Citrónový koláč

Citrónový koláč s tvarohom

Autor receptu: redakcia

8
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku preosejeme na dosku, premiešame so soľou a s cukrom. Postupne zapracujeme nastrúhané maslo, žĺtok a asi 2 lyžice ľadovej vody. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a uložíme na pol hodiny do chladu.
  2. Citróny omyjeme, očistíme kefkou a osušíme. Nastrúhame z nich kôru a vytlačíme šťavu. Vychladené cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát a vyložíme ním vymazanú a vysypanú koláčovú formu, okraje cesta vytiahneme do výšky.
  3. Náplň: Tvaroh rozmiešame s citrónovou kôrou a so šťavou, primiešame kyslú smotanu, žĺtky a cukry dôkladne premiešané so škrobovou múčkou. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a vmiešame ho zľahka do tvarohovej zmesi. Hmotu nanesieme na cesto a rovnomerne ju rozotrieme.
  4. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme asi hodinu. Upečený koláč necháme vychladnúť, môžeme ho ozdobiť plátkami citróna a pocukrovať.