Foto: andys
Soté v zemiakovej placke je moje obľúbené jedlo. Aj na Vareche sú rôzne recepty, ja pridávam môj - chalupársky. Chalupárske preto, že nikdy neviem, Zobraziť celý popisSoté v zemiakovej placke je moje obľúbené jedlo. Aj na Vareche sú rôzne recepty, ja pridávam môj - chalupársky. Chalupárske preto, že nikdy neviem, čo v špajzi na chalupe nájdem a soté je tak vždy trošku iné.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 konzerva,v slanom náleve |
|
2 lyžice |
|
1 lyžica |
|
|
|
|
|
|
|
Zemiakové placky: | |
750 g |
|
1 ks |
|
3 strúčiky |
|
(hladká a polohrubá) |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
drvená |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Keďže sme na chalupe, pripravíme v peci poriadny oheň :)
-
3
Na malom množstve oleja speníme očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu a oravskú slaninu a pridáme na rezance nakrájané mäso. Opražíme, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a necháme pod pokrievkou dusiť.
-
4
Pripravíme si suroviny na zemiakové placky. Očistené zemiaky nastrúhame na "zemiakovom" strúhadle (3/4 množstva zemiakov) a na "syrovom" strúhadle na hrubšie rezance (zvyšnú 1/3).
-
5
Zemiaky osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, majoránku, drvenú rascu, vajíčka a vmiešame hladkú a polohrubú múku v pomere 1:1 tak, aby sme vytvorili vláčne cesto.
-
6
Na menšom množstve oleja vypražíme väčšie placky. Hotové placky odložíme a prikryjeme, aby ostali teplé a trochu zmäkli.
-
7
Vrátime sa k mäsovej zmesi. K mäkkému mäsu pridáme šampiňóny z konzervy (predtým scedíme). Ja som mala celé šampiňóny, takže som ich nerozkrajovala a šupsla som ich k mäsu celé.
-
8
Prehrejeme, pridáme 2 lyžice paradajkového pretlaku a lyžicu feferónkovej pomazánky. Necháme ešte raz prejsť varom.
-
9
Mäsovou zmesou naplníme zemiakové placky. Podávame posypané jemne postrúhaným syrom. Dobrú chuť k chalupárskemu obedu či večeri ;)
@violeta - placiek sa neboj, urob si redšie cesto a dávaj ho iba na mierne zohriaty olej, potom sa dajú pekne "rozmazať" po celej panvici. Držím palce a želám dobrú chuť ;) (určite sú lepšie čerstvé šampiňóny, ale to vieš, v špajzi som našla iba v konzerve. Ale milo prekvapili, boli naozaj chutné).
Človek ani nevie, čo sa v špajzke nachádza, že?