Čočka, podľa mňa fotorecept

lia66 - fotkalia66, 17. septembra 2013
Čočka, podľa mňa (fotorecept)
Foto: lia66

Tento recept patrí k naším top... Masko sa tam dávať nemusí, no pre mojich chlapov by to nebolo ono. Ak máte záujem o recepty domáceho kečupu Zobraziť celý popisTento recept patrí k naším top... Masko sa tam dávať nemusí, no pre mojich chlapov by to nebolo ono. Ak máte záujem o recepty domáceho kečupu podľa Jamieho a chutney z tekvice, ktoré používam, môžem pridať. PS:namiesto chutney môžte použiť paprikovú pomazánku SABA.

Suroviny

1 ks
4 ks
1-2 strúčiky
2 PL
2 ks
10 ks
1 PL
3 PL
2 PL
4 ks
1 ks buď čerstvé, alebo, keď nám ostane z pečeného
podľa potreby
1 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Červenú cibuľu nakrájame na jemno a osmahneme na oleji...

    Čočka, podľa mňa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridáme očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu, premiešame, osmahneme...

    Čočka, podľa mňa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme očistený, pretlačený cesnak, premiešame, osmahneme...

    Čočka, podľa mňa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme na kúsky nakrájanú kápiu, premiešame, osmahneme...

    Čočka, podľa mňa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme nakrájané paradajky, premiešame, osmahneme...

    Čočka, podľa mňa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridáme sójovú omáčku, premiešame, osmahneme...

    Čočka, podľa mňa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    kečup s chutney zmiešame, pridáme ku zmesi, premiešame, osmahneme...

    Čočka, podľa mňa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pridáme zemiaky nakrájané na kocky, premiešame, osmahneme...

    Čočka, podľa mňa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    opečené(ak nemáme opečené, tak surové) stehno nakrájame, premiešame, osmahneme...

    Čočka, podľa mňa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    zalejeme vriacou vodou...

    Čočka, podľa mňa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    premiešame, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým sa neuvaria zemiaky(poprípade maso)... keď sú zemiaky uvarené, pridáme napučanú(stačí hodinka)čočku, prikryjeme, vypneme oheň a necháme cca pol hodinu na teplom, ale, už nevaríme...

    Čočka, podľa mňa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    po cca pl hodine, odkryjeme a zamiešame kyslú smotanu...

    Čočka, podľa mňa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Naložíme a papáme...dobrú chuť. PS:ešte musím doplniť-ak je niekto naučený čočku uvarenú úplne do makka, kľudne si ju tak uvarte...toto tzv "dovarenie" bez ohňa na teplom mieste spraví čočku tak, ako máme radi my-"all dente"...presne, ako lúbime cestoviny a ryžu :)

    Čočka, podľa mňa (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

evanaaa
Prečo čočka a nie šošovica a prečo "osmahneme" miesto popražíme, osmažíme,ap. Ak si Češka, potom prepáč.....Inak, netradičný spôsob prípravy šošovice, tak som ešte neskúšala, ale dalo by sa, s tou zeleninkou, ja robím len tradičný prívarok a k nemu zasa ako prílohu mäso na šťave a chlieb.
grandma
Tiež som si všimla "čočka" a "osmahneme", takže nabudúce buď česky alebo slovensky.
kredenc
Akou hatlaninou je to napísané? Pridávam sa k evanaaa aj grandma. Pridávam masko a pomazánku
trencanka
A mne to nevadi, ze "osmahneme". Aj ja byvam blizko Moravy a tu sa tiez pouzivaju taketo slova. Moja mama vyrastala v Cechach, tak aj do nasej domacnosti sa dostali rozne slova nie prave v sulade so slovencinou. To je v pohode. Tu ide o recept ktory vyzera vyborne a ukladam do KK ale aj urcite cez vikend varim! To tekvicove chutney by som rada vyskusala tiez.
používateľ nemá avatar
plk
plk
Iba otazka - ta sosovica je uplne obycajna? Naozaj sa dovari bez varenia? Viem, viem, pisete to v recepte :-).
Robim sosovicu pomerne casto. Nechavam ju castokrat "napucat" aj cez noc. Ale vzdy ju potom este min. 15 - 20 minut varim.
aakcinom
milujem čočku a tento recept vyzerá mooooc dobre, ďakujem Lia ;-)
lia66
Milé varecháčky @evanaaa @grandma @kredenc ak sa vám moja "hatlanina" nepáči, je to váš problém :) ...moja mama je Češka, ktorá sa vydala na Slovensko a doma sme tak naučení...niektoré slovíčka nám proste nejdu Slovensky, ale lepšie sa nám "derú" z úst Česky :) ...napríklad cizrna, čočka, lilek :) Ja som na oba národy HRDÁ a nemám s tým problém :) ... Milá @plk áno, čočka je obyčajná(nezohnala som červenú, lebo najradšej robím z nej), ale, ako som písala, síce sa už potom nevarí, treba ju nechať na teplom mieste, najlepšie na tom, kde sa to varilo :)
zinnajdha
dobrý recept, treba vyskúšať aj čočku aj šošo (šošovicu). My máme najradšej obyčajnú a veľkú šošo.
hannah22
milá @lia66 , nevšímaj si tie komentáre...máš pravdu ,nedaj sa .... mám ten istý problém... som narodená v Čechách , po 10 rokoch sme sa stahovali na Slovensko,užila som si od učitelov, detí.....potom 50 rokov na Slovensku, teraz som sa prestahovala k dcére do Prahy, hovorím radšej slovensky , moja čestina je poznačená, ale v českých obchodoch a blogoch to nikomu nevadilo, na slovenských sú lidičky (ľudkovia) čo im to vadí, že mi utečie nejaké to slovíčko, vraj hatmatilka.... nevadí... ale mnoho anglikanizmov to je OK. K tvojmu receptu je fajný, ale k čočke a iným lušteninám pridávam aj bobkový list a kurkumu , pekne zafarbí a pomáha pri trávení.... :))
používateľ nemá avatar
plk
plk
@lia66 - dakujem za odpoved. Nepoznal som to takto a myslel som, ze je to nejaka specialna sosovica (napriklad doma vypestovana). Vyskusam to niekedy takto "dovarit" bez varenia.
lia66
@hannah22 ďakujem za Tvoj komentík, potešil a rozosmutnil zároveň...veď toto, anglikanizmy nikomu nevadia a reč s ktorou sme boli dlho spatí nám vadí :( ...bobkový list pridávala aj moja mama-mne sa akosi v tomto mojom recepte vytratil...a pravdu máš, pomôže jej :) ...nabudúce pridám aj ja. Čo sa kurkumy týka, hm-poznám, ale, že aj na lušteniny, že sa dáva?...nó, vyskúšam-farba je to úžasná. Ďakujem ešte raz, nabudúce skúsim pridať oboje :) ...krásny deň želám :)
lia66
@plk iba doplním-ak ste naučení na "úplne" uvarenú čočku, tak ju kľudne var, tak, ako vyhovuje vám :) ...my sme doma naučení na varenie "all dente"...či, už pri cestovinách, ryži, alebo čočke. Lebo ona uvarená bude, ale presne takto :)...doplním do receptu, aby bolo všem jasno :)
parles
V surovinách chybí ta čočka! Jaké množství čočky se použije do tohoto receptu?
mariamka
recept sa mi paci, aj mu rozumiem ale naozaj by to chcelo zjednotit dialekt :)
kimlo
Nic v nazve nemen! Ked tu nejakym neukojenym jazykovedcom nevadia "cheeskakes" a "brownies"...tak tu moze byt aj cocka. A navyse je to aj chutny recept. 5*
lia66
Jééé, ďakujem za komentíky...veru, ja nič v názve nezmením :)
@parles ospravedlňujem sa, akosi som zabudla-opravené :)
evanaaa
Tuším prvý a asi aj posledný raz som sa takto ozvala - dobre, tak čočka, veď som aj písala, že si možno Češka, no ale som sa netrafila, ale som tušila, že tá čeština okolo teba "behá", tak prepáč.....a žeby mi iné nevadilo, nuž, vadí, ale nechcem sa ozvať a dobre robím, ako som zistila.....proti jedlu nemám nič, už som spomínala.
salinka
Dobré jedlo by malo ľudí spájať....a toto je dobré jedlo !
lyali
@salinka , pekne si to napísala :-) Osveta je jedna vec (a som za ňu) a následná vzájomná komunikácia druhá vec. Nielen dobré jedlo, ale aj slová nech v konečnom dôsledku tu na vareche spájajú :-) Inak to na škodu skvelých receptov.. Myslím, že lia66 dala do názvu rcp svoje srdce.. no a v rozpise surovín je správne "šošovica", takže keď budem chcieť vyhľadať šošovicové recepty podľa šošovice, nájdem (bežne by som podľa čočky veru nehľadala). Recept sa mi páči :-) A @lia66 , poprosím Ťa aj o recept na domáce tekvicové či už chutney alebo čatní :-))
angast
pridavam sa ku @kimlo a pytam sa kredenca, evanaa, grandma
akou hatlaninou su napisane nazvy - gehakte leberd , ajer labte cibeles,
cupcake , brownie atd. spytajte sa svojich rodicov ci maju sajnu co to je.
a potom sa spytajte co je to cocka a uvidite co je hatlanina.
rela
@kimlo , napisal si to velmi strucne a jasne. Tiez je to za 5*
lia66
@lyali áno, v rozpise je už uvedená šošovica, ktorú som na základe pripomienky parles pridala, lebo na začiatku som akosi na ňu zabudla...a tak sa tu rozprúdila debata o šošovici, že mi akosi rezonovala v hlave, keď som recept večer opravovala :) Tvoj komentík veľmi potešil, ďakujem :) ...a ďakujem aj ostatným za ich postrehy a komenty @frezia68 , @mariamka , @kimlo , @radost , @salinka @angast , všetkým ďakujem...som rada, že sa recept páči, vaše postrehy potešili srdiečko :)
tatranocka
Zadala som do vyhľadávača "šošovica" a tvoj recept mi nenašiel.Takže celá táto diskusia je aj o tomto.Dala tu @kata50 vynikajúci čučoriedkový zákusok pod krajovým názvom "Borovnicový zákusok".Takže aj z tohto - praktického hľadiska sa treba pozrieť na tieto názvy.Nepredpokladám,že to tu dávaš pre seba.
lyali
@tatranocka , ked dam vyhladat v aplikácii "Čo máš v chladničke" - Napíš surovinu" slovo "šošovica", ako prvý mi v ponuke ukáže tento recept (asi ako naposledy pridaný rcp so šošovicou). V políčku s lupou v pravom hornom rohu na obrazovke je asi vyhľadávanie orientované ozaj podľa nadpisu...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia