Kuracie mäso
Kuracie mäso

Čína ako mi chutí fotorecept

anastaz - bez fotkyanastaz, 12. októbra 2022
Čína ako mi chutí (fotorecept)
Foto: anastaz

Po dlhom čase som si všimol v obchode pekinskú kapustu a hneď som vedel, že si uvarím čínu.

4
porcie
30 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
250 g
250 g
250 g (z konzervy)
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Mäso, šampiňóny z konzervy aj bambusové výhonky nakrájam na slížiky. Dam do misky, polejem sójovou omáčkou a polovicou oleja a nechám pácovať, kým nakrájam zeleninu.

    Čína ako mi chutí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pór nakrájam na tenké kolieska a posolím, aby trochu zmäkol. Kapustu krájam najprv na pásiky hrubé cca 2,5 cm a čím sa viac blížim k hlúbu tak na tenšie a tenšie pásiky. Zmiešam to s pórom.

    Čína ako mi chutí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravím si dve panvice. Do rozpálenej dám napácované mäso, bez oleja, je už v páci. Prudko opekám 7 až 8 minút. Do druhej dám olej a tiež prudko opražím zeleninu. Stačí do 5 minút, aby bola aj trochu chrumkavá.

    Čína ako mi chutí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vždy robím naraz len toľko porcií, koľko je stravníkov, lebo najlepšie je to čerstvo urobené. Ostatné odložím do chladničky. Podávam s ryžou.

  5. 5

    Dá sa to pripraviť aj ako bezmäsité jedlo, jednoducho sa vynechá mäso.

Diskusia k receptu

chemik
Vypadá to zdánlivě v pořádku, ale všimněte si, že v pravých čínských receptech se maso do sojovky nenakládá, většinou do vejce a škrobu. Pražením sojové omáčky totiž vznikají degradací bílkovin velmi nezdravé látky a proto se přidává až ke konci většinou se zálivkou.
anastaz
@chemik (13.10.2022 02:33)

Bude to asi tým, že nejde o "pravý čínsky recept", ale o čínu podľa mojej chuti.
Sójovku si dávam aj na hotové jedlo, ale foto poliateho jedla už nevyzeralo tak pekne ako bez.
1x haji
chemik
@anastaz (13.10.2022 12:50)

Prosím o prominutí, že jsem varoval před tepelnou degradací sojovky, při níž vznikají polycyklické aromatické uhlovodíky, což jsou potenciálně rakovinotvorné látky. Proti chuti jsem nic nenamítal.
bekla
@chemik (13.10.2022 02:33)

Suhlas, ale ked u nas sa vari taka "slovenska" cina, vysledok je vacsinou "gulasoidneho" typu, kedze postup pri vareni ciny je kvapku iny...
bekla
Skuste por krajat nie na tenke rezanceky, ale otacanim poru pri krajani cca 2 cm od seba vzniknu " porove trojuholnicky" a hlavne nesolte ziadnu zeleninu, zmakne a je mlandrava aj keed sa rychlo opecie a to do ciny naozaj nepatri! A usetrite si jednu panvicu...staci1 wok , v ktorom najprv opecte masko na troske oleja ( nie vsetko naraz), rychlo opecene masko dat na sitko na misku, ked je vsetko opecene, dajte do woku zeleninu, minutku opiect a vratit k zelenine odkvapkane maso a zamiesat vsetko spolu...aby to nebolo suche, staci preliat trochou omacky a rychlo prevriet...(solamyl, trochu vody, ocot, pripadne vino a cukor a trochu sojovky...nic netreba solit, soja to isti)
anastaz
@bekla (25.11.2022 20:41)

Ďakujem za rady. Mňou popísaný recept je čína ako chutí mne. Robievam ju roky takto a ako sa hovorí, starého psa novým kúskom nenaučíš🙂




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia