Chlieb so špagetovou tekvicou fotorecept
Foto: sracz
S chlebíkom som, vďaka našej úžasnej babičke lady Ann, sťa pupočnou šnúrou pevne spojený od detského veku. Doma, v mojich rodných Košiciach, Zobraziť celý popisS chlebíkom som, vďaka našej úžasnej babičke lady Ann, sťa pupočnou šnúrou pevne spojený od detského veku. Doma, v mojich rodných Košiciach, pod Šibenou horou, to bol rituál každotýždenný. Cesto ručne Babka vymiesila a po vykvasení som ho ja na „káričke“ odtiahol do pekárne. Láska k domácemu chlebu ma neopúšťa ani na prahu môjho životného ¾ storočia. Tento recept som obohatil špagetovou tekvicou (spaghetti squash) a výsledok bol naozaj chutný. Možno že aj vďaka slnečnicovým a tekvicovým semiačkám.
príprava
na 250/200 °C
Suroviny
1 kg |
|
250 ml vlažná |
|
1 KL |
|
30 g čerstvé |
|
2-3 PL (opražené a pomleté) |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL |
|
2-3 KL |
|
250-300 g |
|
3 PL |
|
3 KL |
|
2-3 PL (alebo bravčová masť) |
|
Postup
-
1
Dovoľujem si Vám predstaviť konkrétnu „spaghetti squash“, z ktorej som ¼ postrúhal na veľkých „slzičkách“ a použil v chlebe. Špagetová tekvica (spaghetti squash) patrí do skupiny kultivarov Cucurbita pepo poddruh pepo, ktoré sú dostupné v rôznych tvaroch, veľkostiach a farbách vrátane slonoviny, žltej a oranžovej, pričom oranžová má najvyššie množstvo karoténu. Keď je dužina surová, je pevná a podobná inej surovej tekvici. Pri varení dužina z tela tekvice odpadáva v stuhách alebo prameňoch, ktoré vyzerajú a môžu byť použité ako alternatíva k špagetám.
-
2
Ďalšie technologické kroky prípravy domáceho chlebíka sa v podstate nerozlišujú od mojich a určite aj Vašich predchádzajúcich receptov. V menšej miske som zmiešal vlažnú vodu s 1 KL kryštalového cukru, pridal pomrvené čerstvé droždie, posypal 1 KL múky a nechal vykysnúť. Do zmiešovacieho „vajndlingu“ som preosial múku (asi 100-120 g som odobral na podsypávanie), na suchej panvici opražené a za horúca na múku pomleté jačmenné krúpy, celú rascu a opražené slnečnicové i tekvicové semienka.
-
3
Následne ľahko premiešal, pridal soľ, olej, jogurt, postrúhanú špagetovú tekvicu a všetko zalial vykysnutým kváskom a stierkou zmiešal.
-
4
Cesto som vyklopil na pomúčenú tablu, pomúčil aj povrch cesta a rukou domiesil, až som bol spokojný s jeho konzistenciou kedy sa mi už cesto nelepilo na ruku.
-
5
Preložil som ho do jemne olejom vymastenej „kysky“ a „zadekľované“ príslušným krytom, odložil na 70 minút vykysnúť.
-
6
Cesto narástlo na asi dvojnásobný objem. Asi po pol hodinke som elektrickú rúru vyhrial na 250 °C a zároveň v nej ohrial liatinový hrniec s krytom, v ktorom sa bude piecť vykysnutý bochník.
-
7
Po ďalších 30 minútach nasledoval môj osvedčený „fígeľ“, kedy som „kysku“ s cestom prikryl papierom na pečenie i tablou a šikovne obrátil o 180 stupňov a
-
8
cesto aj s papierom opatrne, ale rýchlo vložil do predhriatého liatinového hrnca. Tak a ešte niekoľko zárezov žiletkou (asi 10-12 mm hlbokých), zakryť hrniec (v rukavici) a piecť asi 20 minút.
-
9
Potom kryt odobrať, štetcom zopár razy potrieť studenou vodou, teplotu znížiť na 200 °C a...
-
10
a dopiecť ešte približne 33 minút.
-
11
Preklopení na kovovú mriežku necháme vychladnúť.
Smiem sa opýtať, či tá špagetová tekvica sa pred stúhaním má aj ošúoať. Tu sa asi taká tekvica nepestuje, ale ako náhražka môže byť aj obyčajná žltá tekvica?
Niekedy vyskúšam, recept odkladám do kolonky : Chlieb, pečivo. Ďakujem za recept.
... ošúpanie tekvice (a nie iba tekvice) pred strúhaním považujem, vážená a milá @Marienka44 za úplnú samozrejmosť! Ďakujem za komentár a želám Ti samé úspešné dni plné šťastia a pohody!
Či je zima a či leto, nad dobrý chlebík lepšie nieto! Milá @Farbuska a viš Ty ako nádherne vonia Tvoj byt domácim chlebíkom!?
Srdečné poďakovanie @Haji čku za hrejivé slová a uznanie!
Milerád aj celý bochník, @Kvakac kamarát a spolugazdiniak! O Tvojej odvahe vôbec nepochybujem, tak s chuťou do toho a pochutnáš si na vlastnom diele! Ďakujem a zdravím!
Ty beťaru :-))))) ,toto "vyše tucet ročná "si si mohol odpustiť , veď ja sa cítim ako mladica a starnem bez škrupúl .Lebo chodíme s JDS po výletoch,užívame si prírodu a všetko,čo deň prinesie. A s tým dažďom je aj tu horšie,Torysa poloprázdna. Posielam Ti fotku našej partie z výletu.Síce kopce už nezvládam,ale aj chôdza je lepšia,ako nič a ďakujem za komentár :-).
@frezia68 , @sracz to myslel, akože si tucet rokov jeho priateľka, aspoň si to myslím.