Chlebové špaldovo-ražné pečivo (fotorecept)

Autor receptu: adula76

Z tohoto cesta robím žemle, chlieb vo forme alebo ich len tak pokrájam napr. na trojuholníčky /keď sa mi nechce hrať s cestom alebo keď nemám čas/.

15 minút
príprava
20-25 minút
na 250-200 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetko potrebné. Vločky môžu byť akékoľvek. Vločky a semienka namočíme do vriacej vody na cca 30 minút. Vločky zmäknú a nebude ich cítiť v ceste. Semienka sú ľahšie stráviteľné. Ale ak nechcete, môžete tento krok vynechať, ba dokonca ani vločky nemusíte dávať. Všetko spolu zmiešame, na fotke mi chýba olej. Namiesto špaldovej múky občas dám pšeničnú celozrnnú, podľa toho, čo je práve doma.
  2. Tu je vymiesené cesto. Dáme ho kysnúť na 30 - 60 minút.
  3. Vykysnuté cesto ...
  4. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho takýto valček. Cesto sa dosť lepí, pretože obsahuje ražnú múku.
  5. Pokrájame na 8-10 dielov. Ak sa vám nechce, nemusíte z cesta robiť žemle, môžete ho nechať tak, ako ste ho pokrájali alebo ho dať do formy napr. na biskupský chlebík a upiecť chlieb.
  6. Vytvarované žemle alebo nevytvarované čokoľvek dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme cca 15-30 minút odpočívať.
  7. Zapneme rúru a necháme ju vyhriať na 250 stupňov. Vložíme plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme plech na odparovanie vody. Orosíme pečivo vodou z rozprašovača, dáme do rúry. Na dno rúry dáme 0,5 dl vody a zavrieme. Najprv pečieme na 250 stupňov max 5 minút, potom teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme minimálne 15 - 20 minút.
  8. Dnes som rozkrojila ešte teplé.... čo by sa nemalo, pretože striedka sa môže "zraziť". Platí to, čo u chleba....ale no čo už. Deti boli hladné, ja tiež.
  9. Natretý maslom, s čerstvým syrom a jarnou cibuľkou....