Ajer lajber cibeles - židovské vajcia

pusta - fotkapusta, 23. februára 2011
Ajer lajber cibeles - židovské vajcia
Foto: pusta

Toto jedlo patrí k obľúbeným predjedlám v židovskej kuchyni, mám vyskúšsané a je to výborná pochúťka. Vyskúšajte a posúdte sami.

4
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks, natvrdo
1 ks
2 ks, veľká
2 PL
1 čajová lyžička
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Vajcia pokrájame na malé kocky, aj cibuľu. Kuraciu pečeň naškriabeme nožom.

  2. 2

    Na husacej masti orestujeme cibuľu a kuraciu pečeň do mäkka, necháme vychladnúť a pridáme do misy k vajciam. Osolíme a okoreníme, zmes dobre prmiešame.

  3. 3

    Podávame s čerstvým pečivom ako predjedlo

Diskusia k receptu

remcula
Oj, zajímavé!! jak se smaží ta játra, když je naškrabaná?
pusta
remčula, tá pečienka sa smaží tak, že konečný tvar sú akési nepravidelmé guličky, zodpovedajúcej veľkosti k vajíčkam a k cibuľke, teda odpadá ich pracné krájanie na maličké kocky, ale podstatnejšie je, že sa škriabaním pečienky odstráni celá ich blanka aj s cievnou stopkou. Tento fakt je veľmi dôležitý v židovskej kuchyni a v originál recepte sa používa kosherovaná kuracia pečienka.
zdezda
mňam, viem si predstaviť tú chuť, vyskúšam, ďakujem za recept:-)
zdezda
ozaj a Židia môžu jesť vnútornosti?
tonicka53
dúfam, že 1 kus kuracia pečeň v recepte = jedno balenie kuracích pečienok cca 500 g ? alebo naozaj len jedna pečienka ?
pusta
zdezda, áno, môžu jesť židia vnútornosti, ale len podľa prísnych pravidiel, ktoré im vymedzuje "kašrut" a z tých, čo sú povolené, ako napr. kuracia pečeň, sa ešte vyžaduje, aby pred použitím boli ešte kosherované, je to téma na rozsiahlejšiu kapitolu.
pusta
tonicka, nie je to jedno balenie kuracích pečienok=500 g, to by som v recepte uviedla. je to naozaj len jeden jediný kus na 4 ks vajec. Sú receptúry, kde je väčšia spotreba kuracej pečene, ale to je už aj úplne iný recept.
tonicka53
@pusta , ďakujem za vysvetlenie, ak ťa sa neopýtam, tak by som určite bola použila celý jeden balíček pečienok :-) lebo pečienky veľmi ľúbime. ešte raz vďaka.
frezia68
Zaujímavý recept a dozvedám sa novinky...tiež by som pridala viac pečienky bez upozornenia...:-)
evanaaa
Takú naškrabanú pečienku osmaženú na cibuľke dávam do plniek, ale dobrá je aj na chlieb v tom stave.
alexdidi
Zaujímavý recept, ešte som o ňom nepočula, ale môže to byť dobré...
pusta
evanaaa, tiež do plnky dávam naškriabanú pečienku a je to výborné. podobne ju dávam aj do knedličiek, do vývarov.
pusta
dakujem za každý príspevok každej z vás.
pusta
inak v recepte v surovinách pri kuracej pečienke uvádzam v množstvách 1ks, a nie gramáž, ani počet balení
pusta
určite ti bude chutiť a nebude to len jedenkrát
pusta
veronika, dajú, ale potom to už nebudú židovské vajcia. králik nie je povolené zviera pre židov