Cesto na pizzu s kváskom fotorecept
Foto: nikajednadva
Už roky sa snažím nájsť cesto na pizzu, ktoré by bolo po upečení tak správne žuvacie a malo chrumkavú kôrku. Doteraz som toto úplne Zobraziť celý popisUž roky sa snažím nájsť cesto na pizzu, ktoré by bolo po upečení tak správne žuvacie a malo chrumkavú kôrku. Doteraz som toto úplne nedocielila, či už použitím múky s vysokým obsahom gluténu, minimálneho množstva oleja, alebo kameňa na pečenie. Narazila som na tento recept a zdá sa, že tú chrumkavo-žuvaciu štruktúru cestu dodá napríklad kvások. Keďže som konečne s cestom spokojná tak na 90%, zdieľam. Originál: https://www.kingarthurflour.com/recipes/sourdough-pizza-crust-recipe
porcia
príprava
na 230 °C
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny a vo väčšej mise z nich vypracujeme cesto. Z uvedených surovín nám vyjde cesto na jednu pizzu s priemerom asi 30 cm.
-
2
Misku si vymastíme olejom.
-
3
Vypracované cesto preložíme do misy, zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť až kým sa jeho objem zdvojnásobí. (2-4 hodiny - dĺžka kysnutia závisí najmä od stavu kvásku. V prípade, že sa vám nechce čakať tak dlho, môžete zvýšiť množstvo suchého droždia a cesto vykysne rýchlejšie.)
-
4
Keď je cesto vykysnuté, na okrúhlom a olejom vymastenom plechu z neho vytvarujeme pizzu. Ja som žiaden plochý, okrúhly plech nemala, a tak som použila papier na pečenie a cesto vytvarovala na lopate na pizzu. Takto ho necháme aspoň 15 minút kysnúť.
-
5
Po 15 minútach ho skontrolujeme. Ak je dostatočne vysoké, potrieme ho paradajkovým základom. V prípade že máte radšej hrubšie cesto, alebo tzv. deep pan pizza, nechajte ho pred potieraním kysnúť až kým s jeho výškou nie ste spokojní. Predtým než na cesto dáme všetky ostatné suroviny, dáme ho predpiecť na 5 minút do rúry vyhriatej na 230 °C. Ja som ho piekla na kameni spolu s papierom.
-
6
Teraz pridáme suroviny aké len chceme (ak neviete kde začať, syr znie ako dobrý nápad). Ja som zvolila pizzu s BBQ trhaným bravčovým mäsom, paprikou, cibuľou a kozím syrom. Dáme naspäť do rúry a dopečieme až kým sa syr dostatočne neopečie a cesto má zlatú farbu - cca 6 minút. Teraz som pizzu už piekla priamo na kameni.
-
7
Hotová pizza, cesto je chrumkavé a nadýchané, ale stále ho treba žuť!
@Cezminaz ja som pizza kameň objednávala na stránke Orion.A poviem ti,nemenila by som.Som max.spokojná.
Dakujem za tip,kuknem sa tam :-)
@Jack Samozrejme, keď je čas iste sa oplatí aj bez kvasníc. A asi skúsim aj takú variantu v najbližšej dobe. Neviem však čo presne to droždie v ceste docieli, verím, že to nie je len rýchlosť kysnutia ale snáď aj štruktúra je trochu iná..? Prípadne štruktúra múky/gluténu je iná keďže kysne kratšie? Neviem, budem ďalej experimentovať a zistím :)
Ja nebývam na Slovensku :-) Ten Amazon mi vyhovuje,kuknem sa tam.Syn už neraz z Amazonu niečo objednával.Vdaka za odpoved :-)
Droždie ti v ceste docieli akurát to,že rýchlejšie vykysne.Nafúkne cesto.Nič viac.
S tím droždím ke kvásku, to bude něco jako mor: www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/2195622...
Nevěřila jsem vlastním uším.
@Nikajednadva Na Vareche je pár receptů na kváskovou pizzu, stačí zadat do vyhledávače.
Rýchlejším kysnutím cesta pomocou sušeného droždia sa strácajú benefity kváskového kysnutia. Pri tomto kvasení vzniká iný druh kvasenia ako pri droždí, ide o tzv. mliečne kvasenie. Tieto kvasinky pomôžu rozložiť v múke lepok a iné ťažko rozložiteľné zložky obilia. Lepok sa rozkladá na aminokyseliny.
Pri kváskovom pečení je dôležitý čas. Keď nie je tento proces uponáhľaný, konzumácia takéhoto pečiva je prospešná pre naše
je prospešná pre naše zdravie.
Cesmínko, já mám kameň z Lidlu. Někdy je v nabídce při např. italském týdnu. Já si objednávala přes jejich e-shop, spojila jsem víc věcí z jejich nabídky. Tam je zboží i mimo akce, takže celkem výhoda.
Autorka upravila názov receptu.
Pokrok pokracuje a aj v taliansku sa robia rozlicne hrubky ( aj ked sicilska bola vzdy hruba ako kolac).
www.greatitalianchefs.com/features/different-styles-of-pizza...
moja fotka je z modernej talianskej restauracie ( neturistickej)
Souhlas. Hrúbka pizze už se tu kritizovala vícekrát, dost ostře. Ale ne všichni - ani v Itálii - dělají výšku těsta typu "kapesník".