Foto: julka3
Ja a moja rodina sme si veľmi obľúbili doma pečený chlieb, najlepší je čerstvý, keď sa ešte na ňom rozpúšťa maslo. Nepoužívam pekárničku, lebo Zobraziť celý popisJa a moja rodina sme si veľmi obľúbili doma pečený chlieb, najlepší je čerstvý, keď sa ešte na ňom rozpúšťa maslo. Nepoužívam pekárničku, lebo sa mi to zdá zbytočné.
porcií
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Najskôr si v kanvici zohrejem vodu, prelejem do odmerky a nechám 10 min. vychladnúť. Polovicu vody nalejem do misky, pridám ocot, cukor, soľ, semiačka, rozpučený cesnak a droždie. Droždie dobre popučím, aby sa dobre rozpustilo.
-
2
Pridám žitnú múku(alebo iný druh chlebovej múky), prilejem druhú polovicu vodu, prisypem múku a vymiesim cesto. V miske kyske mi vykysne za 1 hodinu. Dám piecť na pekáč vystlaný pečiacim papierom, alebo do nejakej vymastenej formy - zaleží na vás. Surové cesto povrchu posypem rascou alebo sezamom a posolím morskou soľou z mlynčeka.
-
3
Pečiem pri 175°C asi 1 hod., keď začne chlebík hnednúť pridám rúru na 250°C a ešte 10 min. dopečiem. Prajem dobrú chuť!
novy postup, alebo chybicka?
Teplota pečenia v tvojom recepte aj mňa prekvapila, zvyčajne sa robí opačne, najskôr niekoľko minút pri vysokej teplote, kým sa chlebík pekne zdvihne, potom dopekať pri nižšej. Skús prípadne tak piecť nabudúce, uvidíš sama. Nech sa ti darí :-)