Citrónový koláč s polevou
mesačník Varecha, 27. mája 2023
Foto: Shutterstock
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
5 ks |
|
300 g |
|
300 g |
|
300 g |
|
1/2 bal. |
|
1 ČL |
|
Poleva: | |
20 ml |
|
20 ml |
|
180 g |
|
1 ks (bio) |
|
Na vymastenie formy: | |
|
|
Na vysypanie formy: | |
|
Postup
-
1
Formu na chlebíček alebo na srnčí chrbát vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Oddelíme žĺtky od bielkov. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. Po jednom pridávame žĺtky, vždy počkáme, kým sa maslovej zmesi dobre zapracujú. Potom po tretinách vmiešame múčnu zmes. Bielky s 1 ČL citrónovej šťavy vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý na záver po častiach opatrne vmiešame do cesta.
- 2
Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 60 minút, kým nie je špajdľa, ktorú sme zapichli do koláča, suchá. Koláč vyberieme z rúry, necháme vychladnúť, potom koláč vyklopíme na podnos.
- 3
Poleva: Citrónovú šťavu precedíme do misky, pridáme rum a práškový cukor, za stáleho miešania vznikne hustá poleva.
- 4
Polevu prelejeme cez koláč a posypeme strúhanou kôrou z biocitróna. Ozdobíme sušenými plátkami citróna. Necháme zaschnúť a nakrájame.
Tiež citrónový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu