Pizza

Cesto na pizzu s kváskom (fotorecept)

Autor receptu: nikajednadva

Už roky sa snažím nájsť cesto na pizzu, ktoré by bolo po upečení tak správne žuvacie a malo chrumkavú kôrku. Doteraz som toto úplne nedocielila, či už použitím múky s vysokým obsahom gluténu, minimálneho množstva oleja, alebo kameňa na pečenie. Narazila som na tento recept a zdá sa, že tú chrumkavo-žuvaciu štruktúru cestu dodá napríklad kvások. Keďže som konečne s cestom spokojná tak na 90%, zdieľam. Originál: https://www.kingarthurflour.com/recipes/sourdough-pizza-crust-recipe

1
porcia
270 minút
príprava
12 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny a vo väčšej mise z nich vypracujeme cesto. Z uvedených surovín nám vyjde cesto na jednu pizzu s priemerom asi 30 cm.
  2. Misku si vymastíme olejom.
  3. Vypracované cesto preložíme do misy, zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť až kým sa jeho objem zdvojnásobí. (2-4 hodiny - dĺžka kysnutia závisí najmä od stavu kvásku. V prípade, že sa vám nechce čakať tak dlho, môžete zvýšiť množstvo suchého droždia a cesto vykysne rýchlejšie.)
  4. Keď je cesto vykysnuté, na okrúhlom a olejom vymastenom plechu z neho vytvarujeme pizzu. Ja som žiaden plochý, okrúhly plech nemala, a tak som použila papier na pečenie a cesto vytvarovala na lopate na pizzu. Takto ho necháme aspoň 15 minút kysnúť.
  5. Po 15 minútach ho skontrolujeme. Ak je dostatočne vysoké, potrieme ho paradajkovým základom. V prípade že máte radšej hrubšie cesto, alebo tzv. deep pan pizza, nechajte ho pred potieraním kysnúť až kým s jeho výškou nie ste spokojní. Predtým než na cesto dáme všetky ostatné suroviny, dáme ho predpiecť na 5 minút do rúry vyhriatej na 230 °C. Ja som ho piekla na kameni spolu s papierom.
  6. Teraz pridáme suroviny aké len chceme (ak neviete kde začať, syr znie ako dobrý nápad). Ja som zvolila pizzu s BBQ trhaným bravčovým mäsom, paprikou, cibuľou a kozím syrom. Dáme naspäť do rúry a dopečieme až kým sa syr dostatočne neopečie a cesto má zlatú farbu - cca 6 minút. Teraz som pizzu už piekla priamo na kameni.
  7. Hotová pizza, cesto je chrumkavé a nadýchané, ale stále ho treba žuť!