Citrónový džem z cukety so zázvorom
Autor receptu: mariamka
Mňa najskôr niečo napadne a potom hľadám, či také niečo existuje :) Našla som recept na
citrónový aj cuketový džem, tak som ich dala dokopy.
Postup
- Cuketu očistíme, pokrájame na kocky asi 1x1 cm. Mala som cca 6 dl. Ak budete robiť viac, množstvá si vynásobte.
- Zasypeme prvou dávkou cukru, pridáme nastrúhaný zázvor, postrúhanú kôru z jedného citróna, trošku vodu a spolu povaríme 30 minút.
- Citróny očistíme od kôry, dužinu pokrájame na kocky, povyberáme kôstky a pridáme k cukete. Pridáme zvyšný cukor. Ja nepoužívam tú chémiu, radšej takto tradične. Ak budete chcieť použiť želírovací cukor, resp. tie prípravky, postupujte podľa návodu. Priznám sa, už sa mi v tom teple nehcelo ani fotiť :)
- Povaríme spolu ešte 5-10 minút. Potom ponorným mixérom rozmixujeme. Ja som mala nejaké čudné citróny, boli v nich také hrubé šupy, tak som to radšej ešte prepasírovala. Vrátime späť na oheň, uvedieme do varu a po chvíľke urobíme tanierikovú skúšku. Keď stuhne, máme hotovo.
- Ja som ho robila na okamžitú spotrebu, preto tá menšia dávka. Ale môžete ho horúci dať do pohárov, zavíčkovať, na 10 minút otočiť hore dnom a potom dať vychladnúť do deky.
- Prekvapila ma tá chuť. Citróny milujem, ich vôňu, chuť a práve, že sa tu vôbec nestratila a zázvor to ešte podčiarkol. Chuťovo je veľmi lahodný, dá sa jesť samotný, ale aj na akékoľvek pečivo, šišky, palacinky, alebo na chlebík či vianočku. Na zdravie a dobrú chuť :)