Rožkový nákyp
Chrumkavý rožkový nákyp s údenou krkovičkou a pažítkou
Autor receptu: ellie17
Tradičný slovenský pečený nákyp z rožkov, vajec a údeného mäsa, s vývarom a pažítkou pre jemne bylinkovú chuť.* Jednoduchý,
sýty a výborný ako hlavné jedlo aj večera.
|
6 porcií |
20 minút príprava |
30-35 minút na 190 °C |
Postup
- Rožky necháme aspoň deň vyschnúť.
Nakrájame ich na stredne veľké kocky (cca 1,5 cm).
Konce môžeme odstrániť, ak sú príliš tvrdé.
- Údenú krkovičku nakrájame na plátky a potom na malé kocky.
Ak máme veľmi mastné údené, časť tuku odrežeme.
- Pažítku umyjeme a nasekáme najemno.
Pridáme ju neskôr do vaječnej zmesi, aby sa rovnomerne rozložila.
- Vo veľkej miske rozšľaháme všetkých 10 vajec.
Pridáme mlieko, vývar, soľ, čierne korenie a štipku muškátového oriešku.
Prisypeme nasekanú pažítku.
Všetko dobre premiešame metličkou.
- Do veľkej misky nasypeme nakrájané rožky.
Zalejeme ich pripravenou vajíčno-mliečnou zmesou.
Necháme 10 minút stáť, aby rožky tekutinu vsiakli.
Pridáme nakrájané údené mäso.
Jemne a dôkladne premiešame. Zmes má byť vlhká, nie tekutá.
- Plech alebo zapekaciu formu potrieme bravčovou masťou.
Navrstvíme zmes rovnomerne do formy a uhladíme ju.
Dáme piecť do predhriatej rúry na 190 °C.
Pečieme 30 – 35 minút, kým vrch nebude zlatohnedý a stred pevný.
- Najlepšie chutí teplý, s uhorkou, cviklou alebo kyslou kapustou.