Čokoládová torta
Čokoládová torta bez lepku a laktózy na spôsob sacherky (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Alternatívny recept na slávnu Sacherovu tortu.
12 porcií |
40 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Korpus: Čokoládu spolu so smotanou roztopíme nad vodným kúpeľom. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme spolu s cukrom na hustú penu.
- K bielkovému snehu prilejeme žĺtky. Premiešame.
- Ručne zmiešame múky so sódou bikarbónou a s kakaom.
- Sypkú zmes po častiach primiešavame do snehu. Nakoniec do cesta prilejeme roztopenú vlažnú čokoládu.
- Cesto prelejeme do vymastenej formy s priemerom 24 cm.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40 minút.
- Z vychladnutého tortového korpusu zrežeme vrch.
- Tortový korpus prekrojíme na polovicu.
- Spodný korpus natrieme marhuľovým džemom, položíme naň vrchnú časť korpusu. Džemom natrieme aj povrch torty.
- Na ganache rozpustíme čokoládu so smotanou nad vodným kúpeľom. Tortu vložíme do formy, obruče alebo položíme na mriežku. Prelejeme ganache alebo ju ňou potrieme. Tortu môžeme ozdobiť lyofilizovaným ovocím, čokoládovými hoblinami alebo šľahačkou (ryžovou, alebo bezlaktózovou).