Foto: ancicka
Prastarý recept od naších prababičiek,známi ako lokše,gruľovniky a u nás to boli cigániky.Väčšinou sa u nás robili na sladko na večeru.Na spiši ich veľa Zobraziť celý popisPrastarý recept od naších prababičiek,známi ako lokše,gruľovniky a u nás to boli cigániky.Väčšinou sa u nás robili na sladko na večeru.Na spiši ich veľa poznajú ako špišské gruľovníky.Ja ich najčastejšie robím vtedy,ak sa mi zvyšia varené dusené zemiaky.Veľa ludí na tieto gruľovníky pozabudlo a mladý už ani nevedia čo je to za jedlo,tak dúfam,že pripomeniem a že si niekto aj tento recept osvojí. Tieto gruľovníky sa piekli na platni-bľache na sporáku.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ako som už hore písala ja používam zemiaky čo sa mi zvýšia od obeda. Mám rada, keď sa v ceste objaví hrudka zemiaka, takže ich iba rukou popučím a zmiesim s vajcom troškou soli a múkou.
-
2
Cesto potom na pomúčenej doske prehnetiem na hladko.
-
3
rozkrajám ostrožkou na kocky, alebo môže aj na rôzné tvary.
-
4
Platňu na piecke si očistím ,nahrejem kým si zarobím cesto a veselo na platni pečiem.
-
5
Pootáčam na druhú stranu a dopečiem.
-
6
Opečené potriem spraženým maslom a jemne pocukrujem pr. cukrom.
-
7
Druhá varianta pečenia je taká istá, len si z cesta urobím šúľok, nakrájam a vyvaľkám do kruhu.
-
8
pečiem na suchej panvici z oboch strán.
-
9
Po upečení potriem maslom,
-
10
pocukrujem,
-
11
a dobrú chuť.
Diskusia k receptu