Cesto na pizzu s kváskom fotorecept

nikajednadva - fotkaNikajednadva, 6. apríla 2019 19:29
Ďalšie recepty »

Už roky sa snažím nájsť cesto na pizzu, ktoré by bolo po upečení tak správne žuvacie a malo chrumkavú kôrku. Doteraz som toto úplne nedocielila, či už použitím múky s vysokým obsahom gluténu, minimálneho množstva oleja, alebo kameňa na pečenie. Narazila som na tento recept a zdá sa, že tú chrumkavo-žuvaciu štruktúru cestu dodá napríklad kvások. Keďže som konečne s cestom spokojná tak na 90%, zdieľam. Originál: https://www.kingarthurflour.com/recipes/sourdough-pizza-crust-recipe

1
porcia
270 min
príprava
12 min
na 230 °C

Suroviny

120 g
55 g vlažná
150 g
1/2 ČL
1/4 ČL
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny a vo väčšej mise z nich vypracujeme cesto. Z uvedených surovín nám vyjde cesto na jednu pizzu s priemerom asi 30 cm.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Misku si vymastíme olejom.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracované cesto preložíme do misy, zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť až kým sa jeho objem zdvojnásobí. (2-4 hodiny - dĺžka kysnutia závisí najmä od stavu kvásku. V prípade, že sa vám nechce čakať tak dlho, môžete zvýšiť množstvo suchého droždia a cesto vykysne rýchlejšie.)

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je cesto vykysnuté, na okrúhlom a olejom vymastenom plechu z neho vytvarujeme pizzu. Ja som žiaden plochý, okrúhly plech nemala, a tak som použila papier na pečenie a cesto vytvarovala na lopate na pizzu. Takto ho necháme aspoň 15 minút kysnúť.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 15 minútach ho skontrolujeme. Ak je dostatočne vysoké, potrieme ho paradajkovým základom. V prípade že máte radšej hrubšie cesto, alebo tzv. deep pan pizza, nechajte ho pred potieraním kysnúť až kým s jeho výškou nie ste spokojní. Predtým než na cesto dáme všetky ostatné suroviny, dáme ho predpiecť na 5 minút do rúry vyhriatej na 230 °C. Ja som ho piekla na kameni spolu s papierom.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz pridáme suroviny aké len chceme (ak neviete kde začať, syr znie ako dobrý nápad). Ja som zvolila pizzu s BBQ trhaným bravčovým mäsom, paprikou, cibuľou a kozím syrom. Dáme naspäť do rúry a dopečieme až kým sa syr dostatočne neopečie a cesto má zlatú farbu - cca 6 minút. Teraz som pizzu už piekla priamo na kameni.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotová pizza, cesto je chrumkavé a nadýchané, ale stále ho treba žuť!

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist