Cesnakový chlieb
Autor receptu: julka3
Ja a moja rodina sme si veľmi obľúbili doma pečený chlieb, najlepší je čerstvý, keď sa ešte na ňom rozpúšťa maslo. Nepoužívam pekárničku, lebo sa mi to zdá zbytočné.
20 porcií |
15 minút príprava |
65 minút na 175 °C |
Postup
- Najskôr si v kanvici zohrejem vodu, prelejem do odmerky a nechám 10 min. vychladnúť. Polovicu vody nalejem do misky, pridám ocot, cukor, soľ, semiačka, rozpučený cesnak a droždie. Droždie dobre popučím, aby sa dobre rozpustilo.
- Pridám žitnú múku(alebo iný druh chlebovej múky), prilejem druhú polovicu vodu, prisypem múku a vymiesim cesto. V miske kyske mi vykysne za 1 hodinu. Dám piecť na pekáč vystlaný pečiacim papierom, alebo do nejakej vymastenej formy - zaleží na vás. Surové cesto povrchu posypem rascou alebo sezamom a posolím morskou soľou z mlynčeka.
- Pečiem pri 175°C asi 1 hod., keď začne chlebík hnednúť pridám rúru na 250°C a ešte 10 min. dopečiem.
Prajem dobrú chuť!