Citrónový džem z cukety so zázvorom

mariamka - fotkamariamka, 9. augusta 2013
Citrónový džem z cukety so zázvorom
Foto: mariamka

Mňa najskôr niečo napadne a potom hľadám, či také niečo existuje :) Našla som recept na citrónový aj cuketový džem, tak som ich dala Zobraziť celý popisMňa najskôr niečo napadne a potom hľadám, či také niečo existuje :) Našla som recept na citrónový aj cuketový džem, tak som ich dala dokopy.

Suroviny

5.6 dl
3-4 ks
1 ČL
2+2 dl
0,5 dl




Postup

  1. 1

    Cuketu očistíme, pokrájame na kocky asi 1x1 cm. Mala som cca 6 dl. Ak budete robiť viac, množstvá si vynásobte.

    Citrónový džem z cukety so zázvorom - obrázok 1
  2. 2

    Zasypeme prvou dávkou cukru, pridáme nastrúhaný zázvor, postrúhanú kôru z jedného citróna, trošku vodu a spolu povaríme 30 minút.

    Citrónový džem z cukety so zázvorom - obrázok 2
  3. 3

    Citróny očistíme od kôry, dužinu pokrájame na kocky, povyberáme kôstky a pridáme k cukete. Pridáme zvyšný cukor. Ja nepoužívam tú chémiu, radšej takto tradične. Ak budete chcieť použiť želírovací cukor, resp. tie prípravky, postupujte podľa návodu. Priznám sa, už sa mi v tom teple nehcelo ani fotiť :)

  4. 4

    Povaríme spolu ešte 5-10 minút. Potom ponorným mixérom rozmixujeme. Ja som mala nejaké čudné citróny, boli v nich také hrubé šupy, tak som to radšej ešte prepasírovala. Vrátime späť na oheň, uvedieme do varu a po chvíľke urobíme tanierikovú skúšku. Keď stuhne, máme hotovo.

  5. 5

    Ja som ho robila na okamžitú spotrebu, preto tá menšia dávka. Ale môžete ho horúci dať do pohárov, zavíčkovať, na 10 minút otočiť hore dnom a potom dať vychladnúť do deky.

  6. 6

    Prekvapila ma tá chuť. Citróny milujem, ich vôňu, chuť a práve, že sa tu vôbec nestratila a zázvor to ešte podčiarkol. Chuťovo je veľmi lahodný, dá sa jesť samotný, ale aj na akékoľvek pečivo, šišky, palacinky, alebo na chlebík či vianočku. Na zdravie a dobrú chuť :)

    Citrónový džem z cukety so zázvorom - obrázok 6

Diskusia k receptu

radost
naša cuketová kráľovná..!! ktože sa ti vyrovná..!!
a ked zázvor nedám? už to nebude to pravé?bude ľavé?
rozmýšľam nad receptom práve..
ste dievčence hravé..
cuketa sem-cuketa tam..každý nápad uvítam..bo tiež ich veľa v koši mám..:-)
mariamka
radost je proste radost :)
a da nam otazkami zadost
tu fantaziu neriesim
ma kopne muza a varim
a som len rada ak oslovi
varechaca a uvari
podla mna a ci jej
hlavne ze chuti je je jej :)
izabella929
robila som už džem z cukiny...bol výborný...ale ja som cukinu strúhala, nekrájala na kocky...asle tento rok nebudem robiť, jednak mám málo cukín a potrebujem miesto na polici pre Vianočný džem, ktorý je najlepší...nuž už je aj zmrzka z cukiny, takže všetko sa dá...si šikuľka.-)
mariamka
@izabellka ja nemam vlastnu cuketu, iba kupenu, ale nedalo mi to tento experimet vyskusat, dala som dokopy lemon curd a nasu univerzalnu zeleninu, ale isto sa da pouzit mlada tekvica ci patizon
elysa
@mariamka tiež už som si myslela, že máš cuketovú plantáž... si riadny výmyselník.. :))
leomax
Pred dvoma hodinami som dorobil "rizoto" z cukety a pšena. Bolo to niečo vynikajúce. Ale že sa zajtra pustím do cuketového džemu, to ma ani vo sne nenapadlo. Vďaka za super RP, máš odo mňa 5*:))))
irenaw
ďalšia zaujímavosť z cukety, mala som kúpiť viac, vyzerá to dobre. medzi nami, zajtra opäť tvoj nákyp, už sa teším :-)
mariamka
@dievcata @leomax dakujem :) boli casy u rodicov, ked naozaj cuketa rodila ako diva, len vtedy nebola Varecha,, tak dohanam :) urcite este nie su moznosti vycerpane a to je tu receptov na sta.. ale dnes bude klobasa,, mozno s cuketovym lecom :))
sovka62
Že by som tú cuketu po rokoch znovu nasiala!? No, na jar sa uvidí.
ebaka
vyskúšam ak dorastú cukety,zatiaľ do KK
natali711
ja nevychádzam z úžasu aká variabilná zelenina je tá cuketa (aj tekvica) !
Práve z nej idem robiť čalamádu, ale toto určite vyskúšam, tak som cuketu ešte nerobila, už sa mi slinky zbiehajú ...
danda3
Paráda, tiež som robila džemy z cukety aj detské výživy, cuketa je super v tom, že nasaje chuť pridaného ovocia, proste super potravina.♥
mariamka
dakujem @vsetkym za mile komentare, vyskusajte a date mi za pravdu, z mala vela, nenarocne na suroviny a ani na cas, taka parafraza "cuky-cuky-cuky-cak" :)
ela77
idem skúsiť aj tento recept. Škoda, že som si dala iba jeden koreň cukety, lebo som si pôvodne myslela, že ju budem konzumovať iba ja namiesto inej zeleniny. Škoda, že som tie recepty nevidela skôr (susedkin syn mi ponúkal cuketu ako odplatu za broskyne a odmietla som vtedy, teraz by sa zišla.)
haji
Tato kombinace vypadá moc dobře! Krásný a zajímavý, neotřelý receptík!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia