Cestoviny s hráškovými strukmi v smotanovo-citrónovej omáčke fotorecept
Foto: mariamka
Zaujal ma balíček cukrových hrachových strukov v oddelení zeleniny a keďže som ich nikdy nevarila, chcela som vyskúšať nejaký recept s nimi. Niečo som Zobraziť celý popisZaujal ma balíček cukrových hrachových strukov v oddelení zeleniny a keďže som ich nikdy nevarila, chcela som vyskúšať nejaký recept s nimi. Niečo som pogúglila, niečo pokombinovala a vzniklo toto ľahké jarné cestovinové jedlo.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Uvaríme cestoviny, najvhodnejšie sú tagliatelle, rezance, ako chcete :)
-
2
Hráškové lusky umyjeme, očistíme od „fúzov“, pokrájame. Je s tým trochu babračka, ale ide to rýchlo.
-
3
Na panvici opečieme slaninku, ja som ju pokrájala na plátky a potom asi na rovnakú veľkosť ako lusky. Keď sa prepiekla, pridala som cesnak a za stáleho miešania nechala opiecť, až chytil zlatistú farbu. Pridala som lusky, hrubší plátok masla, soľ, cukor, mleté čierne korenie. Vyzeralo to takto:
-
4
Zakryla som pokrievkou a nechala dusiť. Najskôr som myslela, že bude treba podlievať, ale nebolo treba. Hrášok si pustil šťavu, maslo, slaninka tiež. Už sa dusí. Chcela som to al dente - na skus, nech z toho nie je kaša, stačilo na to cca 15 minút.
-
5
Očistíme, vydrhneme, a poriadne vykefujeme citrón, a v mojom prípade z jednej polovice nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Mala som akurát jediné moje strúhadlo v umývačke, tak som si vypomohla škrabkou na zemiaky. Do poduseného hrášku nalejeme šľahačkovú smotanu a rovno aj kôru a šťavu z citróna. Mala som malú dušičku, že sa to zrazí, ale nakoľko šľahačka má dostatok tuku, nestalo sa :) Ale stalo sa iné, že to začalo okamžite hustnúť, takže bolo treba pridať nejakú tekutinu, to už sami odhadnete, ja som dala asi 2 dl vody (môžete dať mlieko alebo vodu z cestovín). Miešame a varíme zo 3 minútky, ochutnáme, pozor! nieže to zjete :) Treba to ešte podľa vlastnej chuti dochutiť, ja som dala trošku soli, primlela čerstvé mleté čierne korenie a prisypala petržlenovú vňať, žiaľ sušenú, dajte čerstvú ak máte. Vyzerá to riedko, ale zdanie klame, je to akurát.
-
6
Ideme na servírovanie. Naložíme cestoviny, a polejeme našou fantastickou slaninkovo-hráškovo-citrónovou omáčkou. Dozdobíme citrónovou kôrou a petržlenovou vňaťkou. Ja už mám tradíciu, keď chcem dať niečo na Varechu, dám tento prvý tanier môjmu mladšiemu a keď to odobrí, som rada. Totiž v ich škole varia excelentne, tak mám kritika fundovaného. V tomto prípade to odobril, tak sa tu s Vami o tento receptík dovoľujem podeliť. A prajem všetkým krásny Prvý Máj :)
-
7
P.S. Dala som na radu Afatagy a pridala cestoviny do omáčky, ako sa to má. Inak po tej vode tam nie je ani stopa :)
vylúskať fazuľky. Ale zo strukovej sa nedajú vystrúkať , preto sa len pokrájajú a konzumujú sa aj s obalom. Ale jedlo je vynikajúce. dal by som si hneď takúto dobrotu.
síce všetci vieme, čo to je, ale slovensky spisovne správe je "struk".
česky - lusk, lušteniny
po slovensky- struk, strukoviny
u nás doma bol problém vysvetliť školopovinným mládencom, že ich obľúbená lusková polievka zo školskej jedálne, sa správne po slovensky volá struková. aj dnes jej spokojne hovoria : "lusková" :D
:)
lúskom a tu to nik neberie na vedomie. A nikto ma nepochválil.
úprimne chválim.
ďakujem ti veľmi pekne. Tušil som , že ty budeš jediná duša , ktorá
si ocení moju snahu o odborné riešenie zapeklitého problému.
Ty si zas odborne vysvetlila rozdiel medzi paprikášom a perkeltom.
Mal som to poznačené na takom papieri , ale už som ho asi niekde
použil, takže som na tom ako predtým, ale bez papierika. Krásny prvý máj všetkým ľudom na celom svete.
napíšem ti to, čo môjmu som dnes napísala môjmu priateľovi:
Dnes je 1. máj, je tu zas,
prajem ti krásny lásky čas.
aj tebe prajem krásny máj. :-)
a nezabudni dnes pobozkať tebe milú ženu pod rozkvitnutou čerešňou.
vraví sa, že potom tá žena nezvädne po celý tok :-)