Rožkový nákyp

Chrumkavý rožkový nákyp s údenou krkovičkou a pažítkou

Autor receptu: ellie17

Tradičný slovenský pečený nákyp z rožkov, vajec a údeného mäsa, s vývarom a pažítkou pre jemne bylinkovú chuť.* Jednoduchý, sýty a výborný ako hlavné jedlo aj večera.

6
porcií
20 minút
príprava
30-35 minút
na 190 °C

Postup

  1. Rožky necháme aspoň deň vyschnúť. Nakrájame ich na stredne veľké kocky (cca 1,5 cm). Konce môžeme odstrániť, ak sú príliš tvrdé.
  2. Údenú krkovičku nakrájame na plátky a potom na malé kocky. Ak máme veľmi mastné údené, časť tuku odrežeme.
  3. Pažítku umyjeme a nasekáme najemno. Pridáme ju neskôr do vaječnej zmesi, aby sa rovnomerne rozložila.
  4. Vo veľkej miske rozšľaháme všetkých 10 vajec. Pridáme mlieko, vývar, soľ, čierne korenie a štipku muškátového oriešku. Prisypeme nasekanú pažítku. Všetko dobre premiešame metličkou.
  5. Do veľkej misky nasypeme nakrájané rožky. Zalejeme ich pripravenou vajíčno-mliečnou zmesou. Necháme 10 minút stáť, aby rožky tekutinu vsiakli. Pridáme nakrájané údené mäso. Jemne a dôkladne premiešame. Zmes má byť vlhká, nie tekutá.
  6. Plech alebo zapekaciu formu potrieme bravčovou masťou. Navrstvíme zmes rovnomerne do formy a uhladíme ju. Dáme piecť do predhriatej rúry na 190 °C. Pečieme 30 – 35 minút, kým vrch nebude zlatohnedý a stred pevný.
  7. Najlepšie chutí teplý, s uhorkou, cviklou alebo kyslou kapustou.