Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Prastarý recept od naších prababičiek,známi ako lokše,gruľovniky a u nás to boli cigániky.Väčšinou sa u nás robili na sladko na večeru.Na spiši ich veľa poznajú ako špišské gruľovníky.Ja ich najčastejšie robím vtedy,ak sa mi zvyšia varené dusené zemiaky.Veľa ludí na tieto gruľovníky pozabudlo a mladý už ani nevedia čo je to za jedlo,tak dúfam,že pripomeniem a že si niekto aj tento recept osvojí. Tieto gruľovníky sa piekli na platni-bľache na sporáku.

15-20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako som už hore písala ja používam zemiaky čo sa mi zvýšia od obeda. Mám rada, keď sa v ceste objaví hrudka zemiaka, takže ich iba rukou popučím a zmiesim s vajcom troškou soli a múkou.
  2. Cesto potom na pomúčenej doske prehnetiem na hladko.
  3. rozkrajám ostrožkou na kocky, alebo môže aj na rôzné tvary.
  4. Platňu na piecke si očistím ,nahrejem kým si zarobím cesto a veselo na platni pečiem.
  5. Pootáčam na druhú stranu a dopečiem.
  6. Opečené potriem spraženým maslom a jemne pocukrujem pr. cukrom.
  7. Druhá varianta pečenia je taká istá, len si z cesta urobím šúľok, nakrájam a vyvaľkám do kruhu.
  8. pečiem na suchej panvici z oboch strán.
  9. Po upečení potriem maslom,
  10. pocukrujem,
  11. a dobrú chuť.