Rožkový nákyp
Rožkový nákyp

Chrumkavý rožkový nákyp s údenou krkovičkou a pažítkou

ellie17 - bez fotkyellie17, dnes 09:53

Tradičný slovenský pečený nákyp z rožkov, vajec a údeného mäsa, s vývarom a pažítkou pre jemne bylinkovú chuť. Jednoduchý, sýty a výborný ako Zobraziť celý popisTradičný slovenský pečený nákyp z rožkov, vajec a údeného mäsa, s vývarom a pažítkou pre jemne bylinkovú chuť. Jednoduchý, sýty a výborný ako hlavné jedlo aj večera.

6
porcií
20 minút
príprava
30-35 minút
na 190 °C

Suroviny

1 PL
10 ks staršie
500 g
10 ks
250 ml
300 ml
30 g čerstvá
1 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL



Postup

  1. 1

    Rožky necháme aspoň deň vyschnúť. Nakrájame ich na stredne veľké kocky (cca 1,5 cm). Konce môžeme odstrániť, ak sú príliš tvrdé.

  2. 2

    Údenú krkovičku nakrájame na plátky a potom na malé kocky. Ak máme veľmi mastné údené, časť tuku odrežeme.

  3. 3

    Pažítku umyjeme a nasekáme najemno. Pridáme ju neskôr do vaječnej zmesi, aby sa rovnomerne rozložila.

  4. 4

    Vo veľkej miske rozšľaháme všetkých 10 vajec. Pridáme mlieko, vývar, soľ, čierne korenie a štipku muškátového oriešku. Prisypeme nasekanú pažítku. Všetko dobre premiešame metličkou.

  5. 5

    Do veľkej misky nasypeme nakrájané rožky. Zalejeme ich pripravenou vajíčno-mliečnou zmesou. Necháme 10 minút stáť, aby rožky tekutinu vsiakli. Pridáme nakrájané údené mäso. Jemne a dôkladne premiešame. Zmes má byť vlhká, nie tekutá.

  6. 6

    Plech alebo zapekaciu formu potrieme bravčovou masťou. Navrstvíme zmes rovnomerne do formy a uhladíme ju. Dáme piecť do predhriatej rúry na 190 °C. Pečieme 30 – 35 minút, kým vrch nebude zlatohnedý a stred pevný.

  7. 7

    Najlepšie chutí teplý, s uhorkou, cviklou alebo kyslou kapustou.

Diskusia k receptu