Cesto na pizzu s kváskom fotorecept

nikajednadva - fotkanikajednadva, 6. apríla 2019

Už roky sa snažím nájsť cesto na pizzu, ktoré by bolo po upečení tak správne žuvacie a malo chrumkavú kôrku. Doteraz som toto úplne Zobraziť celý popisUž roky sa snažím nájsť cesto na pizzu, ktoré by bolo po upečení tak správne žuvacie a malo chrumkavú kôrku. Doteraz som toto úplne nedocielila, či už použitím múky s vysokým obsahom gluténu, minimálneho množstva oleja, alebo kameňa na pečenie. Narazila som na tento recept a zdá sa, že tú chrumkavo-žuvaciu štruktúru cestu dodá napríklad kvások. Keďže som konečne s cestom spokojná tak na 90%, zdieľam. Originál: https://www.kingarthurflour.com/recipes/sourdough-pizza-crust-recipe

1
porcia
270 minút
príprava
12 minút
na 230 °C

Suroviny

120 g
55 g vlažná
150 g
1/2 ČL
1/4 ČL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny a vo väčšej mise z nich vypracujeme cesto. Z uvedených surovín nám vyjde cesto na jednu pizzu s priemerom asi 30 cm.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Misku si vymastíme olejom.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracované cesto preložíme do misy, zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť až kým sa jeho objem zdvojnásobí. (2-4 hodiny - dĺžka kysnutia závisí najmä od stavu kvásku. V prípade, že sa vám nechce čakať tak dlho, môžete zvýšiť množstvo suchého droždia a cesto vykysne rýchlejšie.)

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je cesto vykysnuté, na okrúhlom a olejom vymastenom plechu z neho vytvarujeme pizzu. Ja som žiaden plochý, okrúhly plech nemala, a tak som použila papier na pečenie a cesto vytvarovala na lopate na pizzu. Takto ho necháme aspoň 15 minút kysnúť.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 15 minútach ho skontrolujeme. Ak je dostatočne vysoké, potrieme ho paradajkovým základom. V prípade že máte radšej hrubšie cesto, alebo tzv. deep pan pizza, nechajte ho pred potieraním kysnúť až kým s jeho výškou nie ste spokojní. Predtým než na cesto dáme všetky ostatné suroviny, dáme ho predpiecť na 5 minút do rúry vyhriatej na 230 °C. Ja som ho piekla na kameni spolu s papierom.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz pridáme suroviny aké len chceme (ak neviete kde začať, syr znie ako dobrý nápad). Ja som zvolila pizzu s BBQ trhaným bravčovým mäsom, paprikou, cibuľou a kozím syrom. Dáme naspäť do rúry a dopečieme až kým sa syr dostatočne neopečie a cesto má zlatú farbu - cca 6 minút. Teraz som pizzu už piekla priamo na kameni.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotová pizza, cesto je chrumkavé a nadýchané, ale stále ho treba žuť!

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jack
Môže byť,ale načo niečo urýchľovať.Keď kváskové tak načo tam to droždie.ZBYTOČNÉ.Nech si predsa kvások urobí svoju robotu;-) A keď nestíham,tak cesto šupnem do chladničky a robím potom.A hotovo.Ja viem,je ho tam málo,ale je.
@Cezminaz ja som pizza kameň objednávala na stránke Orion.A poviem ti,nemenila by som.Som max.spokojná.
nikajednadva
@Cesminaz Ja mám kameň z eBayu. Ale objednávala som aj rodine z Amazonu. Neviem však ako je to s poštovným na Slovensko.

@Jack Samozrejme, keď je čas iste sa oplatí aj bez kvasníc. A asi skúsim aj takú variantu v najbližšej dobe. Neviem však čo presne to droždie v ceste docieli, verím, že to nie je len rýchlosť kysnutia ale snáď aj štruktúra je trochu iná..? Prípadne štruktúra múky/gluténu je iná keďže kysne kratšie? Neviem, budem ďalej experimentovať a zistím :)
cesminaz
@Nikajednadva (6.4.2019 20:33)

Ja nebývam na Slovensku :-) Ten Amazon mi vyhovuje,kuknem sa tam.Syn už neraz z Amazonu niečo objednával.Vdaka za odpoved :-)
pochlebovac
Odjakživa sa na cesto na pizzu používa hladká múka. Všelijaké obmeny múk sú kontraproduktívne a nikdy sa nedocieli výsledná kvalita. Tvoje cesto je na pizzu navyše dosť hrubé, malo by byť tenšie.
pochlebovac
@Jack (6.4.2019 21:28)

Rýchlejším kysnutím cesta pomocou sušeného droždia sa strácajú benefity kváskového kysnutia. Pri tomto kvasení vzniká iný druh kvasenia ako pri droždí, ide o tzv. mliečne kvasenie. Tieto kvasinky pomôžu rozložiť v múke lepok a iné ťažko rozložiteľné zložky obilia. Lepok sa rozkladá na aminokyseliny.
Pri kváskovom pečení je dôležitý čas. Keď nie je tento proces uponáhľaný, konzumácia takéhoto pečiva je prospešná pre naše
2x jack a danda3
haji
@Cesminaz (6.4.2019 20:03)
Cesmínko, já mám kameň z Lidlu. Někdy je v nabídce při např. italském týdnu. Já si objednávala přes jejich e-shop, spojila jsem víc věcí z jejich nabídky. Tam je zboží i mimo akce, takže celkem výhoda.
gerberka
Názov receptu "Kváskové cesto na pizzu" je zavádzajúci, v recepte je droždie, ktoré nemá v kváskovom ceste čo hľadať.
1x jack
haji
@2010 (7.4.2019 15:59)
Souhlas. Hrúbka pizze už se tu kritizovala vícekrát, dost ostře. Ale ne všichni - ani v Itálii - dělají výšku těsta typu "kapesník".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia