Chicken Tikka Masala fotorecept

elantra - fotkaelantra, 4. apríla 2011
Chicken Tikka Masala (fotorecept)
Foto: elantra

Pôvod tohto jedla je sporný, nakoľko obsahuje korenie bežné v indickej kuchyni, zdroje však uvádzajú, že recept pochádza zo Škótska. Chicken Tikka Masala je vo Veľkej Británii veľmi populárna a tam som si ju zamilovala aj ja. Na prípravu tejto dobroty budeme potrebovať marinované kuracie mäso Chicken Tikka.

4
porcie
20 + marinovanie minút
príprava
40-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

 , ktorá nám zvýšila, alebo namarinovaná deň vopred
omáčka Masala:
50 g alebo olej
2 ks veľká
2,5 cm
2 strúčiky
6 ks
2 ČL
2 ČL
1 ČL
300 ml
4 PL
4 PL horúca
1/2 ČL
1/2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny si pripravíme vopred, varenie má rýchly spád. Cibuľu nakrájame na tenšie prúžky - nebojte sa väčšieho množstva cibule, omáčka jej vyžaduje dostatok. Postrúhame zázvor, pretlačíme cesnak, kardamón podrvíme v mažiari.

    Chicken Tikka Masala (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozpálime panvicu, pridáme ghee alebo olej a pražíme cibuľu asi 5 minút. Ku koncu pridáme zázvor s cesnakom.

    Chicken Tikka Masala (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prihodíme chilli, kardamón, garam masala, mletý koriander a pražíme 1-2 minúty, pričom intenzívne nasávame nádhernú zmes vôní. (och!)

    Chicken Tikka Masala (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvicu pridáme paradajkové pyré, smotanu, horúcu vodu, cukor a soľ, privedieme do varu a za občasného miešania varíme 10-15 minút.

    Chicken Tikka Masala (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ugrilujeme si kuracie mäso podľa receptu na Chicken Tikka. Ja som nemala k dispozícii ani grill ani rúru s grilom, tak som napacované mäso pred samotnou prípravou omáčky opražila na panvici. Ak však máte možnosť mäsko si ugrilovať, určite to urobte.

    Chicken Tikka Masala (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové kuracie kúsky vložíme do omáčky Masala a na miernom ohni spolu varíme ešte asi 5 minút.

    Chicken Tikka Masala (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ozdobíme čerstvým koriandrom a podávame s basmati ryžou a indickým chlebom Naan.

    Chicken Tikka Masala (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

2010
Je to super, inac pozeral som Hestona ako putoval do Indie hladat povod tohto receptu.
michsamant
Ak mozem poradit, tu cibulu je dobre uz oprazenu rozmixovat s troskou vody na kasu a potom pokracovat ako pises dalej. Kari bude hladucke, ale inak chvalim, je to mnamka, pekny recept :)
jerica
nie je čo dodať , predkomentáre povedali všetko :-)) MKK !
elantra
@2010 videla som ten jeho recept, ktory ste postli pri inej tikke masale tu na vareche, tak to uz je iny level!

@michsamant dakujem za radu. mne tam ta cibula ani neprekaza, ale je pravda ze to bude esteticke. robila som aj naan a polovicu som zamrazila napol upecenu, tak ked ho najblizsie vytiahnem, dam vediet aky bol.

a dakujem za mile komenty, naozaj je to vyborne :)
lucylee
Robila som a je to VYNIKAJÚCE, naozaj každému odporúčam a marináda tak isto fantastická!
lucylee
áno, na grilovacej panvici, v rúre sa mi nechcelo :)
bllanche
Eli, tak uz sme vyskusali. Bolo to uplne skvele, perfektna zmes chuti. mnam. Davas tu skvele recepty, kvoli tebe som sa zaregistrovala :-)
elantra
cau Blaaanch, vitaj na Vareche, je tu kopec fajnovych receptov :) a dakujeem, som rada ze ti to chutilo!
mishmishmish
dievcence, ak mozem malinkou radou prispiet, suhlasim s michsamant, ze je fajn to rozmixovat, aby bolo kari hladke, ale ja to robim az potom, ked su vsetky koreniny oprazene - totiz ked sa tam prida co len trosku vody (ku cibuli) kvoli mixovaniu) a potom sa ten mixik vrati na panvicu, uz nikdy koreniny, ktore sa pridaju potom, zo seba neuvolnia tolko aromy a chuti ako ked su oprazene len na ghee alebo oleji bez co len trosky vody. ja to robim tak, ze oprazim vsetko ako je v recepte a mixujem to az predtym ako sa tam ma pridat paradajkove pyre. mixujem to s tou trochou horucej vody, ktora je v recepte napisana, a potom ju uz nepridavam. inak, velka vdaka za tento recept, po navrate z indie som ho zhanala a nasla tu a je naozaj fantasticky!
bablew89
v skratke: Úplne vynikajúce :) Akurát som s priateľom vyskúšala a ľutujeme, že sme si neuvarili toho viac :D
macopb
vďaka sesternici viem, že niečo také existuje..vďaka tebe viem, ako sa to robí..s priateľkou sme si to ukuchtili a bolo to úžasné :P
zelovoc
recept je vyborny, chutovo sa to podoba na 90% tomu co mi robia Indovia v ich restike. skusil som to spravit aj so zajacim masom, velmi dobre a Indovia to robia aj z jahnaciny, ta je najlepsia. cibulu nemixujem, varim to dlhsie a pri obcasnom miesani sa uplne rozpadne.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha