Citrónová roláda

Citrónová roláda (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Výrazná chuť citróna dodáva sviežu chuť.

18
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vajíčka vyšľaháme so štipkou soli. Postupne pridáme vanilínový a kryštálový cukor, šľaháme do penista. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a zľahka varechou vmiešame do vaječnej peny. Väčší plech (30x40 cm) vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto.
  2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 minút. Upečený korpus za horúca preklopíme na mierne vlhkú utierku, zrolujeme.
  3. Lemon curd je dobré ho urobiť deň predtým. Citróny dobre umyjeme, osušíme, nastrúhame citrónovú kôru a vytlačíme šťavu.
  4. Citrónovú šťavu a kôru zmiešame v miske s vajíčkami a cukrom, pridáme zmäknute maslo pokrájané na menšie kúsky.
  5. Všetko dobre premiešame.
  6. Misu dáme na vodný kúpeľ a varechou miešame do zhustnutia 17-20 minút.
  7. Lemon curd dáme do uzatváracej dózy a dáme do chladničky.
  8. Z vychladnutého korpusu odstránime utierku. Pripravíme si suroviny na plnku.
  9. Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme smetafix, mascarpone, citrónový krém a došľaháme do tuha.
  10. Z korpusu odstránime papier na pečenie, korpus potrieme džemom a 3/4 plnky.
  11. Na roládu potrieme zbytok plnky, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy, ozdobíme podľa seba. Dobrú chuť.