Jablkový koláč
Jablkový koláč

Chutný jablkový makovec

helena10 - bez fotkyhelena10, 13. októbra 2024
Chutný jablkový makovec
Foto: helena10

Upečený podľa staršieho receptu jednoducho a expresne. Suroviny som merala pomocou 200 ml hrnčeka.

25 minút
na 175 °C

Suroviny

2 ks
3/4 hrnčeka (150 ml)
2 KL
štipka
2 hrnčeky (400 ml)
5/4 hrnčeka (250 ml) (alebo kefírové mlieko)
1/2 hrnčeka (100 ml)
5/4 hrnčeka (250 ml)
1 bal.
2 ks väčšie
3 PL
Na posypanie koláča:
Na plech:




Postup

  1. 1

    Očistené a šupky zbavené jablká nastrúham na väčších očkách. Zalejem a premiešam ich s citrónovou šťavou.

  2. 2

    V miske vymiešam celé vajcia s cukrami a štipkou soli do svetlej masy. Primiešam postupne olej, acidko, mletý mak, múku zmiešanú s kypriacim práškom. Nakoniec jemne pridám nastrúhané jablká i so šťavou a vymiešam cesto.

  3. 3

    Hotové cesto vylejem na vyšší plech 20 x 35 cm, ktorý som vopred vymastila a posypala strúhankou. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 25 minút. Kontrola špajľou.

  4. 4

    Ochladený koláč potom posypem iba trochu práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

haji
Recept se mi líbí, chutný bude!
evanaaa
@pn , mne sa skôr zdá, že to malo byť 4/5 ale to je zasa málo.....lepšie ak by Helenka napísala presnú gramáž. Ale iste ide o dobrý koláčik.
helena10
Je to 5/4, čo je 250 ml acidka a tiež 250 ml múky. Ďakujem všetkým, ktorí venovali čas môjmu rcp. Pozdravujem srdečne.
1x zolik
zolik
@helena10 (14.10.2024 21:52)
Pekný recept. Z môjho pohľadu odporúčam uvádzať množstvá v ml alebo gr. Nie každý ako vidieť, je zbehlý v zlomkoch 😊
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia