Chlebové špaldovo-ražné pečivo fotorecept

adula76 - bez fotkyadula76, 20. apríla 2015
Chlebové špaldovo-ražné pečivo (fotorecept)
Foto: adula76

Z tohoto cesta robím žemle, chlieb vo forme alebo ich len tak pokrájam napr. na trojuholníčky /keď sa mi nechce hrať s cestom alebo keď nemám čas/.

15 minút
príprava
20-25 minút
na 250-200 °C

Suroviny

150 g
140 g
140 g
1 ČL (alebo akýkoľvek iný, príp. med)
3 PL (alebo slnečnicový)
2 ČL
20 g
2 PL
250 - 300 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetko potrebné. Vločky môžu byť akékoľvek. Vločky a semienka namočíme do vriacej vody na cca 30 minút. Vločky zmäknú a nebude ich cítiť v ceste. Semienka sú ľahšie stráviteľné. Ale ak nechcete, môžete tento krok vynechať, ba dokonca ani vločky nemusíte dávať. Všetko spolu zmiešame, na fotke mi chýba olej. Namiesto špaldovej múky občas dám pšeničnú celozrnnú, podľa toho, čo je práve doma.

    Chlebové špaldovo-ražné pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tu je vymiesené cesto. Dáme ho kysnúť na 30 - 60 minút.

    Chlebové špaldovo-ražné pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto ...

    Chlebové špaldovo-ražné pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho takýto valček. Cesto sa dosť lepí, pretože obsahuje ražnú múku.

    Chlebové špaldovo-ražné pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokrájame na 8-10 dielov. Ak sa vám nechce, nemusíte z cesta robiť žemle, môžete ho nechať tak, ako ste ho pokrájali alebo ho dať do formy napr. na biskupský chlebík a upiecť chlieb.

    Chlebové špaldovo-ražné pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vytvarované žemle alebo nevytvarované čokoľvek dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme cca 15-30 minút odpočívať.

    Chlebové špaldovo-ražné pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zapneme rúru a necháme ju vyhriať na 250 stupňov. Vložíme plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme plech na odparovanie vody. Orosíme pečivo vodou z rozprašovača, dáme do rúry. Na dno rúry dáme 0,5 dl vody a zavrieme. Najprv pečieme na 250 stupňov max 5 minút, potom teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme minimálne 15 - 20 minút.

    Chlebové špaldovo-ražné pečivo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dnes som rozkrojila ešte teplé.... čo by sa nemalo, pretože striedka sa môže "zraziť". Platí to, čo u chleba....ale no čo už. Deti boli hladné, ja tiež.

    Chlebové špaldovo-ražné pečivo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Natretý maslom, s čerstvým syrom a jarnou cibuľkou....

    Chlebové špaldovo-ražné pečivo (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
voňavé, chrumkavé a zdravé špaldové pečivo, tiež rada pečiem zo špaldy. chlieb, ktorý som piekla mi pomaly dochádza, tak vyskúšam tvoje žemličky.
Tak toto je momentalne moj najoblubenejsi recept na zemle! Su fantasticke, jemne a makke. A este aj jednoduche.
Ja som pridala lyzicku ovsenych otrub a miesto medu som dala sladenku.
Uplna parada. Dakujem za recept.



Pridaj komentár k receptu: