Citrónová roláda
Citrónová roláda (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Výrazná chuť citróna dodáva sviežu chuť.
18 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Vajíčka vyšľaháme so štipkou soli. Postupne pridáme vanilínový a kryštálový cukor, šľaháme do penista. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a zľahka varechou vmiešame do vaječnej peny. Väčší plech (30x40 cm) vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 minút. Upečený korpus za horúca preklopíme na mierne vlhkú utierku, zrolujeme.
- Lemon curd je dobré ho urobiť deň predtým. Citróny dobre umyjeme, osušíme, nastrúhame citrónovú kôru a vytlačíme šťavu.
- Citrónovú šťavu a kôru zmiešame v miske s vajíčkami a cukrom, pridáme zmäknute maslo pokrájané na menšie kúsky.
- Všetko dobre premiešame.
- Misu dáme na vodný kúpeľ a varechou miešame do zhustnutia 17-20 minút.
- Lemon curd dáme do uzatváracej dózy a dáme do chladničky.
- Z vychladnutého korpusu odstránime utierku. Pripravíme si suroviny na plnku.
- Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme smetafix, mascarpone, citrónový krém a došľaháme do tuha.
- Z korpusu odstránime papier na pečenie, korpus potrieme džemom a 3/4 plnky.
- Na roládu potrieme zbytok plnky, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy, ozdobíme podľa seba. Dobrú chuť.