. 1

    Korpus: Čokoládu spolu so smotanou roztopíme nad vodným kúpeľom. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme spolu s cukrom na hustú penu.

    Čokoládová torta bez lepku a laktózy na spôsob sacherky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K bielkovému snehu prilejeme žĺtky. Premiešame.

    Čokoládová torta bez lepku a laktózy na spôsob sacherky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ručne zmiešame múky so sódou bikarbónou a s kakaom.

    Čokoládová torta bez lepku a laktózy na spôsob sacherky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Sypkú zmes po častiach primiešavame do snehu. Nakoniec do cesta prilejeme roztopenú vlažnú čokoládu.

    Čokoládová torta bez lepku a laktózy na spôsob sacherky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto prelejeme do vymastenej formy s priemerom 24 cm.

    Čokoládová torta bez lepku a laktózy na spôsob sacherky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40 minút.

    Čokoládová torta bez lepku a laktózy na spôsob sacherky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z vychladnutého tortového korpusu zrežeme vrch.

    Čokoládová torta bez lepku a laktózy na spôsob sacherky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tortový korpus prekrojíme na polovicu.

    Čokoládová torta bez lepku a laktózy na spôsob sacherky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Spodný korpus natrieme marhuľovým džemom, položíme naň vrchnú časť korpusu. Džemom natrieme aj povrch torty.

    Čokoládová torta bez lepku a laktózy na spôsob sacherky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na ganache rozpustíme čokoládu so smotanou nad vodným kúpeľom. Tortu vložíme do formy, obruče alebo položíme na mriežku. Prelejeme ganache alebo ju ňou potrieme. Tortu môžeme ozdobiť lyofilizovaným ovocím, čokoládovými hoblinami alebo šľahačkou (ryžovou, alebo bezlaktózovou).

    Čokoládová torta bez lepku a laktózy na spôsob sacherky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu