Chlieb

Chlieb so špagetovou tekvicou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

S chlebíkom som, vďaka našej úžasnej babičke lady Ann, sťa pupočnou šnúrou pevne spojený od detského veku.* Doma, v mojich rodných Košiciach, pod Šibenou horou, to bol rituál každotýždenný. Cesto ručne Babka vymiesila a po vykvasení som ho ja na „káričke“ odtiahol do pekárne. Láska k domácemu chlebu ma neopúšťa ani na prahu môjho životného ¾ storočia. Tento recept som obohatil špagetovou tekvicou (spaghetti squash) a výsledok bol naozaj chutný. Možno že aj vďaka slnečnicovým a tekvicovým semiačkám.

30 (+ kysnutie) minút
príprava
53 minút
na 250/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Dovoľujem si Vám predstaviť konkrétnu „spaghetti squash“, z ktorej som ¼ postrúhal na veľkých „slzičkách“ a použil v chlebe. Špagetová tekvica (spaghetti squash) patrí do skupiny kultivarov Cucurbita pepo poddruh pepo, ktoré sú dostupné v rôznych tvaroch, veľkostiach a farbách vrátane slonoviny, žltej a oranžovej, pričom oranžová má najvyššie množstvo karoténu. Keď je dužina surová, je pevná a podobná inej surovej tekvici. Pri varení dužina z tela tekvice odpadáva v stuhách alebo prameňoch, ktoré vyzerajú a môžu byť použité ako alternatíva k špagetám.
  2. Ďalšie technologické kroky prípravy domáceho chlebíka sa v podstate nerozlišujú od mojich a určite aj Vašich predchádzajúcich receptov. V menšej miske som zmiešal vlažnú vodu s 1 KL kryštalového cukru, pridal pomrvené čerstvé droždie, posypal 1 KL múky a nechal vykysnúť. Do zmiešovacieho „vajndlingu“ som preosial múku (asi 100-120 g som odobral na podsypávanie), na suchej panvici opražené a za horúca na múku pomleté jačmenné krúpy, celú rascu a opražené slnečnicové i tekvicové semienka.
  3. Následne ľahko premiešal, pridal soľ, olej, jogurt, postrúhanú špagetovú tekvicu a všetko zalial vykysnutým kváskom a stierkou zmiešal.
  4. Cesto som vyklopil na pomúčenú tablu, pomúčil aj povrch cesta a rukou domiesil, až som bol spokojný s jeho konzistenciou kedy sa mi už cesto nelepilo na ruku.
  5. Preložil som ho do jemne olejom vymastenej „kysky“ a „zadekľované“ príslušným krytom, odložil na 70 minút vykysnúť.
  6. Cesto narástlo na asi dvojnásobný objem. Asi po pol hodinke som elektrickú rúru vyhrial na 250 °C a zároveň v nej ohrial liatinový hrniec s krytom, v ktorom sa bude piecť vykysnutý bochník.
  7. Po ďalších 30 minútach nasledoval môj osvedčený „fígeľ“, kedy som „kysku“ s cestom prikryl papierom na pečenie i tablou a šikovne obrátil o 180 stupňov a
  8. cesto aj s papierom opatrne, ale rýchlo vložil do predhriatého liatinového hrnca. Tak a ešte niekoľko zárezov žiletkou (asi 10-12 mm hlbokých), zakryť hrniec (v rukavici) a piecť asi 20 minút.
  9. Potom kryt odobrať, štetcom zopár razy potrieť studenou vodou, teplotu znížiť na 200 °C a...
  10. a dopiecť ešte približne 33 minút.
  11. Preklopení na kovovú mriežku necháme vychladnúť.