Cestovinová torta s baklažánmi fotorecept

zuzkabluzka - fotkazuzkabluzka, 25. júla 2013

Tento recept sa v origináli nazýva timballo, no u nás sa preň udomácnil jednoduchší názov "torta" :) Každá domácnosť v Taliansku má na prípravu Zobraziť celý popisTento recept sa v origináli nazýva timballo, no u nás sa preň udomácnil jednoduchší názov "torta" :) Každá domácnosť v Taliansku má na prípravu tohto jedla svoje vlastné "tajné" suroviny, ja mám tento recept od mojej svokry, ktorá timballo pripravuje touto, na suroviny nenáročnou formou.

6
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

4-5 ks
0,5 l alebo talianske paradajky drtene
1 ks
1 strúčik
podľa chuti
podľa potreby
2 ks
600 g
podľa potreby
podľa potreby
štipka
podľa chuti alebo Grana Padano




Postup

  1. 1

    Baklažán očistíme a 2 až 3 (záleží na veľkosti zapekacej misy) nakrájame na tenké plátky a osmažíme na olivovom oleji. Necháme odsať prebytočný olej a vystelieme týmito plátkami baklažánu zapekaciu nádobu (ja som použila starú remosku).

    Cestovinová torta s baklažánmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ostatný baklažán nakrájame na kocky a orestujeme na olivovom oleji, pokiaľ zelenina nezmäkne. Vyberieme ho a odložíme.

    Cestovinová torta s baklažánmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici teraz osmažíme cibuľu s cesnakom a pridáme paradajkovú passatu. Ochutíme soľou, korením, pridáme štipku cukru, aby sme odstránili kyslosť salsy. Pridáme čerstvú bazalku nasekanú nadrobno a chvíľku povaríme. Na záver do salsy dáme na kocky nakrájaný baklažán, ktorý sme si pripravili.

    Cestovinová torta s baklažánmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvaríme cestovinu (treba dbať na to, aby bola uvarená len spolovice, pretože sa ešte bude zapekať). Cestovinu zmiešame s pripravenou salsou, ktorou netreba šetriť, aby sa nám pri zapekaní cestovina neosušila. Do zapekacej misy vystlanej baklažánom dáme niekoľko vrstiev cestoviny, medzi ktoré môžeme pridať na kocky nakrájanú mozzarellu a nastrúhaný parmezán alebo grana padano.

    Cestovinová torta s baklažánmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď cestovinou naplníme zapekaciu misu...

    Cestovinová torta s baklažánmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... cestovinový obsah prikryjeme vrstvou osmaženého baklažánu aj z vrchu a dáme zapiecť asi na 25-30 minút na 180 °C.

    Cestovinová torta s baklažánmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ponúkam aj fotku v reze timballa po tom, ako sme sa do neho pustili :) Náplň timballa si môže každý prispôsobiť vlastným chutiam. Fantázii sa predsa medze nekladú.

    Cestovinová torta s baklažánmi (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

lusinkab
Tak toto mam velmi rada,osobne som to este nerobila kedze sa stale nasiel niekto kto to pre mna pripravil :-) nadherne
pivonka
To musí byť výborné a z dostupných surovín. Samozrejme ukladám.
frezia68
Fíha,to sa mi páči a dobre že pridávaš také originálne a neznáme recepty.Som zvedavá,baklažány nenecháš vypotiť,aby si predišla horkosti?Alebo ak sú čerstvé,nie sú horké?Kedy treba solením odvodniť?Ďakujem za skúsenosť a ukladám do KK :-)
medovnicek
nielenže to vyzerá výborne, ale nepochybujem o tom, že je to aj veľmi chutné
eviana
Veľmi zaujímavý recept aj pracovný postup... páči sa mi :)
zuzkabluzka
Som rada, že sa vám recept páči, naozaj odporúčam vyskúšať...chutí výborne aj za studena, dokonca ak sa "odleži" bude ešte lepšia ;)
@frezia68 ďakujem a k tej horkosti...priznám, že som túto časť prípravy zabudla opísať... aj ja som baklazan solila. Tu, kde žijem, ho po nakrájani ponoria do osolenej vody(moja svokra doslova soli usype, ja dávam. asi 3 malé. lyžičky) a potom sa vyberá na utierku, aby sa vysušil. Tá voda zostane čierna, je to takto rýchlejšie
terinka55
krááááááásny a určite aj chutný receptík, baklažán milujem, vyskúšam :)
elena
Ja mám tento rok baklažán aj vlastný, takže môžem vyskúšať. Fajn.
nikola166
uuu tak to je super nápad :) keď dozrejú baklažány v záhrade, tak vyskúšam ...
monika250
úžasný recept :) najskôr som sa bála to vyklopiť :D myslela som si, že sa to celé rozplacne. Ale držalo to pokope a chutilo to veeeľmi dobre :) 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia