Predstavím vám polievku, ktorú možno varia aj v iných krajoch SK, ale táto polievka pochádza z okresu Lučenec z oblasti Divína, Mýtnej,Píly a Podkriváňa.Polievku Zobraziť celý popisPredstavím vám polievku, ktorú možno varia aj v iných krajoch SK, ale táto polievka pochádza z okresu Lučenec z oblasti Divína, Mýtnej,Píly a Podkriváňa.Polievku varili gazdinky,keď sa chystali na práce v poli.Polievka bola rýchlo uvarená, nevyžadovala veľa práce a s kúskom chlebíka zasýtila celú rodinu.

30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 ks
 podla chuti
150 g
1 ks
2 lyžice
1 lyžica
1/2 malej lyžičky




Postup

  1. 1

    Na masti opražím pokrájanú cibuľu, pridám očistené pokrájané zemiaky na kocky, soľ a červenú papriku, všetko spolu zamiešam, podlejem dostatočným množstvom vody a varím.Pokial sa polievka varí, urobím si z múky, vajca a štipky soli tvrdé cestíčko na strúhanie. Keď je polievka takmer hotová, nastrúham do nej cesto, posypem pokrájanou petržlenovou vňaťou ešte 2 minútky povarím a keď strúhané cesto vypláva na vrch, polievka je hotová a môže sa podávať.

Diskusia k receptu

jaroslava31
Máš pravdu, je to výborná polievka, u nás sa pridávala ešte zelenina pokrájaná na kolieska a nesmela chýbať zelerová vňať.
izabella929
jaroskava31...úprimne ti ďakujem za komentárik...vidím, že zaujala polievočka iba teba.-)ano, každý si to prilepší ako chce...ja som písala pravý recept...aj ja dávam občas zeleninu a tiež aj zelerovú vňať...to záleží, na čo máme chuť.-)
ejmepb
Do číru patria aj hríbiky - kuriatka, zelerová vňať do varenia áno, ale zelenina nie.
renacica
tak tuto polievocku robim aj ja a naozaj nam chutiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii (pridavam aj ja zeleninu)
izabella929
@tangarinka...ka ždý si ju volá asi po svojom a aj dáva do nej, čo má rád...aj ja ju kombinujem, sem-tam kusok klobásky, hríby,údené mäsko, ak zvýši a tak sa to dá spestriť..)
majkahra
po našom strúhanková polievočka, veľmi chutná, netreba dávať ani zemiaky, len jednu párku na drobno nakrájať a čerstvá petržlenová vňať urobí tú správnu chuť.
izabella929
@majkahra...je to vynikajúca polievočka, ale ja párky nekupujem...používam iba domáce produkty v mojej kuchyni...petržlenová vňať je kráľovná záhrad..milujem ju, má nádhernú vôňu.-)
jamalinka
čír ste mi pripomenula, moja mamimna pochádza z Brezničky- Červeni a tam polievku varievali, doma sme ju mávali často, je to rýchle achutné a tiež je recept taký ako ho opisujete vy. My teraz robievame takto mliečnu, bez ml. papriky a zemiakvo a máme ju tiež veľmi v obľube. Ďakujem za pripomenutie.
izabella929
@jamalinka , Ďakujem veľmi pekne za komentár.-)táto polievočka je veľmi výborná a robievam ju často...ďakujem pekne, že si niekto prezerá aj moje začiatky na Vareche.-)
petulka1
Aj ja varievam tuto polievocku, ale davam do nej aj zeleninku a ked su tak aj kuriatka. A volame ju mrvenickova :) a asi ju budem musiet zas navarit, lebo uz davno nebola :)
manya
Vždy,keď som ako dieťa prišla k mojej starkej na Budinú,varila mi čír,bol taký ako je recept,len cesto sa do neho mrvilo,šúľkalo medzi prstami,pomáhala som s tým starkej.Keď rástli kuriatka,bol kuriatkový čír.Čím som staršia,tým viac lovím v pamäti starkine jednoduché jedlá.
izabella929
@manya... áno...tu na okolí Lučenca, je toto veľmi často varená polievočka...a veru sa dá na mnoho spôsobov variť a vždy je perfektná.-)))vďaka za komentár.-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia