Slané praclíky

Chrumkavé slané praclíky (fotorecept)

Autor receptu: kucharocka123

Výborné slané sviatočné chrumkanie.

60 minút
príprava
15 minút
na 185 °C

Suroviny

Postup

  1. V malej nádobe zmiešame vlažné mlieko a rozdrobené droždie, odložíme na cca 10 minút na teplé miesto a necháme vzísť kvások.
  2. Do misy preosejeme pšeničnú hladkú múku, pridáme soľ, nastrúhané maslo izbovej teploty, kvások a vypracujeme tuhšie cesto. Na pracovnej doske vytvarujeme bochník, ktorý necháme cca 10 minút podkysnúť. Potom bochník rozvaľkáme na plát o hrúbke cca 4 mm a pomocou vytláčacieho vykrajovača vykrajujeme praclíky. Výkroje znovu premiesime do bochníka, necháme krátko podkysnúť, rozvaľkáme na plát a pokračujeme v pôvodnom postupe. Praclíky môžeme tvarovať aj ručne, tradičná príprava je síce časovo náročnejšia, avšak má svoje čaro.
  3. Praclíky priebežne ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu necháme podkysnúť cca 15-20 minút, pred pečením potrieme osoleným vajcom rozšľahaným s lyžicou mlieka a posypeme rascou, sezamovými semienkami, strúhaným syrom a pod. Pečieme pri teplote 185 °C cca 15 minút.
  4. Upečené preložíme z plechu na tácku, necháme vychladnúť a môžeme podávať.
  5. Ako zdravšiu alternatívu môžeme namiesto bielej pšeničnej múky do cesta použiť celozrnnú špaldovú múku. Cesto má rovnakú konzistenciu a výborne sa s ním pracuje.
  6. Postup prípravy je rovnaký, ako pri použití bielej múky.
  7. Praclíky sú rovnako chutné, chrumkavé a aj zdravšie. Dobrú chuť!