Chlieb so špagetovou tekvicou fotorecept

sracz - fotkasracz, 27. júla 2022
Chlieb so špagetovou tekvicou (fotorecept)
Foto: sracz

S chlebíkom som, vďaka našej úžasnej babičke lady Ann, sťa pupočnou šnúrou pevne spojený od detského veku. Doma, v mojich rodných Košiciach, Zobraziť celý popisS chlebíkom som, vďaka našej úžasnej babičke lady Ann, sťa pupočnou šnúrou pevne spojený od detského veku. Doma, v mojich rodných Košiciach, pod Šibenou horou, to bol rituál každotýždenný. Cesto ručne Babka vymiesila a po vykvasení som ho ja na „káričke“ odtiahol do pekárne. Láska k domácemu chlebu ma neopúšťa ani na prahu môjho životného ¾ storočia. Tento recept som obohatil špagetovou tekvicou (spaghetti squash) a výsledok bol naozaj chutný. Možno že aj vďaka slnečnicovým a tekvicovým semiačkám.

30 (+ kysnutie) minút
príprava
53 minút
na 250/200 °C

Suroviny

1  kg
250 ml vlažná
1 KL
30 g čerstvé
2-3 PL (opražené a pomleté)
2-3 PL
2-3 PL
2-3 KL
250-300 g
3 PL
3 KL
2-3 PL (alebo bravčová masť)




Postup

  1. 1

    Dovoľujem si Vám predstaviť konkrétnu „spaghetti squash“, z ktorej som ¼ postrúhal na veľkých „slzičkách“ a použil v chlebe. Špagetová tekvica (spaghetti squash) patrí do skupiny kultivarov Cucurbita pepo poddruh pepo, ktoré sú dostupné v rôznych tvaroch, veľkostiach a farbách vrátane slonoviny, žltej a oranžovej, pričom oranžová má najvyššie množstvo karoténu. Keď je dužina surová, je pevná a podobná inej surovej tekvici. Pri varení dužina z tela tekvice odpadáva v stuhách alebo prameňoch, ktoré vyzerajú a môžu byť použité ako alternatíva k špagetám.

    Chlieb so špagetovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalšie technologické kroky prípravy domáceho chlebíka sa v podstate nerozlišujú od mojich a určite aj Vašich predchádzajúcich receptov. V menšej miske som zmiešal vlažnú vodu s 1 KL kryštalového cukru, pridal pomrvené čerstvé droždie, posypal 1 KL múky a nechal vykysnúť. Do zmiešovacieho „vajndlingu“ som preosial múku (asi 100-120 g som odobral na podsypávanie), na suchej panvici opražené a za horúca na múku pomleté jačmenné krúpy, celú rascu a opražené slnečnicové i tekvicové semienka.

    Chlieb so špagetovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne ľahko premiešal, pridal soľ, olej, jogurt, postrúhanú špagetovú tekvicu a všetko zalial vykysnutým kváskom a stierkou zmiešal.

    Chlieb so špagetovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som vyklopil na pomúčenú tablu, pomúčil aj povrch cesta a rukou domiesil, až som bol spokojný s jeho konzistenciou kedy sa mi už cesto nelepilo na ruku.

    Chlieb so špagetovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Preložil som ho do jemne olejom vymastenej „kysky“ a „zadekľované“ príslušným krytom, odložil na 70 minút vykysnúť.

    Chlieb so špagetovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto narástlo na asi dvojnásobný objem. Asi po pol hodinke som elektrickú rúru vyhrial na 250 °C a zároveň v nej ohrial liatinový hrniec s krytom, v ktorom sa bude piecť vykysnutý bochník.

    Chlieb so špagetovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po ďalších 30 minútach nasledoval môj osvedčený „fígeľ“, kedy som „kysku“ s cestom prikryl papierom na pečenie i tablou a šikovne obrátil o 180 stupňov a

    Chlieb so špagetovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    cesto aj s papierom opatrne, ale rýchlo vložil do predhriatého liatinového hrnca. Tak a ešte niekoľko zárezov žiletkou (asi 10-12 mm hlbokých), zakryť hrniec (v rukavici) a piecť asi 20 minút.

    Chlieb so špagetovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom kryt odobrať, štetcom zopár razy potrieť studenou vodou, teplotu znížiť na 200 °C a...

    Chlieb so špagetovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a dopiecť ešte približne 33 minút.

    Chlieb so špagetovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Preklopení na kovovú mriežku necháme vychladnúť.

    Chlieb so špagetovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marienka44
Krásny a určite aj chutný chlebík náš každodenný.
Smiem sa opýtať, či tá špagetová tekvica sa pred stúhaním má aj ošúoať. Tu sa asi taká tekvica nepestuje, ale ako náhražka môže byť aj obyčajná žltá tekvica?
Niekedy vyskúšam, recept odkladám do kolonky : Chlieb, pečivo. Ďakujem za recept.
kvakac
Jeden by povedal, kto umí ten umí a kto nie ten ten čumí ako ja. Vyzerá bombovo ja si prosím dva krajce. Ešte to sa tak naučiť. Nemám akosi odvahu sa do toho pustiť.
frezia68
@Sracz : Zas si vymyslel inováciu chleba. Tiež som sa už niečo napiekla,ale takýto by ma nenapadlo urobiť. A tak chválim a opakujem po @Kvakac : kto umí,ten umí.....:-) .
sracz
@marienka44 (28.7.2022 14:03)

... ošúpanie tekvice (a nie iba tekvice) pred strúhaním považujem, vážená a milá @Marienka44 za úplnú samozrejmosť! Ďakujem za komentár a želám Ti samé úspešné dni plné šťastia a pohody!
sracz
@kvakac (28.7.2022 15:31)

Milerád aj celý bochník, @Kvakac kamarát a spolugazdiniak! O Tvojej odvahe vôbec nepochybujem, tak s chuťou do toho a pochutnáš si na vlastnom diele! Ďakujem a zdravím!
sracz
Jéééj moja, ďakujúc Varecha.sk, kamaLáska @Frezia68 vyše tucet ročná! Tvoja reakcia a milý komentár ma potešil a prekvapil viac, ako dážde v Arizóne-Peórii. Ďakujem a želám Ti krásne dni plné šťastia, zdravia a pohody pri ticho tečúcej Toryse!


frezia68
@sracz (28.7.2022 18:11)

Ty beťaru :-))))) ,toto "vyše tucet ročná "si si mohol odpustiť , veď ja sa cítim ako mladica a starnem bez škrupúl .Lebo chodíme s JDS po výletoch,užívame si prírodu a všetko,čo deň prinesie. A s tým dažďom je aj tu horšie,Torysa poloprázdna. Posielam Ti fotku našej partie z výletu.Síce kopce už nezvládam,ale aj chôdza je lepšia,ako nič a ďakujem za komentár :-).


evanaaa
Ja som chlebík ešte nepiekla, ani si netrúfnem, takže máš môj obdiv, že takto všetko zvládaš! Chlebík je perfektný......A
@frezia68 , @sracz to myslel, akože si tucet rokov jeho priateľka, aspoň si to myslím.
frezia68
@evanaaa (28.7.2022 20:48) : Občas mám dlhšie vedenie a asi máš pravdu.Lebo na Varechu som prišla 68 ročná...

1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia