Foto: paploska
Tento taliansky koláč je poslednou bodkou za tohoročnými dovolenkovými potulkami. V Taliansku patrí k obľúbeným letným dezertom a určite vás osvieži. Ochutnajte :-).
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si maslové cesto: Múku, práškový cukor, 3 žĺtka, štipku soli, kôru z jedného citróna a 1/3 bio prášku na pečenie miesime kým nedostaneme hladké cesto.
-
2
Vypracované cesto necháme 10 minút odpočívať v chladničke. Bude sa lepšie spracovávať.
-
3
Opatrne vyvaľkáme a dáme do vymastenej a vysypanej okrúhlej formy. Cesto popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút na 180 st.
-
4
4 žĺtka vyšľaháme s cukrom. Mlieko zohrejeme s vanilkovým luskom. Lusk vydlabeme a zvyšok vyhodíme. Pripravíme si vodný kúpeľ.
-
5
Vyšľahané žĺtka dáme do vodného kúpeľa a pomaly prilievame horúce mlieko. Do Limoncella pridáme solamyl a citrónový šťavu, vymiešame a pridáme k žĺtkom. Šľaháme, kým nám nevznikne hustá plnka.
-
6
Plnku necháme trocha vychladiť a ešte teplú ju vylejeme na upečený korpus.
-
7
Na panvicu dáme 0,5 dc vody a asi 2 lyžice trstinového cukru. Pridáme na tenko pokrájané citróny mierne skaramelizujeme. Pozor, aby nezhorkli. Citróny pridáme na koláč, ktorý pred podávaním pokvapkáme javorovým sirupom.
-
8
Dobrú chuť :-)
Diskusia k receptu