Čokoládová pena
Čokoládová pena

Čokoládová pena

Michal Prokop
šéfcukrár a majiteľ kaviarne Suncafé v Bratislave–Petržalke, 15. apríla 2021
Čokoládová pena
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
30 minút
príprava

Suroviny

170 g kvalitná (55 %)
70 g
16 g
1 ks veľkosť M (50 g)
60 g
240 g (35 %)
Na dekoráciu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Na teflónovej panvici roztopíme vodu s cukrom – odporúčam teplotu 121 stupňov, použil som digitálny teplomer. Zmes nemiešame, len panvicou točíme, ako keď robíme palacinky.

  2. 2

    Medzitým dáme šľahať v kuchynskom robote vajíčka, žĺtky a postupne pridávame cukrový rozvar. Šľaháme kým vznikne hustá žĺtková pena. Do tejto peny potom zamiešame mierne vychladenú roztopenú čokoládu a tiež šľahačku, ktorú ale nevyšľaháme úplne dotuha.

  3. 3

    Penu necháme chvíľu v chladničke a potom cukrárenským vreckom naplníme do pohárov. Môžeme podávať s ovocnou omáčkou (napr. malinové coulis) a dozdobiť jahodami.

  4. 4

    Tip: Do peny odporúčam použiť pasterizované žĺtky, ak také nemáte a použijete obyčajné, dezert treba hneď zjesť.

Diskusia k receptu