Cesto na pizzu s kváskom fotorecept

nikajednadva - fotkanikajednadva, 6. apríla 2019

Už roky sa snažím nájsť cesto na pizzu, ktoré by bolo po upečení tak správne žuvacie a malo chrumkavú kôrku. Doteraz som toto úplne nedocielila, či už použitím múky s vysokým obsahom gluténu, minimálneho množstva oleja, alebo kameňa na pečenie. Narazila som na tento recept a zdá sa, že tú chrumkavo-žuvaciu štruktúru cestu dodá napríklad kvások. Keďže som konečne s cestom spokojná tak na 90%, zdieľam. Originál: https://www.kingarthurflour.com/recipes/sourdough-pizza-crust-recipe

1
porcia
270 minút
príprava
12 minút
na 230 °C

Suroviny

120 g
55 g vlažná
150 g
1/2 ČL
1/4 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny a vo väčšej mise z nich vypracujeme cesto. Z uvedených surovín nám vyjde cesto na jednu pizzu s priemerom asi 30 cm.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Misku si vymastíme olejom.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracované cesto preložíme do misy, zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť až kým sa jeho objem zdvojnásobí. (2-4 hodiny - dĺžka kysnutia závisí najmä od stavu kvásku. V prípade, že sa vám nechce čakať tak dlho, môžete zvýšiť množstvo suchého droždia a cesto vykysne rýchlejšie.)

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je cesto vykysnuté, na okrúhlom a olejom vymastenom plechu z neho vytvarujeme pizzu. Ja som žiaden plochý, okrúhly plech nemala, a tak som použila papier na pečenie a cesto vytvarovala na lopate na pizzu. Takto ho necháme aspoň 15 minút kysnúť.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 15 minútach ho skontrolujeme. Ak je dostatočne vysoké, potrieme ho paradajkovým základom. V prípade že máte radšej hrubšie cesto, alebo tzv. deep pan pizza, nechajte ho pred potieraním kysnúť až kým s jeho výškou nie ste spokojní. Predtým než na cesto dáme všetky ostatné suroviny, dáme ho predpiecť na 5 minút do rúry vyhriatej na 230 °C. Ja som ho piekla na kameni spolu s papierom.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz pridáme suroviny aké len chceme (ak neviete kde začať, syr znie ako dobrý nápad). Ja som zvolila pizzu s BBQ trhaným bravčovým mäsom, paprikou, cibuľou a kozím syrom. Dáme naspäť do rúry a dopečieme až kým sa syr dostatočne neopečie a cesto má zlatú farbu - cca 6 minút. Teraz som pizzu už piekla priamo na kameni.

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotová pizza, cesto je chrumkavé a nadýchané, ale stále ho treba žuť!

    Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Môže byť,ale načo niečo urýchľovať.Keď kváskové tak načo tam to droždie.ZBYTOČNÉ.Nech si predsa kvások urobí svoju robotu;-) A keď nestíham,tak cesto šupnem do chladničky a robím potom.A hotovo.Ja viem,je ho tam málo,ale je.
@Cezminaz ja som pizza kameň objednávala na stránke Orion.A poviem ti,nemenila by som.Som max.spokojná.
@Cesminaz Ja mám kameň z eBayu. Ale objednávala som aj rodine z Amazonu. Neviem však ako je to s poštovným na Slovensko.

@Jack Samozrejme, keď je čas iste sa oplatí aj bez kvasníc. A asi skúsim aj takú variantu v najbližšej dobe. Neviem však čo presne to droždie v ceste docieli, verím, že to nie je len rýchlosť kysnutia ale snáď aj štruktúra je trochu iná..? Prípadne štruktúra múky/gluténu je iná keďže kysne kratšie? Neviem, budem ďalej experimentovať a zistím :)
Odjakživa sa na cesto na pizzu používa hladká múka. Všelijaké obmeny múk sú kontraproduktívne a nikdy sa nedocieli výsledná kvalita. Tvoje cesto je na pizzu navyše dosť hrubé, malo by byť tenšie.
@Jack (6.4.2019 21:28)

Rýchlejším kysnutím cesta pomocou sušeného droždia sa strácajú benefity kváskového kysnutia. Pri tomto kvasení vzniká iný druh kvasenia ako pri droždí, ide o tzv. mliečne kvasenie. Tieto kvasinky pomôžu rozložiť v múke lepok a iné ťažko rozložiteľné zložky obilia. Lepok sa rozkladá na aminokyseliny.
Pri kváskovom pečení je dôležitý čas. Keď nie je tento proces uponáhľaný, konzumácia takéhoto pečiva je prospešná pre naše
@Cesminaz (6.4.2019 20:03)
Cesmínko, já mám kameň z Lidlu. Někdy je v nabídce při např. italském týdnu. Já si objednávala přes jejich e-shop, spojila jsem víc věcí z jejich nabídky. Tam je zboží i mimo akce, takže celkem výhoda.
@2010 (7.4.2019 15:59)
Souhlas. Hrúbka pizze už se tu kritizovala vícekrát, dost ostře. Ale ne všichni - ani v Itálii - dělají výšku těsta typu "kapesník".

Pridaj komentár k receptu: