Citrónová torta

Citrónová torta s limoncellom (fotorecept)

Autor receptu: violeta

Je výborná, ľahučká a svieža. Podľa receptu od talianskeho majstra cukrára Sal De Riso.

40 minút
na 150 °C

Postup

  1. Deň pred pečením si treba pripraviť citrónovú šľahačku. 200g silnej šľahačkovej smotany zmiešame s 20g práškového cukru. Prelejeme do sklenenej nádoby s viečkom a pridáme citrónovú kôru. Odložíme do chladničky. Kôru treba okrajovať škrabkou, len povrch. Citrón predtým poriadne umyť. Ďalší deň som si najprv upiekla korpus. Moja forma má priemer 23cm. Bielky som vyšľahala so štipkou soli, pridala cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Do pevného snehu som postupne primiešala žĺtky a olej. Nakoniec múku s kypriacim práškom do pečiva. Piekla som 40 minút pri 150 °C. Funkcia: ohrev zhora+zdola.
  2. Limoncello rozvar: Vodu s cukrom a citrónovou kôrou som zahrievala, pokiaľ sa cukor nerozpustil. Do vlažného rozvaru som pridala limoncello. Nechala vychladnúť a pridala šťavu z menšej polovice citróna.
  3. Citrónový krém (lemon curd): Citrónovú šťavu s citrónovou kôrou som zahrievala po bod varu. Kôru som vybrala. Žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom som vyšľahala do peny a zaliala horúcou citrónovou šťavou za stáleho miešania. Zmes som preliala do hrnca a za stáleho miešania uvarila krém. Krém som varila na teplotnom stupni 4, má tendenciu rýchlo prihárať, takže pozor! Krém som preložila do misky, keď bol vlažný, primiešala som maslo izbovej teploty. Vymiešala som ho na hladko. Povrch prikryla fóliou a odložila do chladničky. Takto sa nespraví na povrchu šupka.
  4. Vaječný krém (crema pasticcera): Rozvarila som mlieko s citrónovou kôrou. V miske som zmiešala cukor, vanilkový cukor,soľ a kukuričný škrob. Vajcia som vyšľahala, pridala cukrovú zmes a poriadne spolu vymiešala. Za stáleho miešania som vaječnú zmes zaliala horúcim mliekom, z ktorého som predtým vybrala kôru. Preliala späť do hrnca a za stáleho miešania uvarila krém. Teplotný stupeň 4-5. Povrch som prikryla fóliou a odložila do chladničky.
  5. Zo šľahačkovej smotany som vybrala citrónovú kôru. Vyšľahala som ju.
  6. Vychladnutý vaječný krém som premiešala metličkou, pridala 50g Limocella, znova poriadne vymiešala. Pridala citrónový krém a nakoniec šľahačku. Vznikol jemný, veľmi chutný krém.
  7. Vychladnutý tortový korpus som prekrojila. Popolievala polovicou rozvaru z limoncella a naplnila polovicou krému. Prikryla druhou časťou korpusu a jemne popritláčala. Popolievala som aj vrch korpusu a potrela druhou polovicou krému. Teba minúť všetok rozvar, aj krém. Cez noc torta odleží a spevnie, krému nebude vôbec veľa. Nakoniec som potrela aj boky torty. Na noc som ju uložila do chladničky.
  8. Na druhý deň je torta krásne odležaná a jemná. Je osviežujúca, ľahká a krém je fantastický. Určite sa oplatí vyskúšať.
  9. Pre oslávenca ❤️