Chrumkavé indonézske kurča alebo Ayam goreng Jawa fotorecept

babidka - fotkababidka, 20. novembra 2011
Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept)
Foto: babidka

Chrumkavé vyprážané kurča v jávskom štýle je mierne pikantné , chrumkavé a nie veľmi náročné na prípravu . Recept som našla v jednej ázijskej kuchárskej knižke a neodolala som , aby som ho nepripravila ...oplatilo sa :-) Robievam ho keď dostanem chuť na niečo chrumkavé a trosku neobvyklé . Má aj jednu výhodu - dá sa "predpripraviť " aj deň dopredu a dokončenie trvá iba niekoľko minút .

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

900 g
400 ml
 na vyprážanie
Pasta na marinovanie :
1 PL -nasekaná
1 KL
1 KL
2 PL pretlačený
2-3 ks čerstvá
3-4 ks /brazílske orechy/
3 KL
1 KL
štipku
1 KL
3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na pastu .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ošúpeme si steblo citrónovej trávy a posekáme na menšie kúsky . U nás je problém zohnať v obchodoch čerstvú citrónovú trávu a tak keď ju nemáte , stačí ju nahradiť čerstvým zázvorom . Jednoducho ho dáte dvojnásobné množstvo ako je v recepte .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nasekáme čerstvý zázvor , čili papričky zbavíme semienok a posekáme , očistíme a nasekáme cesnak , orechy , šalotky . Pridáme čerstvo namleté čierne korenie , cukor , koriander , soľ , štipku turmericu . Dáme do mixéru , pridáme polovicu kokosového mlieka a zmixujeme na hladkú pastu .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pastu dáme do hrnca a dolejeme zvyškom kokosového mlieka .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kuracie stehná rozdelíme na hornú a dolnú časť , umyjeme a osušíme .Výborné sú aj kuracie krídelká . Vložíme do hrnca s pastou a kokosovým mliekom . Necháme zovrieť a varíme asi 20 minút .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď som to jedlo pripravovala po prvýkrát , tak som pochopila recept tak , že po uvarení kurča vyberieme a necháme vychladnúť mimo marinády v ktorej sa varilo . Ale kurča nebolo až také aké som si ho predstavovala . Tak som nabudúce nechala kurča stáť v marináde až dovtedy , kým som ho nešla vyprážať . To bolo ono ! Mäso nabralo chute z pasty a kokosového mlieka a bolo také akurát ....:-) Najchutnejšie je , keď v tej marináde , čo sa v nej varilo postoji aspoň niekoľko hodín . Takže ďalším krokom bude vybratie mäsa z marinády , jeho osušenie na kuchynskej papierovej utierke a vypražíme ho vo vyššej vrstve horúceho oleja .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme ho odkvapkať od oleja na papierovej utierke .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame ho s ryžou a čerstvou zeleninou . Takto pripravené kuriatko je vraj mimoriadne obľúbené v celej Indonézii a pripravujú ho vraj takmer v každej reštaurácii . Neviem , nebola som tam ešte :-( Ale z Austrálie tam nemajú až tak ďaleko .....:-)))

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
pekné, netradičné a aj zrealizovateľné ... super ... vyskúšam
tento recept určite stojí za vyskúšanie.... vyzerá to výborne :-)