Foto: gordonko
.... kamoške bolo pripomenute v predvečer narodenín jej sestry, že jej slúbila na Zobraziť celý popis.... kamoške bolo pripomenute v predvečer narodenín jej sestry, že jej slúbila na oslavu citronovú tortu .... takže išlo sa na to zo surovin, čo dom dal a ráno sa do krému dokúpilo.
príprava
na 190 °C
Suroviny
2 ks |
|
300 g |
|
4 ks |
|
250 g |
|
1 bal |
|
10 - 20 lyžíc |
|
štipka |
|
Krém: | |
10 lyžíc |
|
z 2 citrónov |
|
375 g |
|
0,5 litra |
|
10 lyžíc |
|
|
|
Poleva: | |
1 - 2 citrónov |
|
|
|
asi 250 g |
|
Postup
-
1
... požičané citrony si poriadne umyjeme , chemia je všade
-
2
4 vajíčka si oddelíme od bielkou a žltka dáme do mysy , pridáme 10 polievkových lyžic vlažnej vody ( vody bolo málo , neskoršie som ešte pridával ) 250 gr cukru a miešame a miešame
-
3
pridáme postrúhanú citronovú kôru , zmiešame si 300 gr polo. múky s 1 kypricim práškom a pomali prisypávame pod metly do mysy .....
-
4
hanba nehanba , cesto bolo husto sypké a ja som neminul ani všetku múku , tak som to zriedil trochou vlažnej vody - nie vela lebo aj sneh to zriedí
-
5
urobíme si sneh z bielkou a štipky soly a pridáme ho k cestu.... jemne zapracujeme do cesta , mixer nabok !! postačí varecha ,alebo stierka
-
6
cesto vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypaný formy - dá sa použiť aj pečící papier ... ( odporúčam cesto zo stredu formy jemne poodtláčať ku krajom aby sme po upečení nemali strede kopec ) a dáme do vyhriatej trúby na 180 - 190 °C , pečeme 40 - 45 minut .... kontrolujeme špajdlí - pychnutím do cesta - ked je cesto na špaidly ešte není upečeno
-
7
upečený korpus necháme vychladnout
-
8
KRÉM si urobíme tak ,že do hrnca si dáme 0,5 l mlieka pridáme 10 lyžic cukru a 10 lyžic detskej krupičky ( dáva sa hrubá múka ,ale tu som nemal ) .. varíme a miešame do zhustnutia
-
9
hustú zmes si dáme na tanierik či mysu , odporúčam zakryť foliou , alebo pomastiť aby nám povrch nestvrdol - potom by sme mali v kréme hrčky - a môžme ísť spať
-
10
vychladnutá zmes a za ňou 1 a pol masla pokrájaného na menšie kúsky - lepšie sa miešá - krému mohlo byť viacej ked lúbite viac krému môžte dať viacej masla
-
11
do premiešaneho kremu pridáme šťavu z dvoch citronou ... mne sa stále málilo a tak som ho dochutil kyselinou citronovou - ochutnajte a sami si urobte aký vám chutí
-
12
vychladnutý korpus si narežeme na 2 - 3 kusy - vrchný korpus dáme ako prvý ,aby nám spodný korpus s pekným povrchom ostal hore
-
13
jedna vychytávka , ktorú som obkukal ..... korpusy si dopredu navlhčíme ( rum , griotka ... čo nám pasuje ) ja som ho vlhčil mix voda s citronovou šťavou kyselinou citronovou a cukrom - tiež si ulahodiť vlastnej chuti
-
14
natrieme krémom a položíme naň další čast korpusu a zasa vlhčíme vrchný korpus navlhčíme od spodu lebo ....
-
15
hore jemne lízneme krémom ....... boky natrime kolko sa dá .... ked chcete boky zdobiť kokosom , pomletými orechy tak teraz - ale mi sme nechali celú iba z citronou
-
16
CITRONOVÚ POLEVU si spravíme zo šťavy citrona a prisypávame práškový cukor ... zasa som pridal trochu kyseliny citronovej , ale tuto to neodporúčam , lebo poleva je hrubšia ako namočený prst a ta kyselkavost sa znásobuje ... polevu nalievame na stred korpusu a rozotierame ku krajom ,pretečenie polevy cez boky sa povoluje
-
17
torta je super svieža a najlepšie chutí na 2 deň DOBRÚ CHUŤ
Túto tortu musím upiecť, aj keby čert na babe jazdil.
@Gordonko , dobrú tortu si upiekol, si
zdatný "kuchtík", chválim.
ja si ťa zajednám na moje okrúhliny..
budeš cukrárskym kráľom..nikto iný..
ty brďo...veľmi si ma potešil,keď si to moje číslo takto pekne "ponížil"...tvoje vnímanie sveta sa mi hodí..radosť..veď-sme na jednej /konečnej/ lodi...
Tak to si svetlá výnimka, skláňam sa pred tebou. CHlapi, ktorých poznám, síce naložia do umývačky a na prvý pohľad vyzerá kuchyňa, že sa tam prehnala len prieskumná jednotka barbarov. Pri druhom pohľade to však vyzerá ako po riadnom boji. Plnka je urobená, rezy naplnené - tie som mala ešte z Vianoc v mrazničke, večer bude degustácia.