Slané praclíky
Chrumkavé slané praclíky (fotorecept)
Autor receptu: kucharocka123
Výborné slané sviatočné chrumkanie.
|
60 minút príprava |
15 minút na 185 °C |
Postup
- V malej nádobe zmiešame vlažné mlieko a rozdrobené droždie, odložíme na cca 10 minút na teplé miesto a necháme vzísť kvások.
- Do misy preosejeme pšeničnú hladkú múku, pridáme soľ, nastrúhané maslo izbovej teploty, kvások a vypracujeme tuhšie cesto. Na pracovnej doske vytvarujeme bochník, ktorý necháme cca 10 minút podkysnúť. Potom bochník rozvaľkáme na plát o hrúbke cca 4 mm a pomocou vytláčacieho vykrajovača vykrajujeme praclíky. Výkroje znovu premiesime do bochníka, necháme krátko podkysnúť, rozvaľkáme na plát a pokračujeme v pôvodnom postupe. Praclíky môžeme tvarovať aj ručne, tradičná príprava je síce časovo náročnejšia, avšak má svoje čaro.
- Praclíky priebežne ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu necháme podkysnúť cca 15-20 minút, pred pečením potrieme osoleným vajcom rozšľahaným s lyžicou mlieka a posypeme rascou, sezamovými semienkami, strúhaným syrom a pod. Pečieme pri teplote 185 °C cca 15 minút.
- Upečené preložíme z plechu na tácku, necháme vychladnúť a môžeme podávať.
- Ako zdravšiu alternatívu môžeme namiesto bielej pšeničnej múky do cesta použiť celozrnnú špaldovú múku. Cesto má rovnakú konzistenciu a výborne sa s ním pracuje.
- Postup prípravy je rovnaký, ako pri použití bielej múky.
- Praclíky sú rovnako chutné, chrumkavé a aj zdravšie.
Dobrú chuť!