Cestovinová torta s baklažánmi (fotorecept)
Autor receptu: zuzkabluzka
Tento recept sa v origináli nazýva timballo, no u nás sa preň udomácnil jednoduchší
názov "torta" :) Každá domácnosť v Taliansku má na prípravu tohto jedla svoje vlastné
"tajné" suroviny, ja mám tento recept od mojej svokry, ktorá timballo pripravuje touto,
na suroviny nenáročnou formou.
6 porcií |
60 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Baklažán očistíme a 2 až 3 (záleží na veľkosti zapekacej misy) nakrájame na tenké plátky a osmažíme na olivovom oleji. Necháme odsať prebytočný olej a vystelieme týmito plátkami baklažánu zapekaciu nádobu (ja som použila starú remosku).
- Ostatný baklažán nakrájame na kocky a orestujeme na olivovom oleji, pokiaľ zelenina nezmäkne. Vyberieme ho a odložíme.
- Na panvici teraz osmažíme cibuľu s cesnakom a pridáme paradajkovú passatu. Ochutíme soľou, korením, pridáme štipku cukru, aby sme odstránili kyslosť salsy. Pridáme čerstvú bazalku nasekanú nadrobno a chvíľku povaríme. Na záver do salsy dáme na kocky nakrájaný baklažán, ktorý sme si pripravili.
- Uvaríme cestovinu (treba dbať na to, aby bola uvarená len spolovice, pretože sa ešte bude zapekať). Cestovinu zmiešame s pripravenou salsou, ktorou netreba šetriť, aby sa nám pri zapekaní cestovina neosušila.
Do zapekacej misy vystlanej baklažánom dáme niekoľko vrstiev cestoviny, medzi ktoré môžeme pridať na kocky nakrájanú mozzarellu a nastrúhaný parmezán alebo grana padano.
- Keď cestovinou naplníme zapekaciu misu...
- ... cestovinový obsah prikryjeme vrstvou osmaženého baklažánu aj z vrchu a dáme zapiecť asi na 25-30 minút na 180 °C.
- Ponúkam aj fotku v reze timballa po tom, ako sme sa do neho pustili :) Náplň timballa si môže každý prispôsobiť vlastným chutiam. Fantázii sa predsa medze nekladú.