Cigániky-presne ako od babičky fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 1. decembra 2014
Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept)
Foto: ancicka

Prastarý recept od naších prababičiek,známi ako lokše,gruľovniky a u nás to boli cigániky.Väčšinou sa u nás robili na sladko na večeru.Na spiši ich veľa Zobraziť celý popisPrastarý recept od naších prababičiek,známi ako lokše,gruľovniky a u nás to boli cigániky.Väčšinou sa u nás robili na sladko na večeru.Na spiši ich veľa poznajú ako špišské gruľovníky.Ja ich najčastejšie robím vtedy,ak sa mi zvyšia varené dusené zemiaky.Veľa ludí na tieto gruľovníky pozabudlo a mladý už ani nevedia čo je to za jedlo,tak dúfam,že pripomeniem a že si niekto aj tento recept osvojí. Tieto gruľovníky sa piekli na platni-bľache na sporáku.

15-20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg varené
1 ks
1/2 ČL
200 g
 zpražené na pomastenie




Postup

  1. 1

    Ako som už hore písala ja používam zemiaky čo sa mi zvýšia od obeda. Mám rada, keď sa v ceste objaví hrudka zemiaka, takže ich iba rukou popučím a zmiesim s vajcom troškou soli a múkou.

    Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto potom na pomúčenej doske prehnetiem na hladko.

    Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rozkrajám ostrožkou na kocky, alebo môže aj na rôzné tvary.

    Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Platňu na piecke si očistím ,nahrejem kým si zarobím cesto a veselo na platni pečiem.

    Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pootáčam na druhú stranu a dopečiem.

    Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opečené potriem spraženým maslom a jemne pocukrujem pr. cukrom.

    Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Druhá varianta pečenia je taká istá, len si z cesta urobím šúľok, nakrájam a vyvaľkám do kruhu.

    Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pečiem na suchej panvici z oboch strán.

    Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po upečení potriem maslom,

    Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pocukrujem,

    Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a dobrú chuť.

    Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

smejkad
na sladko si to neviem velmi predstavit, skor na slano, ale urcite vyskusam, parada :-)
janikbj
na sladko sú super. u nás doma sa robili vždy 2 kôpky. jedna slaná, jedna sladká (tá bola v zásade oveľa väčšia). s pohárom mlieka je to pohádka :-)
anina6
ja robím tiež na panvici na sucho a na slano. akurát nedávam vajíčko do cesta, a presne ako ty, ked sa zvýšia zemiaky, tak na druhý deň sú lokše.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Na sladko: potrieť slivkovým lekvárom a posypať mletým makom zmiešaným s cukrom. A to je teda dobrotka :-)
frezia68
Tiež nedávam vajíčko a múky minimálne,aby boli mäkké.Ale si narobila chuť,asi idem uvariť zemiaky a budú na večeru :-)
jozka2
ancicka mas ich krasne a s poharom kysleho mlieka,to je dobrota.Zavidim ti tu tvoju piecku.Robim ich bez vajicka na slano a muku kolko vyberie aby bolo make cesto.5
eruska25
Vrátila som sa do detstva, keďže pochádzam zo Spiša, tiež sme robili gruľovniky na sporáku. Nikdy sme nemali na slano, vždy s maslom a kryštálovým cukrom - ten tak fajn chrumkal. Tuto na západe poznajú len slané s kačacou alebo husacou masťou. Ale mne stále lepšie chutia sladké.
finczi
Ani ja nedávam vajíčko, lokše milujem! Na sladko som nejedla, doma sa to u nás robilo na slano, potierali sme bravčovou masťou. Mňam!!
hubata
Takisto bez vajíčka, tými sa šetrilo u nás aj keď behali po dvore ...... Na sladko s makom, až budú od neho čierne ako noc! Tak.
elysa
aj u nás sú obľúbené, včera sme mali s pečenou húskou...
ancicka
Dakujem za nahliadnutie rcp a som rada,že som tým receptom niektorým pripomenula detstvo.
babkamt
tiež robievam lokše aj zo zbytkov zemiakov. Mám ich rada ku kyslej polievke, ale aj samostatne. Pomastím husacou masťou, môžem aj na sladko, hoci aj s Nutelou, makové so slivkovým lekvárom. Tiež ich pečiem na suchej panvici. Alebo sú výborné ako píše @elysa s husacinou. Ja zarábam cesto bez vajíčka s málom múky. Pri pečení sa na nich robia pľuzgieriky. Tie tvoje vyzerajú veeeeľmi dobre.
seat
u nás na hornej Nitre sú to lokše /bez vajca/ pomastené masťou a rozotretým cesnakom
viera1
So slivkovým lekvárom a strúhaným perníkom :) Tebe *****.
boxik
Aj keď nás zo západného Slovenska podozrievajú že lokšami sa napchávame iba keď je husacina nie je to pravda , lokše sme jedli v dvoch podobách a to na sladko plnené makom, alebo len tak omastené tzv. holé napríklad k fazuľovej polievke. Aj keď som zjedol kvantum pečenej husaciny s lokšami som ju jedol prvýkrát už dospelý v Limbašskej vieche ktorú podozrievam že túto fámu o nás západniaroch pustila do sveta. Kvitovať musím to , že to s tými lokšami chutí, ale aj tak niet nad tie makové.
1x jansam
garanco
Anička, robievam ich, bez vajíčka a tým druhým spôsobom, ako si opísala. U nás sú iba na sladko: do domácej roztopenej bravčovej masti dám lyžicu kryštálového cukru a tým natieram placky - a keď cukor trochu škrípe pod zubami, vtedy sú najlepšie:-))
aretta
Neznášam ich :-) Ja ich len robím a robím a ony miznú z taniera. Robím ich iba k pečenej kačke, na sladko som neskúšala. Vdaka za inšpiráciu :-)
francuzska1
Poznam lokse druhym sposobom akym si robila ty, ale bez vajicka.. Tiez robene zo zvysnych zemiakov.. My sme ich nikdy necukrovali, len maslom omastili, az ked som sa prestahovala na zapad Slovenska spoznala som lokse orechove, makove.. Mam rada aj slane aj sladke...
1x jansam
jankadrobnunka
Jasnéé zemiakové lokše. U nás na "západe" to voláme lokše . Väčšinou s makom a slivkovým lekvárom naplnené a stočené ako palacinky, alebo aj natrhané a sypané makom. Alebo aj škoričovým cukrom posýpané. mňam :P
jansam
Myslím, že do lokší vajíčko nejde,len muka a zemiaky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia