Foto: zuzkabluzka
Tento recept sa v origináli nazýva timballo, no u nás sa preň udomácnil jednoduchší názov "torta" :) Každá domácnosť v Taliansku má na prípravu Zobraziť celý popisTento recept sa v origináli nazýva timballo, no u nás sa preň udomácnil jednoduchší názov "torta" :) Každá domácnosť v Taliansku má na prípravu tohto jedla svoje vlastné "tajné" suroviny, ja mám tento recept od mojej svokry, ktorá timballo pripravuje touto, na suroviny nenáročnou formou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
4-5 ks |
|
0,5 l alebo talianske paradajky drtene |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
2 ks |
|
600 g |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
štipka |
|
podľa chuti alebo Grana Padano |
|
Postup
-
1
Baklažán očistíme a 2 až 3 (záleží na veľkosti zapekacej misy) nakrájame na tenké plátky a osmažíme na olivovom oleji. Necháme odsať prebytočný olej a vystelieme týmito plátkami baklažánu zapekaciu nádobu (ja som použila starú remosku).
-
2
Ostatný baklažán nakrájame na kocky a orestujeme na olivovom oleji, pokiaľ zelenina nezmäkne. Vyberieme ho a odložíme.
-
3
Na panvici teraz osmažíme cibuľu s cesnakom a pridáme paradajkovú passatu. Ochutíme soľou, korením, pridáme štipku cukru, aby sme odstránili kyslosť salsy. Pridáme čerstvú bazalku nasekanú nadrobno a chvíľku povaríme. Na záver do salsy dáme na kocky nakrájaný baklažán, ktorý sme si pripravili.
-
4
Uvaríme cestovinu (treba dbať na to, aby bola uvarená len spolovice, pretože sa ešte bude zapekať). Cestovinu zmiešame s pripravenou salsou, ktorou netreba šetriť, aby sa nám pri zapekaní cestovina neosušila. Do zapekacej misy vystlanej baklažánom dáme niekoľko vrstiev cestoviny, medzi ktoré môžeme pridať na kocky nakrájanú mozzarellu a nastrúhaný parmezán alebo grana padano.
-
5
Keď cestovinou naplníme zapekaciu misu...
-
6
... cestovinový obsah prikryjeme vrstvou osmaženého baklažánu aj z vrchu a dáme zapiecť asi na 25-30 minút na 180 °C.
-
7
Ponúkam aj fotku v reze timballa po tom, ako sme sa do neho pustili :) Náplň timballa si môže každý prispôsobiť vlastným chutiam. Fantázii sa predsa medze nekladú.
@frezia68 ďakujem a k tej horkosti...priznám, že som túto časť prípravy zabudla opísať... aj ja som baklazan solila. Tu, kde žijem, ho po nakrájani ponoria do osolenej vody(moja svokra doslova soli usype, ja dávam. asi 3 malé. lyžičky) a potom sa vyberá na utierku, aby sa vysušil. Tá voda zostane čierna, je to takto rýchlejšie