Citrónový koláč
Citrónový koláč

Citrónový koláč s tvarohom

Lucia Mišková
cukrárka Roset Boutique Hotela v Bratislave, 27. marca 2018
Citrónový koláč s tvarohom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
8
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
125 g
štipka
40 g
1 ks
 (na posypanie dosky a vysypanie formy)
 (na vymazanie formy)
Náplň:
750 g
250 g
2 ks
2 ks
100 g
1 bal.
50 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Múku preosejeme na dosku, premiešame so soľou a s cukrom. Postupne zapracujeme nastrúhané maslo, žĺtok a asi 2 lyžice ľadovej vody. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a uložíme na pol hodiny do chladu.

  2. 2

    Citróny omyjeme, očistíme kefkou a osušíme. Nastrúhame z nich kôru a vytlačíme šťavu. Vychladené cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát a vyložíme ním vymazanú a vysypanú koláčovú formu, okraje cesta vytiahneme do výšky.

  3. 3

    Náplň: Tvaroh rozmiešame s citrónovou kôrou a so šťavou, primiešame kyslú smotanu, žĺtky a cukry dôkladne premiešané so škrobovou múčkou. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a vmiešame ho zľahka do tvarohovej zmesi. Hmotu nanesieme na cesto a rovnomerne ju rozotrieme.

  4. 4

    Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme asi hodinu. Upečený koláč necháme vychladnúť, môžeme ho ozdobiť plátkami citróna a pocukrovať.

Diskusia k receptu

svetlusakz
Dnes som skúšala koláčik, môj postreh je takýto, plnky bolo aj na dva koláče, cesto sa mi nedalo poriadne vyvaľkať a následne sa trhalo, čiže som ho nevedela ani na plech presunúť, takže som musela improvizovať a pre zvyšnú plnku vymysliet nový korpus.
1x eenka2




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia