Chrumkavé indonézske kurča alebo Ayam goreng Jawa fotorecept

babidka - fotkababidka, 20. novembra 2011
Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept)
Foto: babidka

Chrumkavé vyprážané kurča v jávskom štýle je mierne pikantné , chrumkavé a nie veľmi náročné na prípravu . Recept som našla v Zobraziť celý popisChrumkavé vyprážané kurča v jávskom štýle je mierne pikantné , chrumkavé a nie veľmi náročné na prípravu . Recept som našla v jednej ázijskej kuchárskej knižke a neodolala som , aby som ho nepripravila ...oplatilo sa :-) Robievam ho keď dostanem chuť na niečo chrumkavé a trosku neobvyklé . Má aj jednu výhodu - dá sa "predpripraviť " aj deň dopredu a dokončenie trvá iba niekoľko minút .

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

900 g
400 ml
 na vyprážanie
Pasta na marinovanie :
1 PL -nasekaná
1 KL
1 KL
2 PL pretlačený
2-3 ks čerstvá
3-4 ks /brazílske orechy/
3 KL
1 KL
štipku
1 KL
3 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na pastu .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ošúpeme si steblo citrónovej trávy a posekáme na menšie kúsky . U nás je problém zohnať v obchodoch čerstvú citrónovú trávu a tak keď ju nemáte , stačí ju nahradiť čerstvým zázvorom . Jednoducho ho dáte dvojnásobné množstvo ako je v recepte .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nasekáme čerstvý zázvor , čili papričky zbavíme semienok a posekáme , očistíme a nasekáme cesnak , orechy , šalotky . Pridáme čerstvo namleté čierne korenie , cukor , koriander , soľ , štipku turmericu . Dáme do mixéru , pridáme polovicu kokosového mlieka a zmixujeme na hladkú pastu .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pastu dáme do hrnca a dolejeme zvyškom kokosového mlieka .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kuracie stehná rozdelíme na hornú a dolnú časť , umyjeme a osušíme .Výborné sú aj kuracie krídelká . Vložíme do hrnca s pastou a kokosovým mliekom . Necháme zovrieť a varíme asi 20 minút .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď som to jedlo pripravovala po prvýkrát , tak som pochopila recept tak , že po uvarení kurča vyberieme a necháme vychladnúť mimo marinády v ktorej sa varilo . Ale kurča nebolo až také aké som si ho predstavovala . Tak som nabudúce nechala kurča stáť v marináde až dovtedy , kým som ho nešla vyprážať . To bolo ono ! Mäso nabralo chute z pasty a kokosového mlieka a bolo také akurát ....:-) Najchutnejšie je , keď v tej marináde , čo sa v nej varilo postoji aspoň niekoľko hodín . Takže ďalším krokom bude vybratie mäsa z marinády , jeho osušenie na kuchynskej papierovej utierke a vypražíme ho vo vyššej vrstve horúceho oleja .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme ho odkvapkať od oleja na papierovej utierke .

    Chrumkavé indonézske kurča  alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame ho s ryžou a čerstvou zeleninou . Takto pripravené kuriatko je vraj mimoriadne obľúbené v celej Indonézii a pripravujú ho vraj takmer v každej reštaurácii . Neviem , nebola som tam ešte :-( Ale z Austrálie tam nemajú až tak ďaleko .....:-)))

Diskusia k receptu

jatanika
pekné, netradičné a aj zrealizovateľné ... super ... vyskúšam
evusik
tento recept určite stojí za vyskúšanie.... vyzerá to výborne :-)
jerica
@babidka to musela byť fajnotka, Tvoj recept bude zrealizovaný dnes , práve mám prichytané kura,nechcela som vyprážať a tu Tvoj recept ako na zavolanie, dík.
palokuchki
@babidka , podla nazvu som si myslela ze to asi pridal @2010. Aj mne si narobila chute. Zajtra idem prave na nakup. Kupim si potrebne suroviny a vyskusam to. Potom ti dam vediet ako to chutilo tym mojim. Vzdy ked nieco nove uvarim sa ma pytaju ci je to z varesky.
babidka
aj napriek exotickemu nazvu a surovinam je to chut , ktora ulahodi aj stredoeuropskym chutkam - teda zvacsa :-)
@jerica , aby to mala tu spravnu chut je lepsie nechat postat to masko v marinade aspon niekolko hodin - vlastne aspon kym nevychladne . Doporucujem ti na dnes sice pripravit maso aj marinadu , povarit to ako je to v recepte a nechat "odstat " do zajtra .
tatranka
Sú tam všetky dostupné suroviny.Kurčatá máme radi.Niečo nové na tanieri tiež.Recept je vydarený.
2010
@babidka , ty si zacala varit daake exoticke... super odkladam do KK,
som na cestach nevarim az do zaciatku decembra.
babidka
No a ja som sa prave vratila z Azie a tak ma chyta nostalgia :-)
lyali
Aj mne sa páči Tvoje exotické kuriatko :-) KK :-)
mijaita
Nahradit lžíci citronové trávy lžící zazvoru ? To se mi zdá opravdu už přes moc, když je tam další zázvor! myslím, že lepší by byla limetková šťáva (třeba půl PL) nebo citronová tráva mletá, která už býva v obchodech s kořením k dostání. Zázvor je příliš aromatický !
Recept je exkluzivní !
babidka
@mijaita , ked som sa pytala azijcaniek cim nahradit citronovu travu , vzdy mi doporucili cerstvy zazvor .Rozhodne nie limetkovou stavou :-) Ale ked sa ti zda toho zazvoru vela / 1 kavova lyzicka + 1 kavova lyzicka / tak ho tam nedavaj a skus tu susenu citronovu travu . Ja som ju este v nasich obchodoch nevidela , ale poobzeram sa .Inak , doma tiez nemam citronovu travu a tak davam ten zazvor . Nezda sami , zeby to vadilo - to jedlo som uz robila niekolkokrat a necitila som nejaky extemne vyrazny rozdiel ked tam trava bola ci nebola .
Prajem vam vsetkym , aby vas to jedlo potesilo a nesklamalo :-)))))
2010
@babidka , mas uplne pravdu, citronova trava je skor o arome nie od kyslosti ako citron alebo limetka.Co sa aj robi ze zazvor sa zmiesa so struhanou korou limetky alebo na drobno nakrajanymi listkami.
Inac citronova trava lahko rastie u nas ma tak 2 metre. Na Slovensku staci dat do kontainera a cez zimu preniest dnu.
 www.ehow.com/video_4952152_grow-lemon-grass.html...
babidka
Ano @2010 uz som na Vareche citala , ze sa jednemu varechcovi podarilo vypestovat u nas /a bez velkych problemov/ citronovu travu :-) Aj som si myslela ,ze si kupim semienka - ale zabudla som na to . Cez zimu budem zhanat u nas a ked sa mi to nepodari , tak si ich dam doniest zo zahranicia .
tinca
@babidka tvoj rcp je už v KK, dá sa to aj ako slávnostné jedlo. Máš ho krásne chrumkavučké, jednoducho mňam. Aj servírovanie stojí za pochvalu:)
babidka
@tinca , naozaj je krasne chrumkave a pritom nie je vysusene .Cim dlhsie stoji v tej marinade po uvareni , tym je pikantnejsie a chutnejsie .Mne osobne najviac chutilo po 24 hodinach .
babav
Krasny recept...pre zmenu chuti urcite vyskusam ;-)
dorisa
Blahoželám k výhre, zaslúžila si si:)
babidka
Dakujem vam vsetkym !!! Ta sutaz mi akosi "usla" - vobec som si ju nevsimla a preto je pre mna velkym prekvapenim , ze som nieco vyhrala :-) No a este taku krasnu vyhru !
evusik
tak tomu sa povie predvianočná nádielka :-) gratulujem! výhra je v tých správnych rukách :-)))))
alexdidi
Blahoželám k zaslúženej výhre a nech chutí aj kávička.......
klaura
gratulujem aj ja ... uži si krásnu výhru ... :)
2010
@babidka , dufam ze ked tam k vam raz pridem tak ma dobrou kavickou ponuknete.Gratulujem...a na ktorom konci to byvate?



jerica
@babidka , Tvoj receptík vynikajúci, zaslúžene vyhral , teším sa s Tebou:-))
frezia68
Dobre,že som sem zablúdila.Recept uložený a v nedeľu vyskúšam niečo nové.A gratulujem k výhre :-)))
maartina
...aj ja sa pripájam s gratuláciou, zaslúžená výhra!
babidka
Dakujem za gratulacie , este som to ani nerozdychala .....:-)Uz sa na tu kavu ohromne tesim !!
babidka
@frezia , dufam ze ti to kuriatko bude chutit :-)
@2010 , trosku mi to trvalo kym som zistila , z ktoreho kopca je to fotene :-) my byvame presne v tej casti , ktoru nevidno - lebo na fotke nie je ....fotograf nas ma po lavej ruke ...mal zobrat lepsi objektiv:-)Ale ak prides , budes vitany a aj kavicka bude !
janger
@babidka , to musi byt dobre kuriatko! A aj ryzu mas velmi peknu! Blahozelam ku krasnej vyhre.
tinca
@babidka tlieskam a blahoželám k výhre. Vyhrala si zaslúžene, super rcp, mám ho uložený a ešte do vianoc bude na rade:)
cica2
pár dní som tu nebola a tak som premeškala takýto krásny a určite aj velmi chutný recept. Už je v mojej kk:) @ babidka a srdečne ti gratulujem, teším sa s tebou:D je to krásny pocit, vyhrala som nedávno tiež takú krásnu výhru a vždy keď sa pozriem na ten môj kávovar v kuchyni alebo si robím kávu či čaj, tak si spomeniem na túto úžasnú stránku a varecháčov:))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia