Citrónová torta s limoncellom fotorecept

Foto: Violeta
Je výborná, ľahučká a svieža. Nemám tie krásne bio citróny, ktoré
prezentuje cukrár Salvatore de Riso v pôvodnom recepte, preto som citrónovú kôru Zobraziť celý popisJe výborná, ľahučká a svieža. Nemám tie krásne bio citróny, ktoré
prezentuje cukrár Salvatore de Riso v pôvodnom recepte, preto som citrónovú kôru radšej vynechala. Pre viac citrónovej chuti som
pridala polovicu citróna do limoncello rozvaru.
Tu je zdroj mojej inšpirácie:
Zdroj: https://kezzassuitcase.com/blog/delizia-al-limone-recipe/
na 150 °C
Suroviny
Korpus: | |
5 ks |
|
90-100 g |
|
20 g |
|
5 PL |
|
štipka |
|
z 1/2 citróna |
|
150 g |
|
Citrónový krém: | |
70 g (4 ks) |
|
70 g (2 ks) |
|
20 g |
|
50 g |
|
70 g (izbovej teploty) |
|
Limoncello rozvar: | |
35 g |
|
35 g |
|
70 g |
|
z 1/2 citrónu |
|
Vaječný krém: | |
250 g |
|
2 ks |
|
55 g |
|
20 g |
|
štipka |
|
20 g |
|
200 g |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Najpr som si upiekla korpus. Moja forma má priemer 23cm. Bielky som vyšľahala so štipkou soli, pridala cukor a citrónovú šťavu. Do pevného snehu som postupne primiešala žĺtky a olej. Nakoniec múku. Piekla som 40 minút pri 150 °C. Funkcia: ohrev zhora+zdola.
- 2
Limoncello rozvar: Vodu s cukrom som zahrievala, pokiaľ sa cukor nerozpustil. Do vlažného rozvaru som pridala limoncello a citrónovú šťavu. Nechala vychladnúť.
- 3
Citrónový krém: Citrónovú šťavu som zahrievala po bod varu. Žĺtky s cukrom som vyšľahala do peny a zaliala horúcou citrónovou šťavou za stáleho miešania. Zmes som preliala do hrnca a za stáleho miešania uvarila krém. Krém som preložila do misky, keď bol vlažný, primiešala som maslo izbovej teploty. Ponorným mixérom som krém rozmixovala do hladka. Prikryla fóliou a odložila do chladničky.
- 4
Vaječný krém: Rozvarila som mlieko. V miske som zmiešala cukor, soľ a kukuričný škrob. Vajcia som vyšľahala, pridala cukrovú zmes a poriadne spolu vymiešala. Za stáleho miešania som vaječnú zmes zaliala horúcim mliekom. Preliala späť do hrnca a za stáleho miešania uvarila krém. Prikryla fóliou a odložila do chladničky.
- 5
Vyšľahala som šľahačkovú smotanu s cukrom.
- 6
Vychladnutý vaječný krém som premiešala metličkou, pridala citrónový krém a nakoniec šľahačku. Vznikol jemný, veľmi chutný krém ?
- 7
Vychladnutý tortový korpus som prekrojila. Popolievala rozvarom z limoncella a naplnila polovicou krému. Popolievala som aj vrch a potrela druhou polovicou krému. Teba minúť všetok rozvar, aj krém. Cez noc torta odleží a spevnie, krému nebude vôbec veľa. Nakoniec som potrela aj boky torty. Na noc som ju uložila do chladničky.
- 8
Na druhý deň je torta krásne odležaná a jemná. V pôvodnom recepte je do všetkých zložiek krému a tiež do korpusu, použitá citrónová kôra, ja som ju kvôli zlej kvalite vynechala, torta by bola určite viac aromatizovaná... Pridala som aspoň šťavu z polovice citróna do limoncello rozvaru, chuti to pomohlo.
- 9
Bratovi torta veľmi chutila, tak som mu ju upiekla k meninám ?
- 2
Tiež citrónová torta:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Diskusia k receptu