Chrumkavý rožkový nákyp s údenou krkovičkou a pažítkou
Tradičný slovenský pečený nákyp z rožkov, vajec a údeného mäsa, s vývarom a pažítkou pre jemne bylinkovú chuť. Jednoduchý, sýty a výborný ako Zobraziť celý popisTradičný slovenský pečený nákyp z rožkov, vajec a údeného mäsa, s vývarom a pažítkou pre jemne bylinkovú chuť. Jednoduchý, sýty a výborný ako hlavné jedlo aj večera.
porcií
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Rožky necháme aspoň deň vyschnúť. Nakrájame ich na stredne veľké kocky (cca 1,5 cm). Konce môžeme odstrániť, ak sú príliš tvrdé.
- 2
Údenú krkovičku nakrájame na plátky a potom na malé kocky. Ak máme veľmi mastné údené, časť tuku odrežeme.
- 3
Pažítku umyjeme a nasekáme najemno. Pridáme ju neskôr do vaječnej zmesi, aby sa rovnomerne rozložila.
- 4
Vo veľkej miske rozšľaháme všetkých 10 vajec. Pridáme mlieko, vývar, soľ, čierne korenie a štipku muškátového oriešku. Prisypeme nasekanú pažítku. Všetko dobre premiešame metličkou.
- 5
Do veľkej misky nasypeme nakrájané rožky. Zalejeme ich pripravenou vajíčno-mliečnou zmesou. Necháme 10 minút stáť, aby rožky tekutinu vsiakli. Pridáme nakrájané údené mäso. Jemne a dôkladne premiešame. Zmes má byť vlhká, nie tekutá.
- 6
Plech alebo zapekaciu formu potrieme bravčovou masťou. Navrstvíme zmes rovnomerne do formy a uhladíme ju. Dáme piecť do predhriatej rúry na 190 °C. Pečieme 30 – 35 minút, kým vrch nebude zlatohnedý a stred pevný.
- 7
Najlepšie chutí teplý, s uhorkou, cviklou alebo kyslou kapustou.
Tiež nákyp:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu