Citrónový džem z cukety so zázvorom

Autor receptu: mariamka

Mňa najskôr niečo napadne a potom hľadám, či také niečo existuje :) Našla som recept na citrónový aj cuketový džem, tak som ich dala dokopy.

Postup

  1. Cuketu očistíme, pokrájame na kocky asi 1x1 cm. Mala som cca 6 dl. Ak budete robiť viac, množstvá si vynásobte.
  2. Zasypeme prvou dávkou cukru, pridáme nastrúhaný zázvor, postrúhanú kôru z jedného citróna, trošku vodu a spolu povaríme 30 minút.
  3. Citróny očistíme od kôry, dužinu pokrájame na kocky, povyberáme kôstky a pridáme k cukete. Pridáme zvyšný cukor. Ja nepoužívam tú chémiu, radšej takto tradične. Ak budete chcieť použiť želírovací cukor, resp. tie prípravky, postupujte podľa návodu. Priznám sa, už sa mi v tom teple nehcelo ani fotiť :)
  4. Povaríme spolu ešte 5-10 minút. Potom ponorným mixérom rozmixujeme. Ja som mala nejaké čudné citróny, boli v nich také hrubé šupy, tak som to radšej ešte prepasírovala. Vrátime späť na oheň, uvedieme do varu a po chvíľke urobíme tanierikovú skúšku. Keď stuhne, máme hotovo.
  5. Ja som ho robila na okamžitú spotrebu, preto tá menšia dávka. Ale môžete ho horúci dať do pohárov, zavíčkovať, na 10 minút otočiť hore dnom a potom dať vychladnúť do deky.
  6. Prekvapila ma tá chuť. Citróny milujem, ich vôňu, chuť a práve, že sa tu vôbec nestratila a zázvor to ešte podčiarkol. Chuťovo je veľmi lahodný, dá sa jesť samotný, ale aj na akékoľvek pečivo, šišky, palacinky, alebo na chlebík či vianočku. Na zdravie a dobrú chuť :)